Την τακτική της πειθούς επιλέγει να χρησιμοποιήσει, αρχικά τουλάχιστον, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από τη μείωση των τιμών, κυρίως στα τρόφιμα και την χαλιναγώγηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, που αποτελούν τόσο για την κοινωνία όσο και για την κυβέρνηση την αχίλλειο πτέρνα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο υπουργός σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, θα επιχειρήσει να πείσει τους εμπλεκόμενους να μειώσουν τόσο τις τιμές όσο και τα περιθώρια κέρδους τους, ώστε να δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά που έχουν δει να συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημά τους.
Ο υπουργός απέφυγε να πάρει θέση και να πει αν θα ληφθούν άλλα μέτρα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πείσει για την ανάγκη μείωσης των τιμών. Δεν το απέκλεισε, αλλά δεν το επιβεβαίωσε κιόλας και αρκέστηκε να πει ότι το εν λόγω εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και για τον λόγο αυτό ζήτησε συστράτευση όλων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.
Η ακρίβεια στα τρόφιμα ο βασικός εχθρός
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τους φορείς της αγοράς. Όπως σημείωσε, θα τους δει όλους και παράλληλα ανέφερε ότι οι επαφές αυτές από εδώ και στο εξής θα έχουν τακτικό χαρακτήρα.
Η αρχή θα γίνει με τους συλλογικούς φορείς των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων, ενώ σε επόμενο στάδιο θα δει τους εκπροσώπους πολυεθνικών εταιριών. Επίσης, θα ακολουθήσουν μεμονωμένοι επιχειρηματίες αλλά και εκπρόσωποι του καταναλωτικού κινήματος, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
«Για να πέσουν οι τιμές πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, κράτος, υγιής επιχειρηματικότητα και καταναλωτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τ. Θεοδωρικάκος, αναγνωρίζοντας ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι σκληρά για την αγορά αλλά θα συνεχίσουν να ισχύουν, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του έτους.
Συγκεκριμένα, θα διατηρηθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2021 και το καλάθι του νοικοκυριού.
«Επιμένουμε στην εφαρμογή των μέτρων», είπε ο υπουργός, «διότι συμβάλλουν στον έλεγχο των τιμών αλλά και διότι οι αγορές χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν».
Ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ
Προανήγγειλε ότι από την 1η Ιουλίου θα ενισχυθεί με 30 ελεγκτές η ΔΙΜΕΑ, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι - σε συνεργασία και με όλες τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες - για την εφαρμογή της νομιμότητας και την αποκλιμάκωση των τιμών.
Ειδική αναφορά έκανε στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που, όπως είπε, έχουν σημαντική επίπτωση στη ζωή των καταναλωτών, αλλά ο έλεγχος τους δεν είναι δουλειά του υπουργείου Ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, η αποκλιμάκωση των τιμών είναι μια συνολική υπόθεση της κυβέρνησης που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την εξασφάλιση καλύτερων εισοδημάτων στους πολίτες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!