Αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων αλλά και όσων δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Με εγκύκλιο του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρεται αναλυτικά στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα επισημαίνοντας ότι οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι των οχημάτων θα διενεργούνται μία φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο καθώς και στα πρόστιμα με τα οποία θα είναι αντιμέτωποι οι παραβάτες. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν σε περίπτωση υποτροπής, ακόμα και τα 30.000 ευρώ.
Ειδικότερα:
- Αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο, επιβάλλεται από τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρόστιμο 1000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
- Αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους, τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου καταλογίζονται από την Α.Α.Δ.Ε. στο σύνολό τους.
- Αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόστιμο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι 400 ευρώ.
►Διαβάστε επίσης: Big brother για τα ανασφάλιστα οχήματα - Νέα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας
Όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος, εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου. Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος) η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται. Η αφαίρεση γίνεται, αφού προηγουμένως αποσταλούν από τη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. τα στοιχεία του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας και του οχήματος στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας του τόπου διαμονής του.
Η πράξη επιβολής των διοικητικών κυρώσεων του δεύτερου εδαφίου της παρούσας κοινοποιείται στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας και αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του, προκειμένου να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και την παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που εξέδωσε τη σχετική πράξη. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.
►Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Ερχονται 5 νομοσχέδια με ανατροπές - Ηλεκτρονικός κλοιός για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα
Ακινησία και οριστική διαγραφή
Πιο αυστηρά είναι τα πρόστιμα, για τα οχήματα τα οποία έχουν δηλωθεί σε κατάσταση ακινησίας και συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πέραν των τελών κυκλοφορίας πρόστιμο 10.00 ευρώ.
Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία. Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!