Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δύο κρίσιμα ορόσημα για την οικονομία έως τον Σεπτέμβριο - Ο κόφτης «δαπανών» και το νέο Μεσοπρόθεσμο

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Πηγή: Eurokinissi

 

Κρίσιμο για την πορεία της  ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι το προσεχές τετράμηνο, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταρτίσει ένα 4ετές δημοσιονομικό πλάνο προϋπολογισμών ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πληροφορηθεί τις ειδικές συστάσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2025 σημαίνοντας  το τέλος της δημοσιονομικής χαλαρότητας.

Η Αθήνα καλείται να περάσει τις εξετάσεις χωρίς να δεχθεί δύσκολους στόχους οι οποίοι έστω και εμμέσως μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Το βασικό σημείο είναι να καθοριστεί ο «κόφτης» δαπανών, το πλαφόν μεταβολής των καθαρών δαπανών για το διάστημα 2025-2028.

Και αυτό διότι οι επόμενοι τέσσερις προϋπολογισμοί θα συνταχθούν με βάση αυτά τα ποσοστά που θα ανακοινωθούν στις 21 Ιουνίου. Παράλληλα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσανατολίζεται να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ για ένα ακόμη εξάμηνο.

Ειδικότερα τα ορόσημα των επόμενων μηνών είναι:

21 Ιουνίου Συστάσεις Koμισιόν για νέους δημοσιονομικούς κανόνες : Ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι  συστάσεις για τους νέους κανόνες που θα εφαρμοσθούν πλήρως από το επόμενο έτος. Ακόμα και αν το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω υπερεισπράξεων είναι υψηλότερο από το στόχο ολόκληρο το «περίσσευμα» θα κατευθύνεται αποκλειστικά στη μείωση του χρέους και όχι για έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις .Η  Αθήνα έχει κατεβάσει τον πήχη της αύξησης των δαπανών για το 2024 από το 2,6%, που είχε ανακοινώσει η Κομισιόν πέρυσι για φέτος, στο 2,1%, υλοποιώντας ένα πακέτο μέτρων 1,7 δισ. ευρώ για την αύξηση των εισοδημάτων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα έχει ανακοινώσει ότι τα πρόσθετα μέτρα για το 2025 δεν θα ξεπεράσουν τα 870 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά από όσα υλοποιούνται ήδη από φέτος.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει υψηλότερη οροφή δαπανών για το 2025 από το 2024 ,παρά το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί είναι να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ για το 2024 και το 2025. Στην Ελλάδα αναμένεται η οροφή αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για το επόμενο έτος να ξεπεράσει το 3% . Ουσιαστικά, αυτό το ποσοστό θα αφήσει πολύ περιορισμένα περιθώρια για αυξήσεις δαπανών την επόμενη χρονιά, πέραν των ήδη δρομολογημένων. Ωστόσο αν το φετινό 2,1% διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους, η διαφορά ενδέχεται να κρατηθεί για μελλοντικές παροχές ή  κυρίως για μείωση του χρέους.

►Διαβάστε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις

Το πλαφόν στις δαπάνες ουσιαστικά θα αφορά τον ρυθμό μεταβολής τους από τη μία χρονιά στην επόμενη. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, η χώρα μας έχει ανώτατο όριο 1,5% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, λόγω του ότι συνεχίζει να έχει χρέος μεγαλύτερο από το 90% του ΑΕΠ, παρά το γενικό όριο του 3% του ΑΕΠ που ισχύει για τις χώρες με μικρότερο χρέος.

20 Σεπτεμβρίου Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Οι δεσμευτικοί στόχοι για τις πρωτογενείς δαπάνες, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος θα αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2025-2028 που υποβληθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Κομισιόν. Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα είναι τετραετές από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε να μην ασκήσει το δικαίωμα τριετούς επέκτασης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για το χρέος, την πορεία του ελλείμματος αλλά και οι πολιτικές που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα μέχρι και το 2027, θα είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ξεκινήσει στην ουσία από τον Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση σε αυτό το διάστημα πρέπει να οριστικοποιήσει και να παρουσιάσει μια δέσμη νέων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

►Διαβάστε επίσης: Μεσοπρόθεσμο 2025 - 2028: Τα τρία «όπλα στη φαρέτρα» της Ελλάδας - Στόχος η συγκράτηση των δαπανών

Παράταση μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ

Παράλληλα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας  αναμένεται να ανακοινώσει τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ για ένα ακόμα εξάμηνο έως το τέλος του έτους προκειμένου να αποφευχθούν νέες αυξήσεις στην λιανική τιμή που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Με τους εκπροσώπους της αγοράς να μιλούν για αυξήσεις ακόμα και έως 20% κλειδώνει η διατήρηση του για ένα ακόμη εξάμηνο. Το καθεστώς που ισχύει σήμερα, με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι και στα άλλα αφεψήματα είτε σερβίρονται στο κατάστημα είτε λαμβάνονται σε «πακέτο», λήγει στις 30 Ιουνίου 2024.Το μέτρο έχει μικρό κόστος για τον προϋπολογισμό καθώς διαμορφώνεται κάτω από τα 77 εκατ. ευρώ και αφορά τόσο τον σερβιριζόμενο καφέ όσο και την πώληση σε πακέτο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