Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΑ: Εκδήλωση για τα 13 χρόνια ΓΕΜΗ - Ανάγκη αναβάθμισής του

ΒΕΑ, Ραβάνης

Η ανάγκη αναβάθμισης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και η ευρύτερη διασύνδεσή του με τις υπόλοιπες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, αποτέλεσαν το κύριο θέμα και τα βασικά συμπεράσματα της μεγάλης εκδήλωσης, που διοργάνωσε χθες, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με θέμα ««13 χρόνια Γ.Ε.ΜΗ. και Υπηρεσία Μίας Στάσης - Προκλήσεις και Προοπτικές για το Μέλλον».

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, συγκέντρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο της επιμελητηριακής κοινότητας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αλλά και φορέων της κυβέρνησης, της πολιτικής και του ευρύτερου Δημοσίου Βίου.

Τα χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν, η ιστορική αναδρομή της εκκίνησης, η παρουσία και οι τοποθετήσεις των πρωτεργατών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, δημιούργησαν ατμόσφαιρα συγκίνησης αλλά και ουσιαστικής συζήτησης, για την εξέλιξη δυο εκ των σημαντικότερων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις της Χώρας: το Γ.Ε.ΜΗ και την Υπηρεσία Μίας Στάσης.

Την έναρξη της εκδήλωσης, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Παύλος Ραβάνης, ο οποίος εστίασε στη σπουδαιότητα του Γ.Ε.ΜΗ. και της Υπηρεσίας Μίας Στάσης, από την ιστορική στιγμή της πρώτης εγγραφής επιχείρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στο κτίριο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας στην οδό Ακαδημίας, τα 13 χρόνια που ακολούθησαν και την προσφορά του μητρώου και της υπηρεσίας, καθώς και τις προοπτικές του μέλλοντος.

«Οι απαιτήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων αυξήθηκαν, οι ανάγκες της αγοράς διαφοροποιήθηκαν, οι επιταγές της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, μας αναγκάζουν να προχωρήσουμε, να εναρμονιστούμε και να βελτιώσουμε το Εμπορικό μας Μητρώο, που είναι ο καθρέφτης της επιχειρηματικότητας της Χώρας μας. Τα Επιμελητήριά μας, πρέπει να αφήσουν το ισχυρό τους αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση του Γ.Ε.ΜΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραβάνης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Ιωάννης Μασούτης, στον χαιρετισμό του, σημείωσε ότι το ΓΕΜΗ έχει εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο και ότι η ΚΕΕΕ περιμένει, τόσο από τα επιμελητήρια όσο και από την κυβέρνηση, τις προτάσεις για να εξελιχθεί περαιτέρω.

Οι ομιλίες – τοποθετήσεις 

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, στην ομιλία του, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων θα μπορούν να συστήνονται ηλεκτρονικά, ενώ σκοπός είναι, στο άμεσο μέλλον να ενσωματωθούν περισσότερα στοιχεία για τον έλεγχο της νομιμότητας για τα υποκαταστήματα αλλοδαπής και για διασυνοριακούς μετασχηματισμούς.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, υπογράμμισε ότι πλέον με μια υπουργική απόφαση μπορεί να γίνει ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των φορέων για συγκεκριμένο σκοπό.

Μέσω του gov.gr, παρέχονται περίπου 1.750 απλοποιημένες υπηρεσίες του δημοσίου, από 500 το 2019. «Από τα 40 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2019, φτάσαμε σχεδόν τα 1,4 δισ. συναλλαγές το 2023. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως έχουμε πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών. Όμως, πέραν αυτού, το πιο σημαντικό είναι πως στις συναλλαγές αυτές, ο μεγαλύτερος αριθμός είναι, όχι μέσω login πολιτών σε κάποια υπηρεσία, αλλά ανταλλαγής πληροφορίας του δημοσίου, από μια υπηρεσία στην άλλη, με διαλειτουργικότητα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο πολίτης χωρίς να προσέλθει σε κάποια υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, υπογράμμισε ότι η αλλαγή της νοοτροπίας είναι το καθοριστικότερο στοιχείο για να επιτευχθεί η ωρίμανση της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών συστημάτων, ενώ υπογράμμισε ότι στα επόμενα βήματα είναι η ψηφιοποίηση της εκπρόθεσμης διακοπής επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ, χωρίς τον προαπαιτούμενο φορολογικό έλεγχο.

