Χιλιάδες «ραβασάκια» για υποθέσεις του παρελθόντος με φόρους κατ΄εκτίμηση ετοιμάζεται να αποστείλει η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που εντοπίζονται να έχουν κρύψει εισοδήματα από την Εφορία ή να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις. Η φορολογική διοίκηση ετοιμάζεται να αποστείλει τουλάχιστον 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ΄ εκτίμηση» για το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση της.
Στο στόχαστρο βρίσκονται:
- εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές,
- οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εμφάνισαν τα πραγματικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb),
- συνταξιούχοι με αποδοχές από το εξωτερικό,
- επιχειρήσεις με μεταβολή της ακίνητης περιουσίας που δεν υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση Ε9,
- επαγγελματίες με σημαντική δραστηριότητα και μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ καθώς και
- φορολογούμενοι με πολυτελή διαβίωση και μεγάλη περιουσία που δεν δικαιολογείται από το προφίλ τους στην εφορία.
►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Νέο άλμα στις τιμές τροφίμων και υπηρεσιών - Τα τρία μέτρα στήριξης που έρχονται στη ΔΕΘ
Πού δίνεται προτεραιότητα
Κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις του 2017 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Για το φορολογικό έτος 2017 στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν φορολογική δήλωση εντός του 2018, δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει:
- φορολογητέα ύλη για τον κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης,
- ποσό φόρου προς καταβολή και
- το ποσό προς βεβαίωση υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.
Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών τίθενται:
- τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα
- διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή προέρχονται από ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ, καθώς επίσης και στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας και εν γένει από κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους
- κάθε λογής πληροφορία ή καταγγελία που προέρχεται από τρίτους
►Διαβάστε επίσης: Ρύθμιση οφειλών: Ερχεται από Σεπτέμβριο ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ με αυτόματο ραβασάκι για τους... αμελείς - Συναγερμός για το ιδιωτικό χρέος
Τι θα προβλέπει το εκκαθαριστικό
Στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, θα αναφέρεται ότι η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία εκδόσεις της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ενώ θα αναγράφονται τα στοιχεία που έλαβε υπόψη για τον κατ΄εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης.
Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο taxisnet ειδοποίηση με σύνδεσμο (link) που θα τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου ενώ θα λαμβάνει και ηλεκτρονική ειδοποίηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος με τα συνοδευτικά έγγραφα σε ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.
Κατά της πράξεως εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!