Τον τερματισμό της παροχής αποζημιώσεων από το κράτος σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ αλλά και σε ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 500.000 ευρώ που δεν θα τα ασφαλίσουν για φυσικές καταστροφές φέρνουν τα νέα μέτρα για υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί αλλά και η πίεση από την Κομισιόν που έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για την επιβάρυνση των κρατών με όλο και αυξανόμενα κονδύλια για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, οδήγησαν την κυβέρνηση να αυστηριοποιήσει το υφιστάμενο καθεστώς και να κόψει τις κρατικές αποζημιώσεις σε αυτές τις κατηγορίες.
Στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου θεωρούν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την καθιέρωση υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης για φυσικές καταστροφές για επιχειρήσεις και κατοικίες.
►Διαβάστε επίσης: Τα 8 βήματα για την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση
Η έκθεση της Κομισιόν
Σημειώνεται ότι η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και σημειώνει ότι η κάλυψη των ζημιών αποκλειστικά από το κράτος δημιουργεί ηθικό κίνδυνο, αφού οι ιδιώτες αποφεύγουν να ασφαλίζονται και προσβλέπουν στις κρατικές αποζημιώσεις.
Μέχρι σήμερα η υποχρεωτική ασφάλιση ίσχυει για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ αλλά με την κλιματική κρίση να δείχνει … τα δόντια της και να απαιτεί ολοένα και περισσότερα κρατικά κονδύλια για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών, κρίθηκε απαραίτητο να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει στην ασφάλιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.
►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Διαγράφει φόρους και πρόστιμα από λάθη της εφορίας - Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών
Οι εκτιμήσεις της ΕΑΕΕ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο αριθμός των ασφαλισμένων επιχειρήσεων δεν ξεπερνάει το ένα τρίτο των επιχειρήσεων της χώρας, που με τη μορφή νομικών προσώπων υπολογίζονται κοντά στις 600.000. Μόνο για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας το κράτος έχει καταβάλει μέχρι σήμερα συνολικά 171 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Συνολικά το ελληνικό Δημόσιο, σε 2 χρόνια (2020-2022) κατέβαλε 2,3 δις ευρώ για Πυρκαγιές και Πλημμύρες.
Τι ισχύει για τις κατοικίες
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν δεν ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές. Ακόμα, το στοίχημα είναι εάν θα σπεύσουν να ασφαλίσουν κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να επωφεληθούν από τον διπλασιασμό της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ, στο 20%.
Από τις περίπου 6.167.000 κατοικίες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, περίπου το 1.000.000 έχει ιδιωτική ασφάλιση. Από αυτές, μόλις οι 215.000 περίπου πιστώθηκαν την έκπτωση του 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2023 λόγω της ασφάλισης του ακινήτου τους έναντι του κινδύνου Φυσικών Καταστροφών.
Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια αφορούσαν ακίνητα που είχαν πάρει Δάνειο από Τράπεζα, με διαμεσολαβητή την ίδια την Τράπεζα, χωρίς πρόβλεψη για σεισμό ή για πλημμύρα και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες ενώ από αυτές ένας μεγάλος αριθμός ,μόνον με τις βασικές καλύψεις και όχι για πλημμύρες,πυρκαγιές και σεισμούς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!