Τις επιλογές που έχουν για να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό εξετάζουν πλούσιοι Γάλλοι καθώς φοβούνται για την πολιτική αστάθεια και τη φορολογική αβεβαιότητα μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.
Με τη νέα γαλλική Βουλή να είναι τριχοτομημένη και τις συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα είναι σε κάθε περίπτωση μία πολύ δύσκολη ισορροπία, έχει αυξηθεί ο φόβος για την επαναφορά του παλαιού φόρου στην περιουσία.
Η υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και η φορολογική ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων είναι μέτρα που προωθούν παραδοσιακά τα αριστερά κόμματα, τα οποία θα μπορούσαν να πιέσουν στην κατεύθυνση αυτή εφόσον συμμετάσχουν σε μία νέα κυβέρνηση.
Η αύξηση της φορολογίας προβάλλεται επίσης από ορισμένους ως αναγκαιότητα για τη χρηματοδότηση των υψηλών δημόσιων δαπανών που έχουν οδηγήσει σε υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας (5,5% του ΑΕΠ το 2023).
Αρκετοί δικηγόροι, φορολογικοί σύμβουλοι και διαχειριστές περιουσίας δήλωναν ήδη πριν τις εκλογές ότι έχουν κατακλυστεί από ερωτήματα εύπορων Γάλλων, όπως για τη μετεγκατάστασή τους στην Ιταλία, την Ελβετία και την Ισπανία.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι είχα τόσα πολλά τηλεφωνήματα από την αρχή της καριέρας μου», δήλωσε στους FT ο Grégory Soudjoukdjian, συνιδρυτής της Rhétorès Finance, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών για πλούσιους στο Παρίσι. «Η ερώτηση που μας κάνουν πιο συχνά είναι αν τα χρήματα είναι ασφαλή στη Γαλλία», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν τροποποίησε τη φορολογία
Μία από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις του Εμανουέλ Μακρόν ήταν να καταργήσει με την παλαιά μορφή τον φόρο περιουσίας, ώστε να επιβάλλεται μόνο στην ακίνητη περιουσία και όχι στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις, ενώ επέβαλε οριζόντιο φόρο 30% για τα κεφαλαιακά κέρδη, τα μερίσματα και τους τόκους.
Σύμφωνα με την Telegraph, μία πιο επιθετική πολιτική για τη φορολόγηση των πλουσίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί για να καλυφθούν οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες.
Τα συμβόλαια ασφάλισης ζωής
Ο Soudjoukdjian και άλλοι σύμβουλοι δήλωσαν ότι οι ιδιώτες εξετάζουν αν θα πρέπει να διατηρήσουν τα συμβόλαια ασφάλισης ζωής που είναι το πιο δημοφιλές αποταμιευτικό προϊόν της Γαλλίας και προσφέρει φορολογικά πλεονεκτήματα μετά από οκτώ χρόνια.
Ορισμένοι κάτοχοι των ασφαλιστηρίων ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να παγώσουν οι αναλήψεις από αυτά σε περίπτωση κρίσης.
Τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» έχουν δεσμευθεί για μεγάλες δαπάνες που θα χρηματοδοτούνταν με αυξήσεις φόρων.