Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας COVID-19, οι συνέπειες στις εργασιακές πρακτικές είναι ακόμα εμφανείς. Η τηλεργασία, που αρχικά θεωρήθηκε ως λύση ανάγκης, έχει πλέον εξελιχθεί σε βασικό στοιχείο του εργασιακού περιβάλλοντος. Ωστόσο, αρκετές μεγάλες εταιρείες, αναγνωρίζοντας την αξία της φυσικής παρουσίας, προχωρούν σε επαναφορά των υπαλλήλων στα γραφεία.
Η σταδιακή απομάκρυνση από την εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, που στοχεύει στην αναβίωση της παραδοσιακής εργασιακής κουλτούρας και της άμεσης συνεργασίας. Αυτή η αλλαγή στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης.
Οι μελέτες για την τηλεργασία εμφανίζουν μικτά αποτελέσματα. Αρχικά, το Harvard Business School ανέφερε αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά νεότερες έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το MIT καταγράφουν μείωση έως 19%. Αυτή η πτώση οφείλεται σε έλλειψη συγκέντρωσης και δυσκολίες στην επικοινωνία από το σπίτι. Η φυσική παρουσία στο γραφείο φαίνεται να ενισχύει τη συνεργασία και την καινοτομία.
Η Amazon, για παράδειγμα, έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Άντι Τζάσι να ανακοινώνει ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 οι υπάλληλοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο για όλη την εργάσιμη εβδομάδα. Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε σχέση με τους διευθυντές κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο του 2025.
Επιχειρησιακή κουλτούρα
Ο Τζάσι επισημαίνει ότι η Amazon στοχεύει να επανέλθει στην κουλτούρα μιας ευέλικτης και καινοτόμου επιχείρησης, με γρήγορη λήψη αποφάσεων και λιγότερα διοικητικά εμπόδια. Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι η δημιουργία ειδικής γραμμής επικοινωνίας για την απλοποίηση διαδικασιών και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Παρόμοιες πολιτικές ακολουθούν και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Goldman Sachs και η Meta. Η Goldman Sachs πιέζει για πλήρη επιστροφή στο γραφείο, ενώ η Meta προειδοποίησε τους υπαλλήλους της ότι όσοι δεν συμμορφωθούν με την απαίτηση για παρουσία τριών ημερών την εβδομάδα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και απολύσεων. Οι διοικήσεις αυτών των εταιρειών βασίζονται σε εσωτερικές έρευνες που δείχνουν ότι η φυσική παρουσία ενισχύει την ομαδική συνεργασία και την αποδοτικότητα, κάτι που θεωρούν ότι δεν επιτυγχάνεται πάντα με την τηλεργασία.
Αλλάζουν τα ευρήματα των ερευνών
Ωστόσο, οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα της τηλεργασίας προσφέρουν μια πιο σύνθετη εικόνα. Έρευνες από το Harvard Business School είχαν αρχικά δείξει ότι η τηλεργασία συνέβαλε σε μια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 4,4%. Παρ' όλα αυτά, πιο πρόσφατα δεδομένα, όπως αυτά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δείχνουν μια μείωση της παραγωγικότητας κατά 8% έως 19% για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, παρά την επιμήκυνση των ωρών εργασίας. Ο καθηγητής Μάικλ Γκιμπς αποδίδει αυτή την πτώση στην έλλειψη συγκέντρωσης και στην αδυναμία διατήρησης της προσοχής από το σπίτι.
Μια άλλη μελέτη από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ κατέδειξε ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι ήταν 18% χαμηλότερη από εκείνη των εργαζομένων στο γραφείο. Ο καθηγητής οικονομικών του MIT, Ντέιβιντ Άτκιν, ανέφερε ότι η αυξημένη αδράνεια και τα προβλήματα επικοινωνίας συνέβαλαν σε αυτή τη μείωση. Οι ειδικοί συμφωνούν επίσης ότι η αυθόρμητη αλληλεπίδραση που συμβαίνει στο γραφείο ενισχύει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Παρά την επιθυμία των εταιρειών να επαναφέρουν τους εργαζομένους στο γραφείο, υπάρχει σημαντική αντίσταση από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και της Ipsos, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στις ΗΠΑ που εργάζονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως θα δέχονταν μείωση μισθού προκειμένου να μην επιστρέψουν στο γραφείο. Αυτό υποδεικνύει τη μεγάλη αξία που δίνεται πλέον στην ευελιξία της εργασίας, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη διαχείριση αυτής της μετάβασης.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι, ενώ η επιστροφή στο γραφείο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε θέματα παραγωγικότητας και συνεργασίας, οι εταιρείες πρέπει να προσεγγίσουν το ζήτημα με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία των εργαζομένων, καθώς και την ανάγκη να διατηρήσουν ταλέντα σε ένα περιβάλλον που δίνει έμφαση στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!