Νέα
  • ΓΔ: 1506.48 -0.01%
  • Τζίρος: 153,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή μάχη για αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών - Σε ρόλο κλειδί ο ΕΝΦΙΑ

Επιστρεπτέα 6: Παράταση αιτήσεων έως 24 Φεβρουαρίου/ Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Διπλή μάχη καλείται να δώσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς από τη μια πρέπει να αυξήσει τα έσοδα και από την άλλη να περιορίσει τις δαπάνες. Μία «μάχη» άνιση επί του παρόντος και με τις επιπτώσεις από την πανδημία να παραμένουν ισχυρές.

Εχουν περάσει όμως πάνω από 12 μήνες από την ημέρα που η κυβέρνηση έβαλε την οικονομία στον «αναπνευστήρα» και το κόστος της πανδημίας, μέχρι στιγμής, υπερβαίνει τα 34 δις, σχεδόν το 20% του ΑΕΠ. Και συνεχίζουμε...

«Η Πολιτεία θα είναι δίπλα στον πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί», δηλώνει σε όλους τους τόνους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος ΣταϊκούραςΓνωρίζει πάντως ότι κανένα κράτος στον πλανήτη δεν μπορεί να δαπανά εσαεί.

Πόσο μάλλον η Ελλάδα, που λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχε βγει, τυπικά τουλάχιστον, από τρία μνημόνια που κράτησαν σχεδόν οκτώ χρόνια.

Επιχείρηση για την αύξηση των εσόδων 

Πρωτίστως η προσπάθεια της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στο να αυξηθούν τα έσοδα σε μία χρονιά, το 2021, που ναι μεν έχει προβλήματα, αφού η πανδημία είναι εδώ, ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα είναι τόσο κακή όσο το 2020. Αντίθετα μάλιστα, ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξοι, εκτιμούν ότι η χώρα θα έχει ανάπτυξη εφέτος, η οποία θα κυμανθεί από οριακή στο δυσμενές σενάριο, έως και 5% στο αισιόδοξο.

Ανάμεσα στις δύο αυτές ακραίες εκδοχές, υπάρχει και το μεσαίο σενάριο, που θέλει την ανάπτυξη να κινείται στην περιοχή του 3,5%.

Η απόδοση των φόρων εκτιμάται ότι είναι καλύτερη από πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2020 «κάηκαν» φόροι συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Ενα όπλο στη μάχη για την αύξηση των εσόδων θα είναι και η τεχνολογία. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα και για τον λόγο αυτό, μέρος από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης θα κατευθυνθούν προς την επίτευξη αυτού του στόχου. 

Περισσότεροι συνεπείς από όλους φάνηκαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ, στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ ξεπέρασαν το 86% του στόχου, δηλαδή κινήθηκαν κατά πολύ πάνω από το μέσο εισπραξιμότητας όλων των φόρων.

Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη χρονιά ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι ο πλέον επιτυχημένος, από πλευράς απόδοσης, δηλαδή τον πληρώνουν σε μεγάλο ποσοστό, αυτοί που τον οφείλουν.

«Χάθηκαν» φόροι 8,2 δισ το 2020

Από εκεί και πέρα με βάση την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πέρυσι «χάθηκαν» περίπου έσοδα 8,2 δις ευρώ σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 43,2 δισ. ευρώ από 51,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους επί της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας, κατέγραψαν μείωση κατά μόλις 322,83 εκατ. ευρώ η οποία από την ΑΑΔΕ αποδίδεται εν πολλοίς στη μια επιπλέον δόση πληρωμής του φόρου.
  • Σημαντικότατη υστέρηση, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, παρατηρήθηκε στους φόρους κατανάλωσης, όπως ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Η εκτίναξη των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις απώλειες. Οι απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ που εισπράττονται μέσω ΔΟΥ κατά 1,934,5 δισ. ευρώ αντανακλά, κατά κύριο λόγο, την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα έσοδα από ΦΠΑ που εισπράττονται από τελωνεία, με πτώση 849,63 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η μεγαλύτερη αρνητική επίδραση αποδίδεται κυρίως στην πτωτική πορεία των εσόδων από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή (-549,59 εκατ. ευρώ) και ΦΠΑ λοιπών περιπτώσεων που εισπράττεται μέσω τελωνείων (-131,48 εκατ. ευρώ).
  • Τα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης κινήθηκαν πτωτικά το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 697,86 εκατ. ευρώ ή 9,79%.
  • Οι φορολογικές εισπράξεις από τα φυσικά πρόσωπα καταγράφουν μείωση κατά 865,38 εκατ. ευρώ.
  • Η πτώση που εμφανίζουν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 2,151 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οφείλεται στο «ψαλίδι» έως και 100% που εφαρμόστηκε στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος ενώ το 2020 ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις μειώθηκε από το 28% στο 24%.
  • Τα έσοδα από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων κατέγραψαν μείωση κατά 24,11%, οι φόροι από τέλη κληρονομιάς 30,03% και από γονικές παροχές κατά 14,39%.

Η παραπάνω εικόνα εκτιμούν στην κυβέρνηση, ότι αποτελεί το ναδίρ και από εδώ και στο εξής η κατάσταση θα βελτιωθεί και ειδικά σε ότι αφορά τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ (λόγω τουρισμού και εστίασης που θα ανοίξουν σχετικά σύντομα) και λόγω των ειδικών φόρων κατανάλωσης από την άρση σταδιακά πολλών περιοριστικών μέτρων.

Αισιοδοξία ότι θα περιοριστούν τα οριζόντια μέτρα

Στο αντίποδα όλων των παραπάνω, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι ο Απρίλιος θα είναι ο τελευταίος μήνας οριζόντιων μέτρων. Από τον επόμενο εκτιμούν ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και έτσι δεν θα υπάρχει η ανάγκη για συνέχιση της σημερινής κατάστασης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