Η κίνηση στο εθνικό δίκτυο έχει αρχίσει να πυκνώνει και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί και όπως δείχνουν η φετινή πασχαλινή έξοδος θα είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων ετών.
Ωστόσο οι τιμές στα καύσιμα και ειδικά στη βενζίνη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η τιμή του Brent συνεχίζει να υποχωρεί και πλέον είναι κάτω και από τα 87 δολάρια το βαρέλι. Στο πρόσφατο παρελθόν ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν στα σημερινά επίπεδα, η λιανική ήταν στην περιοχή του 1,8 ευρώ το λίτρο ή και λίγο χαμηλότερα.
Μοναδική ίσως δικαιολογία, αλλά σε καμία περίπτωση αρκετή, είναι το γεγονός ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει διολισθήσει σημαντικά και από 1,1 είναι σήμερα λίγο κάτω από το 1,07.
Οι καταναλωτές που ετοιμάζονται να φουλάρουν για βγουν στις εθνικές οδούς, θα το κάνουν με τιμές οριακά κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι μέσες τιμές διαμορφώνονται σε 1,952 και 1,946 ευρώ το λίτρο, αλλά μόλις θα περάσουν τα πρώτα διόδια, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
►Διαβάστε επίσης: Πλαστικό χρήμα: Αλματώδης αύξηση στις ηλεκτρονικές απάτες - Πού χτυπούν οι αετονύχηδες
Μέση τιμή πάνω από τα 2 ευρώ σε 21 περιοχές
Και αυτό διότι σε μέσα επίπεδα η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ σε 21 περιοχές της χώρας, ενώ η κατάσταση στα νησιά προκαλεί ίλιγγο, αφού σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει και τα 2,4 ευρώ το λίτρο. Την περασμένη εβδομάδα και με την τιμή του Brent 90 περίπου δολάρια το βαρέλι, οι περιοχές με μέση τιμή πάνω από τα 2 ευρώ ήταν 14.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε αποκλιμάκωση των τιμών. Το αντίθετο μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι ενδεχομένως να έχουμε αυξήσεις, ειδικά στην Περιφέρεια, στην οποία θα μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης.
Βέβαια σε Αττική και Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μία μικρή μείωση, αλλά απειροελάχιστη. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα με το diesel κίνησης, όπου η τιμή έχει υποχωρήσει κάτω από τα 1,7 ευρώ το λίτρο.
Σε μία πρώτη ανάγνωση της αντιφατικής αυτής εικόνας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι φοβούνται την επόμενη ημέρα, λόγω της συνεχιζόμενης έκρυθμης κατάστασης στην Μέση Ανατολή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει γενικευμένη σύρραξη, κάτι που στην απευκταία αυτή περίπτωση θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη.
Όπως σημειώνει μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα, μία πιθανή ανάφλεξη στην Μ. Ανατολή θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και να αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση του παγκόσμιου πληθωρισμού.
Συγκεκριμένα στην τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αγορές εμπορευμάτων ανέφερε: «Μια μέτρια διακοπή του εφοδιασμού λόγω συγκρούσεων θα μπορούσε να αυξήσει τη μέση τιμή του Brent φέτος στα 92 δολάρια το βαρέλι. Μια πιο σοβαρή διαταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, αυξάνοντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό το 2024 κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα».
►Διαβάστε επίσης: Aegean: Διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ - Σε πλήρη λειτουργία η νέα τεχνική βάση
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, των λιπασμάτων και των τροφίμων.
Το ένα πέμπτο των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ και, εάν διακοπεί ο εφοδιασμός, οι τιμές των λιπασμάτων που εξαρτώνται από το LNG στην παραγωγή τους θα αυξάνονταν σημαντικά, με πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!