Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Σπάνια αυτή ήταν ενεργητική και το κυριότερο αποτελεσματική. Το τελευταίο διάστημα μέσω συγκεκριμένων κινήσεων και βέβαια του Ηρακλή, τα αποτελέσματα είναι απτά και οι διοικήσεις των τραπεζών σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, έχοντας υπό σχετικό έλεγχο τον μεγάλο βραχνά.
Οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μία πρόκληση που δεν είναι άλλη από τα stress test που είναι ήδη είναι σε εξέλιξη. Τα πρώτα στοιχεία ήδη έχουν αποσταλεί στον SSM (εποπτικός μηχανισμός) και το επόμενους δύο μήνες θα ακολουθήσει σταδιακή αποστολή στοιχείων.
Αισιοδοξία για τα stress test
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν, ωστόσο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο προκειμένου να δημιουργήσουν υγιείς ισολογισμούς. Κάποιες είναι πιθανό να χρειαστούν νέα κεφάλαια, αλλά υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να προβούν σε συγκεκριμένες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο κριθεί επιβεβλημένο.
Και ενώ θεωρητικά οι τράπεζες εμφανίζονται ικανοποιημένες και δηλώνουν ότι τα δύσκολα είναι πίσω τους, εντούτοις πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι. Επί του παρόντος ένας είναι αυτός που φοβίζει τους τραπεζίτες. Πως θα αντιδράσουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μετά το τέλος της πανδημίας.
Θα μπορέσουν άραγε να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους, ώστε να μην δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων και βέβαια πόσο θα επηρεάσει σε αυτό η αναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας; Είναι ερωτήματα που δεν έχουν απάντηση επί του παρόντος.
Το χρονοδιάγραμμα και οι επιδιώξεις
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, την επόμενη Τετάρτη 31 Μαρτίου οι τράπεζες που συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή δοκιμασία, θα πρέπει να αποστείλουν στις ελεγκτικές αρχές της ΕΕ, τον οδικό χάρτη για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» μέσα στην επόμενη 3ετία.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες θα δεσμευτούν ότι τα ποσοστά των κόκκινων δανείων μέχρι το 2022, θα έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφια επίπεδα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν τράπεζες που θα ανακοινώσουν ότι μέσα στο 2021 η πτώση των κόκκινων δανείων θα είναι εντυπωσιακή.
Σύμμαχος το Ταμείο Ανάκαμψης
Οι τράπεζες και όχι μόνο οι ελληνικές, θα έχουν έναν μεγάλο σύμμαχο στην πορεία για την εξυγίανση των ισολογισμό τους και αυτός δεν είναι άλλος από τα κεφάλαια που θα διοχετευτούν, στα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι δεδομένο ότι θα κληθούν να διαχειριστούν ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών, ενώ σημαντικός θα είναι ο ρόλος τους στην επενδυτική έκρηξη που αναμένεται μετά το τέλος της πανδημίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!