Στα μέσα της επόμενης εβδομάδος θα κριθεί το κατά πόσο είναι εφικτό να ανοίξει κάποια δραστηριότητα της οικονομίας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι τέτοια αυτή την στιγμή που να επιτρέπουν ιδιαίτερα αισιοδοξία έτσι ώστε να είναι εφικτό να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της αγοράς.
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θέσφατο και να παραμείνει κλειστή η αγορά. Ηδη εδώ και πολλές ημέρες υπάρχουν φωνές, όχι μόνο από οικονομολόγους, αλλά και από επιστήμονες ότι το «φάρμακο» του lockdown δείχνει πλέον αποδυναμωμένο τόσο σε ότι αφορά τη θεραπεία σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και απέναντι στη οικονομία.
Αλλάζει το μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας
Το μόνο ζητούμενο πλέον είναι πότε θα αλλάξει αυτό το κοκτέιλ. Στη κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να χορηγούν στον ασθενή ένα φάρμακο που έχει κριθεί αναποτελεσματικό και από την άλλη εκτιμούν ότι τα οικονομικά δεδομένα επιτάσσουν το άμεσο άνοιγμα της αγοράς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι από τις λίγες φορές που στη κυβέρνηση υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο. Αυτό αναφέρει ότι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν τότε θα ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας στο σύνολό της.
Βέβαια με τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και ασθενών στις ΜΕΘ, είναι λίγο ως και εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να αλλάξει το σημερινό status quo και να ληφθεί η απόφαση για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Κατά συνέπεια περιμένουν στην κυβέρνηση να δουν απτά αποτελέσματα για την μείωση των κρουσμάτων, ώστε να προχωρήσουν στην διαφοροποίηση του μείγματος των μέτρων.
Σε καθαρά οικονομικό επίπεδο η προσέγγιση είναι συγκεκριμένη: αφού τα μέτρα δεν αποδίδουν και δεν ανοίγουν διέξοδο στη πανδημία, τότε ίσως είναι καλύτερα να επιλεγεί ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης της κατάστασης.
Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις
Υπάρχει όμως μία ειδοποιός διαφορά. Δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση χαλάρωσης για όσο χρονικό διάστημα τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα. Αμέσως μόλις υπάρξει μικρή αποκλιμάκωση, τότε θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις.
Η πρώτη όπως όλα δείχνουν θα είναι το μερικό άνοιγμα στο λιανεμπόριο, ακόμη και στις 22 Μαρτίου, αν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδος υπάρξουν σαφή δείγματα αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, δηλαδή να υποχωρήσουν σε κανονικές συνθήκες, δηλαδή με αριθμό τεστ στα 50.000, τα 1.500 θετικά.
Εν συνεχεία τα σχολεία θα ανοίξουν, σε όλες τις βαθμίδες στις 29 Μαρτίου και στις 14 Απριλίου η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.
Αυτό είναι το σχέδιο, αλλά για να εφαρμοστεί απαιτείται αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και για την ώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, αν και οι επιστήμονες δηλώνουν ότι από την άλλη εβδομάδα θα φανούν απτά σημάδια διαχείρισης της κατάστασης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!