Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ως ποσοστό στο ΑΕΠ ήταν λίγο υψηλότερα σε σχέση με την Ευρωζώνη το 2023, αν και σημείωσαν πέρυσι τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 20 χωρών της.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα συνολικά έσοδα, που περιλαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώθηκαν πέρυσι κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 40,7% του ΑΕΠ από 42,8% το 2022, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησαν στο 40% από 40,7%, αντίστοιχα.
Πώς μεταβάλλονται τα έσοδα
Δεδομένου ότι στην Ελλάδα θεωρείται ότι η φοροδιαφυγή είναι υψηλότερη από την Ευρώπη, παρά τη μείωσή της τα τελευταία χρόνια, το φορολογικό βάρος στη χώρα μας είναι ακόμη μεγαλύτερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Όπως σημειώνει η Eurostat, οι βασικοί λόγοι που τα φορολογικά έσοδα διαφέρουν χρόνο με το χρόνο είναι οι μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα (που επηρεάζουν τα επίπεδα απασχόλησης, πωλήσεων προϊόντων κλ.π.) και στη φορολογική νομοθεσία (φορολογικοί συντελεστές, φορολογική βάση, απαλλαγές κ.λ.π.),, οι οποίες επηρεάζουν τα έσοδα και το επίπεδο του ΑΕΠ.
Μείωση φόρων και αύξηση εισφορών
Μείωση σημειώθηκε πέρυσι τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους στην Ευρωζώνη, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.
Όπως προκύπτει από το παρακάτω διάγραμμα, τα έσοδα της Ελλάδας από έμμεσους φόρους (φόροι στην παραγωγή και τις εισαγωγές) ως ποσοστό στο ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, κάτι που είναι εύλογο δεδομένου ότι τόσο οι συντελεστές του ΦΠΑ όσο και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (σε καύσιμα, ποτά, καπνό) στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση το 2023
Το υψηλότερο φορολογικό βάρος είχαν πέρυσι η Γαλλία (45,6% του ΑΕΠ), το Βέλγιο (44,8%) και η Δανία (44,1%). Από την άλλη πλευρά, τον χαμηλότερο λόγο εσόδων/ΑΕΠ είχαν η Ιρλανδία (22,7%), η Ρουμανία (27%) και η Μάλτα (27,1%).
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις το 2023 σημειώθηκαν στην Κύπρο (στο 38,8% από 35,9% το 2022) και στο Λουξεμβούργο (στο 42,8% από 40,2%).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα και στη Γαλλία (στο 45,6% από 47,6% το 2022).
Σημειώνεται ότι τα έσοδα είναι τα χαμηλότερα για την Ελλάδα από το 2016, όταν είχαν ανέλθει στο 42,4% του ΑΕΠ, ενώ για την Ευρωζώνη είναι τα χαμηλότερα από το 2015 (όταν διαμορφώθηκαν στο 40,4%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!