Νέα
  • ΓΔ: 1530.87 +0.40%
  • Τζίρος: 148,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία δεύτερη ανάγνωση από το ράλι στην τιμή του χρυσού - Ποιες χώρες πρωταγωνιστούν σε αγορές

Η τιμή του χρυσού έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά, καθώς πριν λίγες ημέρες είχε αγγίξει και τα 2.350 δολάρια ανά ουγγιά, και πολλοί αναρωτιούνται τι οδηγεί σε αυτήν την άνοδο. Η απάντηση είναι πολύπλευρη, καθώς οι λόγοι περιλαμβάνουν προσδοκίες και φόβους. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο χρυσός έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως καταφύγιο έναντι μελλοντικών κινδύνων και ασπίδα για αδύναμες οικονομίες ή οικονομίες σε γεωπολιτικές κρίσεις.

Από την αρχή του έτους, ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο περίπου 12%, ένα τεράστιο ποσοστό για το είδος αυτό. Οι αγορές δεν περιορίζονται μόνο στους επίσημους φορείς, αλλά και οι απλοί άνθρωποι αγοράζουν φυσικό χρυσό για μεγαλύτερη εξασφάλιση. Κάποιοι το θεωρούν ασφαλές καταφύγιο, ειδικά σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό, όπως η Τουρκία.

Στη λιανική αγορά, το 2023 επικράτησαν οι δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες, Κίνα και Ινδία, καθώς ο χρυσός αποτελεί ένδειξη πλούτου και συνώνυμο του γάμου.

Τον προηγούμενο χρόνο, η Κίνα και η Πολωνία αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού. Η Κίνα είναι κινητήρια δύναμη της καταναλωτικής ζήτησης και της αγοράς χρυσού από την κεντρική τράπεζα, ενώ η Πολωνία αναζητά σταθερότητα λόγω γεωπολιτικών αναταραχών.

Και οι πολίτες αγοράζουν χρυσό 

Η Σιγκαπούρη, με τις αγορές της νομισματικής αρχής, κατέλαβε την τρίτη θέση στην αγορά χρυσού το 2023. Οι υψηλές τιμές του χρυσού οφείλονται επίσης στις λιανικές αγορές κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων. Η Κίνα ξεπέρασε την Ινδία ως ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων το 2023.

Εκτός από την Κίνα και την Ινδία, η ζήτηση χρυσού στην Τουρκία σχεδόν διπλασιάστηκε το 2023, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της πολιτικής αβεβαιότητας.

Συνολικά, οι παγκόσμιες αγορές χρυσού δείχνουν μία παράξενη περιδίνηση, που ανησυχεί κυβερνήσεις, αρχές και πολίτες, καθώς η πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Οι δύο χώρες που ξεχώρισαν ως οι κύριοι αγοραστές χρυσού το προηγούμενο έτος ήταν η Κίνα και η Πολωνία, καθεμία για διαφορετικούς λόγους. Η Κίνα αποτελεί την κύρια δύναμη πίεσης τόσο στην καταναλωτική ζήτηση όσο και στην αγορά χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα, και φαίνεται ότι η χώρα δεν σκοπεύει να επιβραδύνει την εξέλιξή της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αγόρασε 230 τόνους 

Στον τομέα των κεντρικών τραπεζών, η People's Bank of China (η κινεζική κεντρική τράπεζα) κατέχει την πρωτιά ως ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023, με αγορές που ανήλθαν σε 230 τόνους. Η ασθενής οικονομική απόδοση της Κίνας και οι προβληματισμοί στον τομέα των ακινήτων οδήγησαν περισσότερους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή κεφάλαια, με τις επενδύσεις σε χρυσό να παραμένουν επίσης ισχυρές.

►Διαβάστε επίσης: Χρυσός: Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας βρέθηκε στη δεύτερη θέση ως προς τις αγορές χρυσού, αποκτώντας 130 τόνους το 2023. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έδωσαν ώθηση στην επιθυμία της Πολωνίας για σταθερότητα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals, Randy Smallwood.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Adam Glapiński, είχε ανακοινώσει το 2021 σχέδια για την αγορά 100 τόνων χρυσού, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας της χώρας.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Σιγκαπούρη, με τη Νομισματική Αρχή της να προμηθεύεται 76,51 τόνους χρυσού. Οι υψηλές τιμές του χρυσού επηρεάστηκαν επίσης από τις λιανικές αγορές κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων.

Εκτός από το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, η χώρα κατέγραψε επίσης το υψηλότερο ποσό αγορών χρυσού στον τομέα της λιανικής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