Με τη χρήση δέκα εργαλείων θα δώσει τη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα: να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,5 δις ευρώ έως και το 2027.
Τα τελευταία πέντε έτη, η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά την πορεία της μείωσης της φοροδιαφυγής, προσπαθώντας να μειωθεί το «κενό» ΦΠΑ και να προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2028.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι το 2026, το κενό ΦΠΑ θα περιοριστεί στο 9%, γεγονός που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στο κράτος Τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
►Διαβάστε επίσης: Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Αναρτώνται σε λίγες μέρες χωρίς αλλαγές από πέρυσι
Σημειώνεται ότι από τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή η συμμόρφωση και τα έσοδα αυξάνονται σταθερά. Τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα POS παντού, και τα νέα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου έχουν αποφέρει ήδη στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 1, δισ. ευρώ επιπλέον.
Το 2024 θα κλείσει µε ρεκόρ φορολογικών εισπράξεων, ενώ για το 2025 το οικονοµικό επιτελείο θα βάλει για πρώτη φορά –ιστορικά– τον εισπρακτικό πήχυ ακόµη και πάνω από τα 6566 δισ. ευρώ.
Το προσχέδιο του προϋπολογισµού του 2025 αναµένεται ότι θα προβλέπει νέα ετήσια αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, η οποία θα προκύψει αυτή τη φορά πρωτίστως από τους άµεσους φόρους και δευτερευόντως από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
►Διαβάστε επίσης: Σε ποιους θα δοθεί φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης - Στα 1.200 ευρώ αυξάνεται το μέγιστο ποσό
Τα εργαλεία –σύμμαχοι του ΥΠΕΘΟ κατά της φοροδιαφυγής είναι:
1. Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τις φορολογικές αρχές.Μόνο με αυτή την κίνηση θα μειωθεί σημαντικά το κενό στον ΦΠΑ και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου, που είναι το 2026 να μειωθεί στο 9%, από περίπου 15% που είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον έσοδα για τον κρατικό κορβανά της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, από ανείσπρακτο ΦΠΑ και από φόρο εισοδήματος.
Τι σημαίνει πρακτικά η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές; Οτι καμία απολύτως συναλλαγή δεν θα μπορεί να εκτελεστεί χωρίς να ενημερωθεί η εφορία, δηλαδή για κάθε πελάτη που θα πληρώνει με πιστωτική κάρτα, αυτομάτως θα εκδίδεται η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνονται και τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.
2.Η πλήρης εφαρμογή της πλατφόρμας «myDATA» και των ηλεκτρονικών τιμολογίων, Τοηλεκτρονικό σύστημα τιμολόγησης αναμένεται να φέρει μια δομική αλλαγή, καθώς η καθολική χρήση των δεδομένων του myDATA και των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, που προγραμματίζεται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2026, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα κλείσει πολλά παράθυρα φοροδιαφυγής.
Η εφορία δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA. Αυτό σημαίνει ότι τα καθαρά, φορολογητέα κέρδη του επαγγελματία θα προκύπτουν με βάση τα στοιχεία των εσόδων και των δαπανών, όπως έχουν καταγραφεί στο σύστημα myDATA, στο οποίο οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδά τους.
Ό,τι διαβιβάζεται στο myDATA δεν θα μπορεί να αλλάξει από τον επιχειρηματία, με εξαίρεση τη δυνατότητα ακύρωσης μεμονωμένων τιμολογίωνόταν διαπιστωθεί κάποιο λάθος.
3. Oι ηλεκτρονικές πληρωμές.Η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα είναι σημαντική.Κατά το πρώτο 8μηνο του έτους παρατηρείται μια σημαντική αύξηση πληρωμών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων.
Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε:
- στην εστίαση αύξηση κατά 16% (από 4,8 δισ. σε 5,5 δισ. ευρώ),
- στα ταξί αύξηση κατά 177% (από 18 εκατ. σε 50 εκατ. ευρώ),
- στους γιατρούς κατά 20,1% (από 227 εκατ. σε 273 εκατ. ευρώ),
- στα κομμωτήρια και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας κατά 13,8% (από 326 εκατ. σε 371 εκατ. ευρώ),
- στα γυμναστήρια και στις αθλητικές δραστηριότητες κατά 34,8% (από 56 εκατ. σε 75 εκατ. ευρώ),
- στα ξενοδοχεία κατά 8,8% (από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,9 δισ. ευρώ).
4, Η πραγματοποίηση αγοροπωλησιών ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
Το συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.
5. Το νέο πλαίσιο για το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Χάρη στο νέο φορολογικό και στο τεκμαρτό, 402.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.733 ευρώ, αφού τα τεκμήρια τετραπλασίασαν το εισόδημά τους και το ανέβασαν στο 12.794 ευρώ.
6. Η αύξηση των προστίμων για τη χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Το ύψος του προστίμου καθορίζεται στο διπλάσιο του ποσού που πληρώθηκε μεμετρητά.
7. Η καταβολή κοινωνικών επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών, Η προπληρωμένη κάρτα επιδομάτων έρχεται μέσα στο πρωτο τρίμηνο του έτους. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να «σηκώνουν» μετρητά ποσό έως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται μέσωηλεκτρονικών πληρωμών δηλαδή μέσω της προπληρωμένης κάρτας. Όσοι, δε, επιλέγουν να πληρώνουν μεγαλύτερο ποσό μέσω κάρτας θα έχουν και επιπλέον «προνόμια
8 Η ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των ελέγχων των φορολογικών αρχών. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται πιο εύκολα εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται ,η παράνομη αύξηση της περιουσίας και να δύνεται η δυνατότητα λήψης άμεσων μέτρων για την διασφάλιση των δημοσίων εσόδων
9.Το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Την ακατάσχετη αιμορραγία που εξακολουθεί να προκαλεί στην οικονομία και στην αγορά το λαθρεμπόριο κυρίως σε προϊόντα που υπόκεινται σεειδικούς φόρους κατανάλωσης , όπως τα καύσιμα ο καπνός, και αλκοολούχα ποτά επιχειρεί να αντιμετωπίσει το νέο πλαίσιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου
10.Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για ελέγχους. Με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η εφορία αναλύει μεγάλα σύνολα δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως τραπεζικές συναλλαγές, ψηφιακές δημόσιες πλατφόρμες, και μέσα κοινωνικής δικτύων ενώ ανιχνεύει ασυνήθιστες συναλλαγές ή μεταφορές χρημάτων και πληρωμές μέσω καρτών σε μη καταχωρημένους πωλητές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!