Νέες μειώσεις φόρων που θα ξεδιπλωθούν σταδιακά έως το 2027 με όχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο της κεντρικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ στον Ταύρο.
Προϋπόθεση, όπως ο ίδιος είπε, είναι η περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς «όσο περιορίζεται η φοροδιαφυγή, μειώνεται το κενό στον ΦΠΑ και εξιχνιάζονται τελωνειακές απάτες, τόσο θα προστίθενται έσοδα στα ταμεία του κράτους, ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε μειώσεις φόρων, κάτι που είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε μέχρι το τέλος της κυβερνητικής μας θητείας», είπε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε επίσης ότι οι Αρχές είναι διαρκή πολεμο με τη φοροδιαφυγή. «Τα αυξημένα έσοδα σε μια οικονομία μπορούν να προέλθουν είτε από την ίδια την ανάπτυξη, από την αύξηση του ΑΕΠ -και η χώρα μας σήμερα είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα- είτε από τη μείωση της φοροδιαφυγής, μιας πρακτικής την οποία πολλές φορές έχουμε στηλιτεύσει και με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο».
Στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής - που «θα στηρίξει τα δημόσια έσοδα και θα δώσει το περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις φόρων» όπως υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης - μπαίνουν πιο δυναμικά οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη. «Αν δεν είχαμε κάνει πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ δεν θα μπορούσαμε να προχωράμε σε σταθερές αλλά και δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις φόρων», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής έχει την πλήρη προσωπική του στήριξη.
«Πιστεύω πολύ στην χρήση των νέων εργαλείων της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης ειδικά, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον άνθρωπο και θα καταστήσει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης βιώνει την επαφή του με τις φορολογικές αρχές.
►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στο νέο «αρχηγείο» της ΑΑΔΕ: «Περισσότερα έσοδα και λιγότεροι φόροι»
«Περισσότερα έσοδα και λιγότεροι φόροι» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κόβοντας την κορδέλα.
Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ, παρατηρώντας πως ήδη το 90% των υπηρεσιών της προσφέρονται ψηφιακά. «Θα προχωρήσει περαιτέρω ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ με χρήση και τεχνητής νοημοσύνης και θα γίνουν ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός», προανήγγειλε ο ίδιος, στέλνοντας και ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους... διεφθαρμένους εφοριακούς, οι οποίοι πλέον θα μπουν στο στόχαστρο των νέων τεχνολογιών.
«Η Διοίκηση της ΑΑΔΕ και η κυβέρνηση στέκονται και θα σταθούν απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Είδατε την άμεση αντίδρασή μας στην Χαλκίδα και Κέρκυρα. Θέλω να στείλω. ένα μήνυμα στην μειοψηφία όσων δεν κάνουν σωστά τα δουλειά τους: Θα βρεθούμε απέναντί τους με ελέγχους αλλά και με νέα συστήματα που περιορίζουν αυτές τις πρακτικές».
Το μοντέλο των παλιών ΔΟΥ όπως το ξέραμε στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη τελείωσε, είπε ο κ. Χατζηδάκης αναλύοντας το νέο μοντέλο λειτουργίας με τις κεντρικές υπηρεσίες ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΔΕ και ένα ΚΕΦΟΚ σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες φορολογικής εξυπηρέτησης.
Με το νομοσχέδιο που μπαίνει τις επόμενες ώρες σε δημόσια διαβούλευση αλλάζουν πολλά και στη Διοίκηση της ΑΑΔΕ (με 3 υποδιοικητές κλπ), ενώ στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι «οι άνθρωποι που πληρώνουν τους φόρους τους να πληρώνουν ολοένα και λιγότερους φόρους».
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μίλησε για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εξηγώντας πως το νέο κτίριο στεγάζει πάνω από 1.100 εργαζόμενους και στελέχη που ήταν σε 9 διαφορετικά κτίρια σε όλο το λεκανοπέδιο. «Έτσι κλείνει ένας κύκλος 85 ετών». Από το 2021 σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι έχουν μεταστεγαστεί σε 13 νέα, σύγχρονα ασφαλή, λειτουργικά και περιβαλλοντικά φιλικά κτίρια εξοικονομώντας δαπάνες, είπε ο κ. Πιτσιλής, εξηγώντας πως όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ, η Αρχή θα έχει 31 λιγότερα κτίρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 31.500 τ.μ. λιγότερα.
«Πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν, όπως η υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων για φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους και η αξιοποίηση της ΑΙ. Ωστόσο η ΑΑΔΕ της νέας εποχής είναι εδώ»,είπε κλείνοντας ο κ. Πιτσιλής.
Ολόκληρη η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη
Θεοφιλέστατε, κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κύριε Διοικητά,
Άμα μιλάς μετά τον Υπουργό κι έχεις διαπιστώσει ότι έχεις γράψει ακριβώς τα ίδια με αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός, υποχρεούσαι να αναπροσαρμόσεις λίγο τις σκέψεις σου.
Θα ήθελα, καταρχάς, να ξεκινήσω εκφράζοντάς σας πραγματικά τη βαθιά μου χαρά και ικανοποίηση την οποία αισθάνθηκα όταν μπήκα μέσα στο καινούργιο κτήριο της ΑΑΔΕ. Και σκεφτόμουν ότι με έναν τρόπο αυτό το υπερσύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον, φιλικό προς τους εργαζόμενους κτήριο, είναι και ο καθρέφτης της σημαντικής προόδου που η ΑΑΔΕ έχει επιτελέσει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.
Από τότε που ιδρύθηκε, σε εξαιρετικά δύσκολες και σκληρές συνθήκες, μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει πράγματι η Ανεξάρτητη Αρχή να κατοχυρώσει τον ρόλο της, να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει την εικόνα την οποία είχε στη συνείδηση των πολιτών.
Η μετακίνηση σε ένα καινούργιο κτήριο δεν έχει, κατά την άποψή μου, μόνο σκοπό την εξοικονόμηση κάποιων εκατομμυρίων ευρώ -χωρίς να σημαίνει, κ. Υφυπουργέ των Οικονομικών, υπεύθυνε του Γενικού Λογιστηρίου, ότι τα ζητήματα της εξοικονόμησης δεν είναι πολύ σημαντικά-, ούτε να αποτυπώσει μόνο το νέο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός σύγχρονου κτηρίου, κάτι το οποίο θα αποτελεί από εδώ και στο εξής τον κανόνα.
Έχει να κάνει με τις συνθήκες εργασίας, με τον τρόπο με τον οποίον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα στο κτήριο βιώνουν έναν σύγχρονο εργασιακό χώρο ως παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας. Μέχρι και οι πίνακες τους οποίους είδα -με πολύ ευγενική παραχώρηση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών-, αυτό ακριβώς υποδεικνύουν.
Οι παραγωγικοί εργαζόμενοι έρχονται και «τέμνονται» με τις πολύ σημαντικές καινοτομίες τις οποίες έχει υλοποιήσει η ΑΑΔΕ τα τελευταία χρόνια, για τις οποίες μίλησε ο κ. Διοικητής. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της και στον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης, ο επιχειρηματίας βιώνει την επαφή του με τις φορολογικές αρχές.
Η πολύ μεγάλη επανάσταση της ψηφιοποίησης του κράτους προφανώς έχει και πλήρη αντανάκλαση στα πολύ υψηλά ποσοστά επικοινωνίας που γίνονται πια με ψηφιακό τρόπο. Και, εκεί που χρειάζεται η φυσική επαφή, οι όποιες δυσκολίες από την πρόσφατη αναδιοργάνωση είμαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έτσι ώστε η εικόνα της ΑΑΔΕ συνολικά να είναι μια εικόνα μιας υπηρεσίας η οποία επί της αρχής αντιμετωπίζει τον πολίτη φιλικά, με ευγένεια, με ευπρέπεια και με τον απαραίτητο επαγγελματισμό, όποτε αυτός χρειάζεται να έρθει σε φυσική επαφή με τις φορολογικές αρχές.
