Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό: Ολο το σχέδιο για το bonus στο Δημόσιο - Κοντά στα 800€ το κατώτατο πλαφόν

Κοντά στα 800 με 1.000 ευρώ αναμένεται να μπει ο πήχης για το ελάχιστο πλαφόν του ετήσιου μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο, το οποίο θα πληρωθεί για πρώτη φορά προς τον Ιούλιο του 2026. Το νέο bonus θα πληρώνεται μια φορά το χρόνο μετά τον έλεγχο της επίτευξης των στόχων της προηγούμενης χρονιάς και αφού επιβεβαιωθεί με συγκεκριμένη διαδικασία πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», αν μια μονάδα του Δημοσίου πετύχει όλους τους στόχους που έχει για μια χρονιά, αυτό δεν σημαίνει πως θα λάβουν όλοι οι υπάλληλοι (ακόμη και όσοι δεν εργάστηκαν για τους στόχους) οριζόντια ένα τμήμα – όπως το 40% – από το πριμ παραγωγικότητας που αναλογεί στην συγκεκριμένη μονάδα.

Ο προϊστάμενος θα προτεραιοποιεί τους υπαλλήλους που θα ανταμειφθούν με βάση την παραγωγικότητά τους και με βάση δείκτες μέτρησης και τεκμηριωτικό υλικό.

Το κατώφλι

Γι αυτό θα οριστεί και το ελάχιστο όριο των 800 ή 1.000 ευρώ ως κατώφλι στο bonus. Ο στόχος είναι να μην χάσει το μέτρο την ουσία του και «καταντήσει» άλλο ένα ανούσιο επίδομα, από τα πολλά που δίνονται οριζόντια στο Δημόσιο χωρίς κανένα αντίκρισμα στην δουλειά του υπαλλήλου. Ακριβώς επειδή το κατώτερο πλαφόν σχεδιάζεται να είναι σχετικά υψηλό και κάθε μονάδα του Δημοσίου θα έχει συγκεκριμένο «πουγκί» για το πριμ παραγωγικότητας που θα μπορεί να μοιράσει ο προϊστάμενος, δεν θα μπορούν να λάβουν όλοι οι υπάλληλοι της μονάδας μπόνους.

Στο ταμείο θα φτάνουν τελικά μόνο όσοι δούλεψαν για την επίτευξη του στόχου και ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς – με ιεράρχηση του εκάστοτε προϊστάμενου αλλά και με συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης και τεκμηριωτικό υλικό – θα επιβραβεύονται όχι με χρήμα, αλλά με μη χρηματικές ανταμοιβές, όπως συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.

Δεδομένου ότι το συνολικό κονδύλι είναι 40 εκατ. ευρώ, αν οριστεί ένα πλαφόν κοντά στα 800 ευρώ, τότε οι υπάλληλοι που θα εισπράξουν μπόνους παραγωγικότητας δεν θα ξεπεράσουν τους 50.000.

Πώς θα ορίζονται οι στόχοι

Ασφαλείς πληροφορίες της «Η» περιγράφουν αναλυτικά πως διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο για το πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο:

  • Κομβικό ρόλο στο νέο σύστημα θα έχει η «Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής» που θα αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών. Αυτή η Επιτροπή θα επιλέγει τους στόχους - έχοντας ως «οδηγό» τις κυβερνητικές προτεραιότητες - η επίτευξη των οποίων θα οδηγεί σε ανταμοιβή.

Πηγές αναφέρουν πως η Επιτροπή θα επιλέγει τους στόχους που θα πρέπει να πετύχει κάθε υπηρεσία του Δημοσίου μέσα στο εκάστοτε έτος. Έτσι «το σύστημα θα είναι κλειδωμένο από την αρχή», όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Το «πουγκί»

Οι στόχοι της εκάστοτε χρονιάς θα προκύπτουν από το ετήσιο σχέδιο δράσης το οποίο εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο προβλέπει πως κάθε μονάδα του Δημοσίου θα έχει τους ίδιους ποσοτικά στόχους – για παράδειγμα 10 στόχους το χρόνο – οι οποίοι θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ποσό χρημάτων για bonus ανταμοιβής.

