Οι πολύ υψηλότερες προσδοκίες των ελληνικών νοικοκυριών για τον πληθωρισμό σε σχέση με την Ευρωζώνη φαίνεται να οφείλονται στην απαισιοδοξία για τα οικονομικά τους, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στη μηνιαία έκθεσή της (Inflation Mnitor).
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την έρευνα της ΕΚΤ έδειξαν ότι η διάμεση προσδοκία για τον πληθωρισμό στο επόμενο 12μηνο μειώθηκε ελαφρά στο 9,9% για τα ελληνικά νοικοκυριά και στο 2,8% για τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης.
Για την επόμενη τριετία, η διάμεση προσδοκία μειώθηκε στην Ελλάδα στο 8,3% τον Μάιο από 9,8% τον Απρίλιο , ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε οριακά στο 2,3%.
«Σημειώνεται ότι η διάμεση προσδοκία των καταναλωτών για τον πληθωρισμό είναι σημαντικά υψηλότερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρωζώνη και επίσης σημαντικά υψηλότερη από τον τρέχοντα πληθωρισμό. Μία πρώτη έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι η ανοδική απόκλιση των πληθωριστικών προσδοκιών των ελληνικών νοικοκυριών έναντι των νοικοκυριών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αποδοθεί στην απαισιοδοξία των πρώτων για την οικονομική κατάσταση τους», αναφέρει η ΤτΕ.
Μείωση στις τιμές των μη κατεργασμένων τροφίμων
Σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, η ΤτΕ σημειώνει ότι ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών της ΕΚΤ, αυξήθηκε ελαφρά στο 2,5% από 2,4% και κινείται στα ίδια επίπεδα με την Ευρωζώνη.
Σημειώνει, επίσης, ότι η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν η αύξηση στον πληθωρισμό των τιμών υπηρεσιών (στο 4,4% από 3,3%) που αντιστάθμισε την αξιοσημείωτη μείωση των τιμών στα μη κατεργασμένα τρόφιμα στο -1,7% από 2.8% τον Μάιο.
Πράγματι, οι τιμές των μη κατεργασμένων τροφίμων ήταν ένας βασικός παράγοντας, μαζί με τις μικρότερες αλλά σημαντικές αυξήσεις στα κατεργασμένα τρόφιμα, που κρατούσαν σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό. Τον Μάρτιο είχαν αυξηθεί με ρυθμό 6,9% και στον Απρίλιο 2,2% έναντι αύξησης 3,9% και 2,5%, αντίστοιχα στα κατεργασμένα τρόφιμα (περιλαμβανομένων του αλκοόλ και του καπνού).
Ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από το 2%
Η ΤτΕ εκτιμά ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα την επόμενη διετία. Το 2024, η μείωση του αντανακλά τη μεγάλη πτώση στις τιμές της ενέργειας και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων. Στο τέλος του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων, θα συγκλίνει προς το 2% αλλά θα μείνει υψηλότερα από το επίπεδο αυτό, με το πληθωρισμό στις τιμές των υπηρεσιών να αναμένεται πώς θα είναι ο πιο επίμονος, αντανακλώντας κυρίως τις αυξήσεις μισθών.
«Τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους αναμένεται να απορροφήσουν μέρος από τον αντίκτυπο της υψηλής αύξησης των μισθών στον πληθωρισμό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!