Περιθώριο μιας εβδομάδας έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις, προσθήκες ή διαγραφές στην ακίνητη περιουσία τους, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9, ώστε να «ξεφουσκώσουν» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Η υποβολή της δήλωσης πρέπει να γίνει πριν από την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, που φέτος θα αναρτηθούν νωρίτερα από ποτέ, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, σε περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η σχετική προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα, καθώς στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί έως το τέλος Μαρτίου. Φέτος, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2026.
Από την υποχρέωση εξαιρούνται όσοι υπέβαλαν τις δηλώσεις μεταβιβάσεων, δωρεών ή γονικών παροχών κατά τη διάρκεια του 2024 ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myProperty, και οι δηλώσεις Ε9, με τις οποίες τροποποιήθηκε η εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, συμπληρώθηκαν και υποβλήθηκαν αυτόματα από την ΑΑΔΕ.
Οι υπόχρεοι
Οι φορολογούμενοι που είχαν μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους κατά το τρέχον έτος και είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις Ε9 έως τις 31-1-2025 είναι:
- Όσοι απέκτησαν, με αγορά, δωρεά ή γονική παροχή, ακίνητα σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Αφορά κυρίως κτίσματα, αγροτεμάχια και άλλες εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών.
- Όσοι απέκτησαν ακίνητα σε περιοχές εντός ή εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, αλλά για διάφορες αιτίες αναγκάστηκαν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μεταβίβασης, δωρεάς ή γονικής παροχής είτε στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» της ΑΑΔΕ. Στις περιπτώσεις αυτές υπάγονται και οι υποθέσεις μεταβίβασης επικαρπίας, η οποία περιέρχεται στον ψιλό κύριο που έχει ήδη υπαχθεί σε φόρο για την ψιλή κυριότητα και αποκτά και την επικαρπία, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.
- Όσοι κληρονόμησαν ακίνητα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
- Όσοι είχαν κατά τη διάρκεια του 2024 οποιανδήποτε άλλη μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους, η οποία δεν οφείλεται σε μεταβίβαση, δωρεά ή γονική παροχή ακινήτου. Τέτοιες μεταβολές είναι η μετατροπή ημιυπαίθριων χώρων σε χώρους κύριας χρήσης, η νομιμοποίηση αυθαιρέτου κτίσματος που δεν είχε δηλωθεί προηγουμένως, η ανέγερση κτίσματος σε υφιστάμενο οικόπεδο, η αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος, η κατεδάφιση κτίσματος, η προσθήκη νέου ορόφου σε ήδη υφιστάμενο οίκημα κ.λπ.
Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.
→ Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Οδηγός για έως 20% μείωση του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες - Αναλυτικά τα βήματα
Πώς «ξεφουσκώνει» ο ΕΝΦΙΑ
Τα σημεία στο Ε9 που επιφέρουν μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ από 20% έως 90% είναι τα εξής:
- Αποθήκες – πάρκινγκ:
Η αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης, ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου, ή αν αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων. - Όροφος:
Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή αν συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα, λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. - Έτος άδειας:
Πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου. - Παλαιότητα:
Για κτίρια που ανεγέρθηκαν πριν το 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%. - Εμπράγματα δικαιώματα:
Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) αυξάνει τον φόρο. - Ποσοστά συνιδιοκτησίας:
Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό, υπολογίζεται ότι είναι 100%, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου. - Κενά και ημιτελή κτίσματα:
Αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9, χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου. - Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων:
Αν σε αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που είναι γεωργικό, αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί, τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.