Η επίτευξη των στόχων θα «ξεκλειδώνει» ένα συγκεκριμένο «πουγκί» που θα είναι διαφορετικό για κάθε υπηρεσία. Τυχόν επίτευξη του συνόλου των στόχων θα ανοίγει όλο το ποσό στο πουγκί. Αν επιτευχθεί τμήμα των στόχων, τότε θα ανοίγει αντίστοιχο τμήμα του πουγκιού.

Κάθε υπηρεσία θα έχει το ίδιο ποσό στο πουγκί της; Όχι είναι η απάντηση. Συνολικά θα διατεθούν για bonus παραγωγικότητας 40 εκατ. ευρώ σε όλο το Δημόσιο. Το «μέρισμα» κάθε υπηρεσίας θα αντιστοιχεί στο μερίδιο που έχει στην μισθολογική δαπάνη όλου του Δημοσίου. Αυτό θα είναι και το ανώτατο όριο ποσού, που θα «ξεκλειδώνει» για κάθε υπηρεσία η επίτευξη του συνόλου των στόχων.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα:

  • Έστω πως το σύνολο του κόστους της μισθοδοσίας στο Δημόσιο είναι 10 δισ. ευρώ
  • Έστω πως το σύνολο του κόστους της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στην Χ υπηρεσία είναι 50 εκατ. ευρώ
  • Η συνεισφορά των συγκεκριμένων υπαλλήλων στο συνολικό wage build του Δημοσίου με βάση το Ενιαίο Μισθολόγιο είναι 0,5% (10.000.000.000 x 0,5% = 50.000.000)  

Συνεπώς 

  • Το σύνολο του κονδυλίου για bonus παραγωγικότητας είναι 40 εκατ. ευρώ σε όλο το Δημόσιο
  • Από αυτό το κονδύλι το «πουγκί» για τους υπαλλήλους της Χ υπηρεσίας είναι 40 εκατ. x 0,5% = 200.000 ευρώ
  • Το «πουγκί» των υπαλλήλων της Χ υπηρεσίας είναι 200.000 ευρώ

Αυτό σημαίνει πως:

  • Αν η υπηρεσία πετύχει το σύνολο των στόχων που της έχουν τεθεί από την Επιτροπή και συνδέονται με πριμ παραγωγικότητας (π.χ. και τους 10 στόχους) τότε «ξεκλειδώνει» όλο το πουγκί και ο προϊστάμενός της υπηρεσίας έχει στη διάθεσή του 200.000 για να μοιράσει στους υπαλλήλους που εργάστηκαν για τους στόχους.
  • Αν η υπηρεσία πετύχει κάποιους αλλά όχι όλους τους στόχους τότε «ξεκλειδώνει» αντίστοιχο τμήμα του ποσού. Αν για παράδειγμα έχει 10 στόχους και πετύχει τους 5, όπως έχουν περιγραφεί από την Επιτροπή, τότε «ξεκλειδώνει» το 50% του ποσού, δηλαδή 100.000 ευρώ.

Οι κόφτες  

Το μεγάλο ζήτημα βέβαια είναι πώς θα μοιραστεί το ποσό που «ξεκλειδώνει» από το πουγκί στους υπαλλήλους της μονάδας. Σε αυτό το σημείο παίζει ρόλο η κρίση του προϊστάμενου αλλά και οι «κόφτες» που εισάγει το νέο πλαίσιο:

  1. ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά υπάλληλο και
  2. ανώτατος αριθμός δικαιούχων υπαλλήλων ανά φορέα.

