Σήμα για μόνιμες μειώσεις φόρων τη διετία 2026-2027 με στόχο την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, εφόσον τα διαρθρωτικά μέτρα από την πάταξη της φοροδιαφυγής αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά, έδωσε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο στην εκδήλωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε στην απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής τους επόμενους μήνες, καθώς θα αποτελέσει το κλειδί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Αν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα ναι μπορούμε να μειώσουμε και άλλο τους φορολογικούς συντελεστές. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα να φανεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι μέτρα που αποδίδουν μόνιμα»ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας το όποιο πλεόνασμα εσόδων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης με εξαίρεση τις μόνιμες έξτρα εισπράξεις από το χτύπημα της φοροδιαφυγής και μετά από έγκριση της Κομισιόν.
→ Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε τους φόρους για τη μεσαία τάξη
Η πορεία των εσόδων
Εφόσον συνεχιστεί η φετινή εντυπωσιακή πορεία των εσόδων, με 1,8 δις να εισρέουν στα κρατικά ταμεία, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ώστε η κυβέρνηση από το 2026 να προχωρήσει σε νέες μόνιμες ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα.
«Και στη μεσαία τάξη, οι μισθωτοί έχουν δει φορολογικές μειώσεις, αλλά μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο προσηλωμένοι στην ελάφρυνσή τους μέχρι το 2027. Πρέπει να δούμε την εφαρμογή των μέτρων το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αν και ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει καθαρά για παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με πιο ευνοϊκούς συντελεστές για τα μεσαία εισοδήματα, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την φορολογική πολιτική του 2026 και 2027, «φωτογραφίζοντας» παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κρίσιμος μήνας για τη λήψη αποφάσεων θα είναι ο Σεπτέμβριος καθώς τότε θα μπορούν να εξαχθούν καθαρά συμπεράσματα για την υπέρβαση στο σκέλος των φορολογικών εσόδων από τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής και τα περιθώρια που δημιουργούνται για μειώσεις φόρων από το 2026. Με τα έσοδα ανά χείρας, το οικονομικό επιτελείο θα πάει στις Βρυξέλλες ζητώντας τη διάθεση του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε από τη συγκεκριμένη διαδικασία,για παρεμβάσεις υπέρ των φορολογουμένων.
Παρέμβαση στη φορολογική κλίμακα
Η κυβέρνηση φαίνεται να επαναπροσεγγίζει τη μεσαία τάξης αναζητώντας μέσω των φορολογικών ελαφρύνσεων ,αντίδοτο στην ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής.
Έτσι σχεδιάζει να εφαρμόσει μία νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα προβλέπει περαιτέρω διόρθωση ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών με αποδέκτες τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα. Αυτή η παρέμβαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική αφού τα οφέλη από τις παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος που έχουν γίνει μέχρι στιγμής εξανεμίζονται από την φορολόγηση.. Φέτος συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την τελευταία παρέμβαση του 2019 και οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι ενώ τα εισοδήματα αυξάνονται με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο εισόδημα να φορολογείται µε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.
Καθώς αυξάνονται τα εισοδήματα οι φόροι που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα αυξάνονται ταχύτερα, με αποτέλεσμα να μετριάζεται η αύξηση στα διαθέσιμα εισοδήματα. Από την παρέμβαση του 2019 εκείνοι που ωφελήθηκαν αναμφισβήτητα ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, οπότε το κυβερνητικό βλέμμα στρέφεται στη μεσαία τάξη με απώτερο στόχο να υπάρξει μια αίσθηση δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών.
Βασικοί υποψήφιοι για επανεξέταση είναι ο συντελεστής 22% με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα από 10.001 έως και 20.000 ευρώ αλλά και ο συντελεστής 28% για τα εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ αφού είναι αυτοί που αφορούν κατά βάση τα εισοδήματα της «μεσαίας τάξης». Στόχος είναι να περιοριστεί η ψαλίδα μεταξύ των συγκεκριμένων συντελεστών, καθώς οι επόμενοι κλιμακώνονται.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!