Πιτσιλής σε ΕΒΕΑ

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, υπογράμμισε την σημασία κάθε οργανισμός να διαθέτει πλήρως ψηφιακά, το κομμάτι που τον αφορά, ώστε τα δεδομένα να διαλειτουργούν με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της διαλειτουργικότητας ΓΕΜΗ και ΕΦΚΑ - και στην διεύθυνση του ρόλου του - καθώς ο αυτοματοποιημένος χρόνος μεταβολών έναρξης και λήξης μίας επιχείρησης, αφορά και στα στοιχεία ασφάλισης.

Εκ μέρους των κομμάτων, η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κα Μαρίνα Κοντοτόλη εκπροσωπώντας τον πρόεδρο κο Στέφανο Κασσελάκη, σημείωσε ότι η χρήση των ψηφιακών εργαλείων καθιστά πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον και πρόσθεσε ότι, παρά τα προβλήματα, η Υπηρεσία Μιας Στάσης προσφέρει οφέλη στην επιχειρηματικότητα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε ότι το ΓΕΜΗ δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και δείχνει την σκοπιά μιας παράταξης που στηρίζει την ΜμΕ και την ανάγκη σήμερα να μετεξελιχθεί μέσα από συνέργειες και να γίνει πιο εξωστρεφής και δυναμική. «Με το ΓΕΜΗ επιτεύχθηκε η διαλειτουργικότητα και φαίνεται ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση γίνονται άλματα» τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, καθώς η πρωτοβουλία της υλοποίησης ξεκίνησε και εγκαινιάστηκε επί πρωθυπουργίας του, αναφέρθηκε στην εθνική της σημασία και στα θετικά αποτελέσματα που έχει για τη χώρα η συνεργασία φορέων και υπηρεσιών. Όπως ανέφερε, «εάν θέλουμε να πετύχουμε, οφείλουμε να αλλάξουμε. Με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα, η Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετική. Να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Να ξέρουν τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι πολίτες, ότι δεν γίνεται πολιτική με εξαιρέσεις και αστερίσκους, ανάλογα με συμφέροντα».

Ο κ. Στέφανος Κομνηνός, που ως Γεν. Γραμματέας Εμπορίου, το 2011, οργάνωσε την εφαρμογή του ΓΕΜΗ / ΥΜΣ, αναφέρθηκε στην περίοδο εκείνη, στην προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, στα σημαντικά οφέλη για την επιχειρηματικότητα, τα επιμελητήρια, αλλά και την ανάδειξη της χώρας στον Δείκτη Ευκολίας Σύστασης Επιχείρησης. Κατέγραψε τις προκλήσεις εφαρμογής της αρχής «μόνο άπαξ», την προσπάθεια αλλαγής Κουλτούρας στη δημόσια διοίκηση και τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία του έργου.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τα «Συστήματα» που λειτουργούν παράλληλα με το ΓΕΜΗ και θα έπρεπε να ενταχθούν ή διαλειτουργήσουν με αυτό (Notify Business, Αδειοδότηση Λειτουργίας Επιχείρησης, Μητρώο Υπόχρεων Επιχειρήσεων κ.λπ) καθώς και τις προκλήσεις του μέλλοντος όπως η ευρωπαϊκή Ταξινομία και η Εταιρική Βιωσιμότητα & Αειφορία.

Τέλος, πρότεινε την απόκτηση εθνικού Σχεδίου και μιας μόνιμης Ομάδας Έργου ώστε να μπορέσει η Δημιουργία του ΓΕΜΗ, που τιμά την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, να γίνει φάρος για το μέλλον.

Στην παρουσίαση πανελλαδικής έρευνας αξιολόγησης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και της Υπηρεσίας Μίας Στάσης (ΥΜΣ), προχώρησε η κα Μαρία Καρακλιούμη, Στατιστικός και σύμβουλος της εταιρείας Netrino. Στην έρευνα αξιολογήθηκαν 10 Δημόσιες υπηρεσίες για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρουν. Στις τρεις πρώτες θέσεις καλύτερων υπηρεσιών, οι συμμετέχοντες ενέταξαν το Gov.gr, το ΓΕΜΗ και την ΥΜΣ. Η αξιολόγηση του επιπέδου υπηρεσιών ΓΕΜΗ-ΥΜΣ, ήταν ιδιαιτέρως θετική.

