Στον αυτόματο ...πιλότο θα μπουν οι φορολογικές δηλώσεις αφού η φορολογική διοίκηση θέτει σε εφαρμογή έξτρα μπλόκο στη φοροδιαφυγή με προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή προσυμπληρωμένες θα είναι τα επόμενα δύο χρόνια οι δηλώσεις Ε2 για τα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς και οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών σε πρώτο στάδιο και φυσικών προσώπων σε δεύτερο στάδιο.
Το εναρκτήριο λάκτισμα γίνεται με τις φετινές δηλώσεις ΦΠΑ που θα είναι κλειδωμένες για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και την αυτόματη δήλωση φόρου εισοδήματος για ένα εκατομμύριο φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, για να επεκταθεί από το επόμενο έτος σε προ συμπληρωμένα δεδομένα σε εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ.
Οι περισσότεροι κωδικοί του εντύπου Ε2 στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα θα έχουν συμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη ζωή 3.300.000 φορολογούμενων που έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, θα είμαστε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, με την πλήρη αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των βασικών φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Το «κλείδωμα» ξεκινάει από το ΦΠΑ
Το «κλείδωμα» ξεκινάει από τις δηλώσεις ΦΠΑ. Από το 2026 πιθανότερα το μέτρο θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που θα είναι επίσης κλειδωμένες και προπληρωμένες.
Οι φορολογούμενοι θα βλέπουν έτοιμες για ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, καθώς έχουν προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ τα ποσά των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκμετάλλευση ακινήτων και κινητές αξίες καθώς επίσης και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν και προκαταβλήθηκαν.
Επιπλέον, θα είναι προσυμπληρωμένα και όλα τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα.
Ήδη τα δεδομένα για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων και κινητών αξιών εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και κλειδωμένα κάθε χρόνο στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οπότε με την προσυμπλήρωση των δεδομένων για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, η διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων θα είναι αυτοματοποιημένη για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων.
Δυνατότητα απόκλισης 30%
Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις ελεύθερους επαγγελματίες είναι κλειδωμένες με την ΑΑΔΕ να ξεκαθαρίζει ότι τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα.
Για αρχή, θα υπάρχει δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων – εξόδων σε ποσοστό 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Ωστόσο, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν το ποσοστό απόκλισης στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.
Οι δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA. Αυτό σημαίνει ότι κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να δηλώσει λιγότερα έσοδα, αλλά ούτε και περισσότερες δαπάνες από εκείνες που έχουν περάσει στα MyData.
Όσον αφορά στα έσοδα – Εκροές ΦΠΑ επιτρέπεται:
- η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.
- η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 - Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».
Για τα Έξοδα – Εισροές ΦΠΑ επιτρέπεται:
- η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων.
- η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
- σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διαβίβασης εξόδων η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 14.30 - Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».
- παρακολουθείται συστημικά η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.