Νέα εποχή για τον κλάδο των επιχειρήσεων αυτοκινήτου και όχι μόνο φέρνει η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου από την ΑΑΔΕ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία λίγο πριν το Πάσχα. Η εφαρμογή αυτή, η οποία αρχικά θα εφαρμοστεί στον κλάδο του αυτοκινήτου, φέρνει σημαντικές αλλαγές στην καταγραφή και παρακολούθηση των επαγγελματικών συναλλαγών, παρέχοντας νέες δυνατότητες και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια.
Το σύστημα αυτό έρχεται για να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές, χειροκίνητες μεθόδους καταγραφής, μειώνοντας έτσι τον ανθρώπινο παράγοντα και τις πιθανότητες λάθους. Η αρχή γίνεται με επιχειρήσεις του κλάδου του αυτοκινήτου, όπως συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και εταιρείες ενοικίασης, οι οποίες θα αρχίσουν να καταγράφουν τις εισόδους και εξόδους των οχημάτων μέσω του κινητού τηλεφώνου τους.
Αυτοματοποιημένη καταγραφή
Οι επαγγελματίες θα σκανάρουν τις πινακίδες των οχημάτων και αυτόματα κάθε κίνηση θα καταχωρείται στο σύστημα της ΑΑΔΕ, προσφέροντας αμεσότητα και ακρίβεια. Ωστόσο, το σύστημα δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο του αυτοκινήτου. Σε επόμενο στάδιο, το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως επιχειρήσεις που διοργανώνουν γάμους, βαφτίσεις, πάρτι και άλλες εκδηλώσεις, όπου η καταγραφή και παρακολούθηση των συναλλαγών είναι εξίσου κρίσιμη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύνδεση με το MyDATAapp
Αυτό το νέο ψηφιακό σύστημα προσφέρει στους επαγγελματίες σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς αυτοματοποιεί την καταγραφή των συναλλαγών, εξασφαλίζοντας συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις. Η εφαρμογή συνδέεται με το MyDATAapp, την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπου οι επαγγελματίες καταχωρούν σε πραγματικό χρόνο τις εισόδους και εξόδους των οχημάτων που εξυπηρετούν.
Κάθε συναλλαγή θα συνδέεται άμεσα με τις αποδείξεις και τα τιμολόγια που εκδίδουν, κάνοντάς τις έγκυρες και πλήρως καταγεγραμμένες. Έτσι, η ολοκλήρωση μιας συναλλαγής γίνεται πιο γρήγορη και ακριβής, καθώς με το σκανάρισμα του παραστατικού το σύστημα ενημερώνει το ψηφιακό πελατολόγιο και ολοκληρώνει τη διαδικασία.
Διασταύρωση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου ψηφιακού πελατολογίου είναι η δυνατότητα διασταύρωσης των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής, η ΑΑΔΕ αποκτά μια πιο αποτελεσματική και ακριβή εικόνα για τις συναλλαγές στην αγορά, μειώνοντας τη δυνατότητα για φοροδιαφυγή και αποφεύγοντας την ανάγκη για συχνές επιτόπιες επισκέψεις από ελεγκτές.
Οι διασταυρώσεις και η συνεχής παρακολούθηση των συναλλαγών καθιστούν το σύστημα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο στην πάταξη της παρανομίας, αφού επιτρέπει την άμεση ανίχνευση πιθανών παρατυπιών. Η εφαρμογή αυτή καταργεί το παλιό, χειροκίνητο σύστημα βιβλίων πελατών, το οποίο απαιτούσε συχνές και χρονοβόρες ελέγχους για την ανακάλυψη φοροδιαφυγής.
Αυστηρό έλεγχος και αυτοματοποίηση
Αντίθετα, το ψηφιακό σύστημα κάνει αυτές τις διαδικασίες αυτόματα και αποτελεσματικά, μειώνοντας τις πιθανότητες λάθους και αυξάνοντας την ακρίβεια των καταγραφών. Επίσης, για τους επαγγελματίες, αυτό το σύστημα είναι πιο εύχρηστο, καθώς δεν απαιτεί την υποβολή χειροκίνητων εγγράφων ή την καταγραφή των στοιχείων των πελατών με παραδοσιακό τρόπο.
Ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά το σύστημα εξαιρετικά αυστηρό είναι η δυνατότητα άμεσης ανίχνευσης αν η επιχείρηση δηλώσει περιορισμένο αριθμό πελατών. Η ΑΑΔΕ, μέσω του συστήματος, θα ειδοποιείται άμεσα και, σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, θα προχωρά σε επιτόπιο έλεγχο για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παρατυπία ή παραβίαση των φορολογικών κανόνων.
Οφέλη για τις επιχειρήσεις
Το ψηφιακό πελατολόγιο, πέρα από την ενίσχυση της διαφάνειας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, προσφέρει σημαντικά οφέλη και για τις επιχειρήσεις. Αφενός, με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, οι επαγγελματίες γλιτώνουν χρόνο και κόπο, αφού δεν χρειάζεται να ασχολούνται με χειροκίνητες καταγραφές και έγγραφα.
→ Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις: Εντυπωσιακός ο ρυθμός υποβολής – Ξεπερνούν ήδη τις 600.000
Προσαρμογή και μελλοντικές προοπτικές
Η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν και καταγράφουν τις συναλλαγές τους. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα αυτή ψηφιακή πραγματικότητα, αναγνωρίζοντας ότι η συμμόρφωση με τους νέους κανόνες είναι αναγκαία για να αποφύγουν πρόστιμα και κυρώσεις.
Αυτή η εξέλιξη στην εφαρμογή φορολογικών ελέγχων, ενώ αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για τους επαγγελματίες, ενδυναμώνει το σύστημα ελέγχου και καθιστά τη διαδικασία της φορολογικής συμμόρφωσης πιο διαφανή και αυτοματοποιημένη, προετοιμάζοντας τις επιχειρήσεις για το μέλλον.