Ακόμη, στην έρευνα εξαίρεται η συμβολή του ΓΕΜΗ στη βελτίωση της λειτουργίας της επιχείρησης, στη μείωση του κόστους δημοσιότητας και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Θετικά αποτυπώνονται, τόσο η ανταπόκριση της κεντρικής υπηρεσίας του ΓΕΜΗ, όσο και η ταχύτητα εξυπηρέτησης, η γνωστική επάρκεια και η ποιότητα των υπηρεσιών του Μητρώου.

Την ανάγκη καθιέρωσης του ΓΕΜΗ ως το πρωτογενές Μητρώο Επιχειρηματικότητας και την διεύρυνση του ρόλου του ως Μητρώο Οικονομικού Σκοπού, ώστε να υπάρχει μια ενιαία και ολοκληρωμένη εικόνα και αναλυτικά στοιχεία, επισήμανε ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης. «Σκοπός είναι, να περάσουμε στην ψηφιακή διαβεβαίωση από τα ψηφιακά πιστοποιητικά» όπως είπε και πρόσθεσε την σημασία, όλα τα υπομητρώα να επικοινωνούν με το ΓΕΜΗ και να διευρυνθεί η κατάθεση οικονομικών καταστάσεων, σε επεξεργάσιμη μορφή και διαλειτουργικότητα και με το δημόσιο και με την ΤτΕ και με τις τράπεζες καθώς και να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο για την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας.

Τα οικονομικά ζητήματα και την βιωσιμότητα του θεσμικού αυτού εργαλείου, επισήμανε στην ομιλία του, ο οικονομικός επόπτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Βασίλης Γιαγιάκος, υπογραμμίζοντας την προοπτική ανάδειξης του ΓΕΜΗ σε ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πλατφόρμα, προς όφελος επιχειρήσεων και επενδυτών και στις υπηρεσίες υψηλής αξίας, τις οποίες πρέπει να συνεχίζει να προσφέρει, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, ή Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πώς συνέβαλε το ΓΕΜΗ και η Υπηρεσία Μιας Στάσης στην ίδια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανεβάζοντας τη χώρα μας στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, στην διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, αλλά και πώς θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο, ανέλυσε ο Καθηγητής Εφαρμογών Πληροφορικής και Στατιστικής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σφακιανάκης.

Πολύ σημαντικές οι τοποθετήσεις στο πάνελ των ειδικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων και χειρίζονται το ΓΕΜΗ, κας Ελένης Αθανασάκη (Προϊσταμένης Τμ. Γ.Ε.ΜΗ κ΄ ΥμΣ - Υπ. Ανάπτυξης), κας Νατάσσας Ξαρχά (Προϊσταμένης Κ.Υ.Γ.Ε.ΜΗ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος), κας Βούλας Γιοβανοπούλου (Διευθύντριας Υ.Γ.Ε.ΜΗ κ΄ ΥμΣ Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας), κ. Μιχάλη Γιάγκα (Προέδρου ΟΣΥΕ και Διευθυντή Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά) και κ. Βασίλη Χρηστίδη (Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Knowledge), υπό το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κου Γιάννη Μάνου.

Μεταξύ άλλων, διατύπωσαν προτάσεις, προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση του Γ.Ε.ΜΗ που θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω συνεργασιών μεταξύ φορέων για νομοθετικές παρεμβάσεις, για τον συγχρονισμό όλων των υπο-Μητρώων Επιχειρηματικότητας με το ΓΕΜΗ και στην επέκταση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μίας στάσης σε όλες τις διαδικασίες του κύκλου ζωής των επιχειρήσεων, σε όλες τις νομικές μορφές, καθώς και στην ηλεκτρονική έναρξη και διακοπή εργασιών, για ελεύθερους επαγγελματίες.

Για τα Προσωπικά Δεδομένα και τη Διαλειτουργικότητα, μίλησε ο Αναπλ. Καθηγητής της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Δ/ντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής, κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος.

Παραδείγματα ανάπτυξης μητρώων εταιρειών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μοντέλα σύγχρονων, αναπτυγμένων, λειτουργικών Εμπορικών Μητρώων, παρουσίασε ο προϊστάμενος Τμήματος Θεσμικών Ρυθμίσεων Εταιρειών από το υπουργείο Ανάπτυξης, κ. Γεράσιμος Γεωργόπουλος.

Στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, αλλά και πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω το ΓΕΜΗ, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Τσαμόπουλος, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