Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 18 μηνών κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας ανησυχία για αυξήσεις και στις εγχώριες τιμές τροφίμων, οι οποίες επηρεάζονται συνήθως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Από στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προκύπτει ότι ο γενικός δείκτης τιμών αυξήθηκε 3% σε σχέση με τον Αύγουστο και 2,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση δηλαδή με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα Circana: Στα 6,83 δισ. ο τζίρος των σούπερ μάρκετ στο 7μηνο, αύξηση 2,8% με τα τρόφιμα πρωταγωνιστή
Aύξηση σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων
Αύξηση σημείωσαν όλοι οι επιμέρους δείκτες τιμών των επιμέρους κατηγοριών τροφίμων, ενώ επιπλέον ανησυχία προκαλεί ότι η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με την αναταραχή και τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες, λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Θα μπορούσαν, συνεπώς, να ενισχυθούν γενικότερα οι πιέσεις στις τιμές και η ακρίβεια, σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, αν και μειώθηκε από πέρυσι, παραμένει στο επίπεδο του 3%.
Διψήφια αύξηση στις τιμές της ζάχαρης
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην τιμή της ζάχαρης, η οποία ήταν 10,4% σε σχέση με τον Αύγουστο, λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών για τη σοδειά στη Βραζιλία και των φόβων ότι η απόφαση της Ινδίας να άρει τους περιορισμούς στη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των εξαγωγών ζάχαρης από τη χώρα. Σε ετήσια βάση, πάντως, η τιμή της ζάχαρης κατέγραφε μείωση κατά 22.7%.
Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO αυξήθηκε κατά 3% σε μηνιαία βάση, με αιχμή τις υψηλότερες τιμές στις εξαγωγές σιταριού και αραβοσίτου. Σε ετήσια βάση, οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 12,8%.
Οι διεθνείς τιμές του σιταριού αυξήθηκαν, κυρίως λόγω των ανησυχιών για υπερβολική υγρασία στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις εξαγωγές σε ανταγωνιστικές τιμές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Για τον αραβόσιτο, οι τιμές επηρεάστηκαν από τα χαμηλά επίπεδα νερού στις βασικές διαδρομές μεταφοράς κατά μήκος του ποταμού Μαδέιρα στη Βραζιλία και του ποταμού Μισισιπή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αντίθετα, οι τιμές για το ρύζι FAO μειώθηκαν κατά 0,7%, αντανακλώντας και τις καλές συνθήκες στο διεθνές εμπόριο.
Διαβάστε επίσης: Θεοδωρικάκος: Ο ΦΠΑ στα τρόφιμα μένει - Διακυβεύονται έσοδα 23 δισ.
Σημαντικές αυξήσεις σε γαλακτοκομικά και φυτικά έλαια
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 4,6% από τον Αύγουστο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2023, με ενισχυμένες τιμές να διαμορφώνονται στο φοινικέλαιο, τη σόγια, τον ηλίανθο και το κραμβέλαιο.
Η άνοδος των διεθνών τιμών του φοινικέλαιου οφειλόταν στη χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στις μεγάλες χώρες παραγωγής της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ η ανάκαμψη των τιμών του σογιέλαιου οφειλόταν κυρίως στις χαμηλότερες από την αναμενόμενη σοδειές στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 3,8% σε σχέση με τον Αύγουστο και 21,7% σε ετήσια βάση, με τις τιμές για το γάλα σε σκόνη, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και το τυρί όλες να σημειώνουν άνοδο.
Ο δείκτης τιμών για το κρέας αυξήθηκε κατά 0,4% και κατά 4,8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στο κρέας των πουλερικών που οφείλονται στην ισχυρή ζήτηση εισαγωγών από τη Βραζιλία. Οι παγκόσμιες τιμές του μοσχαρίσιου και του χοιρινού κρέατος παρέμειναν σταθερές, ενώ οι τιμές του κρέατος αιγοπροβάτων μειώθηκαν ελαφρώς από τα επίπεδα του Αυγούστου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!