Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), άφησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ προσανατολίζεται προς μια πολιτική περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης, μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, η οποία ενδέχεται να συνοδευτεί από μία ή δύο επιπλέον κινήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, πιθανότατα μετά το καλοκαίρι. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν οι επόμενες μειώσεις θα είναι της τάξης του 0,25%.
«Είναι ένα από τα ζητήματα που κουβεντιάσαμε την τελευταία εβδομάδα. Είχαμε μια σύνοδο των κεντρικών τραπεζών όλου του κόσμου στη Βασιλεία της Ελβετίας. Μετά, στην Πορτογαλία όπου κάνουμε το ετήσιο ακαδημαϊκό μας συνέδριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είδαμε τα αίτια του πληθωρισμού και ακούσαμε απόψεις ακαδημαϊκών αν θα πρέπει να συνεχίσουμε και πόσο τη μείωση των επιτοκίων. Φαίνεται όμως ότι πάμε καλά, δηλαδή ο πληθωρισμός πια έχει μειωθεί σημαντικά. Θυμίζω είχε φτάσει 10,6% στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 22. Σήμερα είμαστε στο 2,5, στο 2,6. Έχει πέσει πάρα πολύ, στην Ελλάδα στο 2,4 %. Άρα λοιπόν υπήρξε σημαντική πρόοδος που ναι μεν είχε να κάνει με την αναστροφή των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά είχε να κάνει όμως και με την σωστή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών» προσέθεσε.
Επισης τόνισε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα, επιτρέποντας πιο εύκολη άσκηση κοινωνικής πολιτικής χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, υποστήριξε ότι είναι ένας από τους πιο δίκαιους φόρους, καθώς πολλές φορές το μαύρο χρήμα κατευθύνεται προς την αγορά ακινήτων.
«Κακώς δεν υπήρχε και ήταν ένας από τους λόγους που μπήκαμε σε κρίση. Ο φόρος ακινήτων θεωρείται ένας από τους δικαιότερος φόρους και στην Ελλάδα είναι ακόμα δικαιότερος. Διότι, επειδή ακριβώς υπάρχει μεγάλη παραοικονομία, ένα μέρος της παραοικονομίας παροχετεύεται στην αγορά ακινήτων. Άρα λοιπόν, το να επιβάλεις φόρο στα ακίνητα είναι ένας δίκαιος φόρος. Ήταν από τα πολύ σωστά μέτρα και πολύ σωστά παρέμεινε. Ο φόρος στα ακίνητα είναι ένας πολύ δίκαιος φόρος και υπάρχει παντού σε όλο τον κόσμο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Ο Διοικητής της ΤτΕ, υπογράμμισε πως «έχουμε επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα». «Οι τράπεζες είναι υγιείς. Μέρος των δανείων που έλαβε η Ελλάδα με πολύ ευνοϊκούς όρους διοχετεύτηκε σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών τότε, οι οποίες είχαν θιγεί από το PSI, από τα κόκκινα δάνεια που δημιούργησε η κρίση. Άρα, σήμερα είμαστε σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο όχι απλώς στέκεται στα πόδια του, αλλά έχει και πολύ μεγάλες αποδόσεις. Θέλουμε όμως να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Θέλουμε όμως να προσέχει περισσότερο και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία για παράδειγμα. Γι’ αυτό και δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο να αναπτύξουμε τις μικρότερες τράπεζες και δη και τις συνεταιριστικές τράπεζες της επαρχίας. Υπάρχουν σήμερα διαμάντια στην επαρχία, συνεταιριστικές τράπεζες πάρα πολύ καλές. Αυτές πρέπει να τις ενισχύσουμε για να μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους» ανέφερε ακόμα.
Ερωτηθείς αν τον ανησυχούν τα σημερινά ελλείμματα, ανέφερε πως έχουν μειωθεί σημαντικά. «Είμαστε σήμερα από τους καλύτερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε φτάσει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ περίπου. Αυτές είναι μίνιμουμ προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμο το χρέος μας τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι από την κρίση βγήκαμε σχετικά πρόσφατα. Να ακολουθήσουμε την πολιτική που ακολουθούμε τώρα, δηλαδή απλά μια σωστή δημοσιονομική πολιτική, μια πολιτική σταθερών δημοσιονομικών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για πολλά χρόνιαόμως, μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κάνουν καλό στον κόσμο, όπως να μην υπάρχει γραφειοκρατία στο δημόσιο, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, ένα καλύτερο σύστημα παιδείας, να μπορούμε να επενδύουμε σε παραγωγικούς τομείς, η πράσινη ανάπτυξη, ένας πολύ μεγάλος στόχος, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη. Άρα λοιπόν αυτός είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε» ανέφερε.
Όσον αφορά την ακρίβεια, τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν αποτελεί λύση, ενώ η αύξηση του ανταγωνισμού είναι πιο αποτελεσματική προσέγγιση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!