Ρόλο - κλειδί στο νέο πλαίσιο θα παίζει το ελάχιστο ποσό του πριμ παραγωγικότητας, το ύψος του οποίου θα ορίζεται από την «Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής». Το ποσό δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τους στόχους και την κρίση της Επιτροπής. Στόχος είναι το μπόνους παραγωγικότητας να μην αποκτήσει «επιδοματικό» χαρακτήρα και γι αυτό εξετάζεται το πλαφόν να είναι σχετικά υψηλό, κοντά στα 800 με 1.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει εξεταστεί και το ποσό των 500 ευρώ, αν και φαίνεται πως η πλάστιγγα γέρνει σε ένα μάλλον μεγαλύτερο ποσό.

Ο ρόλος του προϊσταμένου

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Η», εφόσον ξεκλειδώνει το πουγκί, ο προϊστάμενός θα προτεραιοποιεί, θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει πόσοι και ποιοι υπάλληλοι της μονάδας θα λάβουν χρηματική ανταμοιβή με βάση την παραγωγικότητά τους, αφού το ελάχιστο πλαφόν δεν θα επιτρέπει να λάβουν όλοι οι υπάλληλοι της μονάδας μπόνους.

Για παράδειγμα:

  • Εστω πως η επίτευξη των στόχων ξεκλείδωσε ένα πουγκί 100.000 ευρώ για την υπηρεσία Χ.
  • Με ελάχιστο πλαφόν για το μπόνους στα 800 ευρώ, μπορούν μόνο 125 υπάλληλοι να ανταμειφθούν χρηματικά.

Σε αυτό το στάδιο ο διευθυντής / προϊστάμενος της μονάδας θα έχει 2 βασικές επιλογές:

  1. Επιλέγει 50 υπαλλήλους να ανταμειφθούν οριζόντια με 800 ευρώ (40.000 ευρώ το 40% του ποσού) και ανακατανέμει το υπόλοιπο 60% (60.000 ευρώ) με βάση ποιος εργάστηκε περισσότερο στους ίδιους δικαιούχους.
  2. Επιβραβεύει 125 υπαλλήλους οριζόντια με το ελάχιστο ποσό των 800 ευρώ και επειδή έχουν μείνει αδιάθετοι πόροι από άλλα «πουγκιά» (επειδή δεν επετεύχθη παντού το σύνολο της στοχοθεσίας), ανακατανέμει και έξτρα πόρους με τον κανόνα του 60% και με κριτήριο το ποσοστό επιτυχίας στους υπαλλήλους του.
  3. Επιβραβεύει και άλλους υπαλλήλους με μη χρηματικές ανταμοιβές, όπως συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης και τεκμηριωτικό υλικό που θα καθορίζεται στην αρχή του χρόνου από την Επιτροπή μαζί με τους στόχους. Ειδικότερα, στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζονται οι προς ανταμοιβή στόχοι των φορέων του Δημοσίου, κατόπιν επεξεργασίας από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής που αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, με βάση τις προτεραιότητες ανά Υπουργείο. Εφόσον οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, οι υπάλληλοι που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξή τους, θα λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας.

Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους. Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.

Εισάγονται επίσης μη χρηματικές ανταμοιβές, οι οποίες μπορούν να έχουν για παράδειγμα τη μορφή συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Εισάγουμε υγιή κίνητρα στο Δημόσιο. Επενδύουμε στους ανθρώπους μας, επιβραβεύουμε τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι ιδιαιτέρως αποδοτικοί. Αλλάζουμε την αντίληψη για το Δημόσιο μέσα από ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό πλέγμα που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου, πιο φιλικού, πιο αποτελεσματικού κράτους που θα εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη.».

Η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη δήλωσε: «Εκπληρώνουμε σήμερα, ακόμα μια προεκλογική μας δέσμευση, με το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική μας για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο. Συνδέουμε άρρηκτα το νέο νομοθέτημα με τη στοχοθεσία και δημιουργούμε ένα περιβάλλον παρακίνησης, αξιοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, προς όφελος των πολιτών.».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