Η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση ακινήτων από πολίτες των χωρών αυτών, οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν τα προνόμια της Golden Visa. Αυτό θα τονώσει ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία.
Ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, εκτός από την Κίνα, που έχει μερίδιο πάνω από 50%, περιλαμβάνονται πολίτες από το Ισραήλ, τον Λίβανο, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, τα συνολικά έσοδα από το πρόγραμμα έφτασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ.
Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι αυξημένες απαιτήσεις επένδυσης, που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου, δεν θα αποτρέψουν αυτή την τάση. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι νέοι ενδιαφερόμενοι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, επιλέγουν την Ελλάδα όχι τόσο για επενδυτικούς λόγους, αλλά για ιδιοκατοίκηση. Η αβεβαιότητα για το μέλλον τους στην περιοχή τούς ωθεί να αναζητήσουν ασφάλεια μέσω της αγοράς κατοικιών στην Ελλάδα.
Οι χώρες της Μ. Ανατολής
Οι χώρες από τις οποίες αναμένεται να αυξηθούν οι αιτήσεις περιλαμβάνουν το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράν, πολίτες των οποίων ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για τη χορήγηση της Golden Visa. Η ένταση και η ανασφάλεια που επικρατεί στη Μέση Ανατολή αυξάνουν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, και η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί προνομιακή επιλογή.
Παρά την αναμενόμενη αύξηση του ενδιαφέροντος, ένα πρόβλημα που μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη του προγράμματος είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες. Τους τελευταίους 12 μήνες, μόλις μία στις οκτώ αιτήσεις έχει εγκριθεί, κάτι που επισημαίνουν και οι επαγγελματίες του κλάδου. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι καθυστερήσεις, τα ποσοστά εγκρίσεων θα ήταν πολύ υψηλότερα, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος από αγοραστές που πληρούν τα επενδυτικά κριτήρια.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την υπερβολική χρήση του προγράμματος, στοχεύοντας σε μια ισορροπία μεταξύ της αύξησης της προσφοράς κατοικιών και της εισροής κεφαλαίων από επενδύσεις.
Από τον Σεπτέμβριο του 2023, τέθηκαν σε ισχύ αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa, με τα ελάχιστα επενδυτικά όρια να αυξάνονται σημαντικά. Για περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος, η Σαντορίνη και άλλα νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους, το ελάχιστο επενδυτικό όριο αυξήθηκε στα 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, το όριο αυξήθηκε από τις 250.000 ευρώ στις 400.000 ευρώ.
Οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν κύμα αγοραστικής δραστηριότητας, με πολλούς επενδυτές να σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις αγορές τους πριν από την ισχύ των νέων ορίων. Η Golden Visa αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία. Την περίοδο 2021-2023, τα έσοδα ανήλθαν σε 4,366 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το 2023 τα μηνιαία έσοδα ξεπέρασαν τα 210 εκατ. ευρώ, με συνολικά έσοδα 2,544 δισ. ευρώ για το έτος, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Αυτή η σημαντική εισροή κεφαλαίων καταδεικνύει τη μεγάλη συμβολή του προγράμματος στην ενίσχυση της ελληνικής κτηματαγοράς.
Αύξηση εγκρίσεων
Παρά τις καθυστερήσεις στις εγκρίσεις, αναμένεται ότι το προσεχές διάστημα θα αυξηθούν. Από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024, υποβλήθηκαν 8.898 αιτήσεις, αλλά μόνο 1.446 εγκρίθηκαν. Αν η επεξεργασία των αιτήσεων βελτιωθεί, οι εγκρίσεις θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν.
Όσον αφορά την κατανομή των αιτήσεων, η Κίνα παραμένει η κυρίαρχη χώρα, με το 54% των συνολικών αιτήσεων. Κατά την περίοδο Αυγούστου 2023 – Αυγούστου 2024, οι Κινέζοι επενδυτές απέκτησαν σχεδόν 7.000 άδειες διαμονής μέσω της Golden Visa. Ακολουθούν οι Τούρκοι με 8% και οι Λιβανέζοι με 5,5%. Το ενδιαφέρον από Βρετανούς και Αμερικανούς επενδυτές έχει επίσης αυξηθεί, με τους Βρετανούς να στρέφονται πλέον και στην αγορά εξοχικών κατοικιών, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από έναν χρόνο.
Οι επιπτώσεις του Brexit ωθούν τους Βρετανούς να αναζητήσουν τρόπους για ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε., κάτι που προσφέρει το πρόγραμμα της Golden Visa. Στην τέταρτη θέση των αιτήσεων βρίσκονται οι Ιρανοί, ενώ οι Βρετανοί επενδυτές καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση, με 482 άδειες, σημειώνοντας αύξηση 51% από το 2023. Οι Αμερικανοί επενδυτές βρίσκονται στην έβδομη θέση, ενώ οι Ισραηλινοί, με 271 άδειες, επιδιώκουν επίσης να εξασφαλίσουν άδεια διαμονής λόγω της αστάθειας στην περιοχή τους.
Την πρώτη δεκάδα των χωρών με τις περισσότερες αιτήσεις για την Golden Visa συμπληρώνουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, οι οποίοι αναζητούν επίσης ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη σημασία του για την εγχώρια κτηματαγορά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!