Και πράγματι, κ. Υπουργέ, εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την πολύ μεγάλη πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε υπηρετήσει με συνέπεια και την κεντρική μας επιλογή -από τότε που μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός- να προχωράμε σε σταδιακές αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις των φόρων.
Διότι τα αυξημένα έσοδα σε μια οικονομία μπορούν να προέλθουν είτε από την ίδια την ανάπτυξη, από την αύξηση του ΑΕΠ -και η χώρα μας σήμερα είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα- είτε από τη μείωση της φοροδιαφυγής, μιας πρακτικής την οποία πολλές φορές έχουμε στηλιτεύσει και με την οποία βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο.
Και όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, όσο περιορίζεται το κενό στον ΦΠΑ, όσο καταφέρνετε και εξιχνιάζετε μεγάλες φορολογικές ή τελωνειακές απάτες που απαιτούν μια εξειδίκευση, τόσο θα προσθέτετε παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι το οποίο έχουμε πρόθεση να κάνουμε μέχρι το τέλος τουλάχιστον της κυβερνητικής μας θητείας, το 2027.
Οπότε, αυτό το οποίο γίνεται στην ΑΑΔΕ, με τη στήριξη των χιλιάδων υπαλλήλων, έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία συνολικά για την πορεία της εθνικής οικονομίας και συνολικά, προφανώς, για την πορεία των εσόδων του κράτους.
Γι’ αυτό και θέλω να γνωρίζετε, κ. Διοικητά και αγαπητές και αγαπητοί εργαζόμενοι και στελέχη της ΑΑΔΕ, ότι αυτός ο μετασχηματισμός τον οποίον έχετε δρομολογήσει, έχει την πλήρη προσωπική μου στήριξη.
Προσωπικά πιστεύω πολύ στη χρήση των νέων εργαλείων της τεχνολογίας, ειδικά των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης, όχι ως υποκατάστατο -προσέξτε- της ανθρώπινης εργασίας, αλλά ως συμπληρώματα που θα καταστήσουν τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς, που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ πιο στοχευμένους ελέγχους, που θα μας επιτρέπουν σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων -τα οποία εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη βγάζουν πολύ μεγάλο νόημα-, να εντοπίζουμε εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, να μιλήσουμε πολύ πιο αναλυτικά για το ψηφιακό μέλλον της ΑΑΔΕ και για το πώς όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να στηρίξει τα δημόσια έσοδα και να οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις φόρων.
Όμως, τα δείγματα γραφής τα οποία ήδη έχουν δοθεί είναι πολύ σημαντικά. Διότι θέλω να θυμίσω ότι όταν κάποτε σχεδιάζαμε το myDATA ή τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ήταν πάρα πολλοί αυτοί οι οποίοι έλεγαν: «μα αυτά μας τα λέγατε εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν τα κάνατε».
Αποδείξαμε, λοιπόν, ότι όλα αυτά γίνονται και με τον ίδιο τρόπο θα γίνουν και τα πολλά ακόμα τα οποία σχεδιάζουμε ως προς τον πλήρη ψηφιακό εκσυγχρονισμό της ΑΑΔΕ, που, όπως είπε και ο κ. Διοικητής, είναι πια μία υπηρεσία που δεν νομίζω ότι έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες φορολογικές αρχές άλλων προηγμένων κρατών.
Κλείνω, λοιπόν, ευχόμενος και πάλι καλορίζικο το καινούργιο κτήριο. Να είναι ένας χώρος ευχάριστος, παραγωγικός. Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που είδα ότι έχετε και παιδικό σταθμό, μία καινοτομία την οποία βλέπετε ότι το δημόσιο έχει εισάγει πολύ πριν από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και να βοηθήσει αυτή η συγκέντρωση ενός μεγάλου τμήματος του προσωπικού της ΑΑΔΕ στο να εργάζεστε σε ακόμα καλύτερες συνθήκες εργασίας για το καλό όλων. Διότι, όσο καλύτερα πηγαίνετε εσείς, τόσο καλύτερα πηγαίνει συνολικά και η ελληνική οικονομία.
Σας ευχαριστώ. Και πάλι συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν γι’ αυτό το εξαιρετικό κτήριο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!