Με διπλό πλαφόν, ένα για το προσωπικό bonus του κάθε υπαλλήλου και ένα για το bonus που δικαιούται η μονάδα του Δημοσίου που πέτυχε την στοχοθεσία της έρχεται το νέο πλαίσιο για την ανταμοιβή της παραγωγικότητας στο Δημόσιο. Το νέο σύστημα του μπόνους παραγωγικότητας συζητείται στο Υπουργικό Συμβούλιο με εισήγηση της πολιτική ηγεσίας του ΥΠΕΣ, Νίκης Κεραμέως και Βιβής Χαραλαμπογιάννη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξίσωση διανομής του bonus προβλέπει πώς:
- το 40% του bonus θα κατανέμεται ισομερώς σε όλους τους δικαιούχους υπαλλήλους της μονάδας που πέτυχε τη στοχοθεσία και το 60% θα κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με την προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου
- οι δικαιούχοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν συνδράμει στην επίτευξη του επιλεγέντος, προς ανταμοιβή, στόχου και λαμβάνουν μεταξύ του ελάχιστου ποσού ανταμοιβής και του 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.
Τα νέα bonus στο Δημόσιο θα δοθούν για πρώτη φορά το 2025 και κρίσιμο ρόλο στην αποδόσή τους θα έχει η «Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής» που θεσπίζεται. Αυτή η Επιτροπή θα επιλέγει τους στόχους, η επίτευξη των οποίων θα οδηγεί σε ανταμοιβή. Η Επιτροπή αυτή θα αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, έχοντας ως «οδηγό» τις κυβερνητικές προτεραιότητες.
Δικαιούχοι και προϋποθέσεις
Αποδέκτες του bonus είναι όλοι οι υπάλληλοι που υπάγονται στο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης, καθώς και το ένστολο προσωπικό που υλοποιεί στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής.
Προκειμένου να λάβει ένας υπάλληλος μπόνους ως ανταμοιβή, πρέπει οι στόχοι της οργανικής του μονάδας να έχουν επιλεγεί και ο ίδιος να έχει συμβάλει στην πλήρη επίτευξή τους, εντός του έτους αναφοράς.
Με το νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, υπάλληλοι που υπηρετούν σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσοκομεία, οριζόντιες υποστηρικτικές υπηρεσίες κλπ. μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή.
Ο καθορισμός των στόχων προβλέπεται στο ν. 4940/22 κι η ανταμοιβή γίνεται με βάση δείκτες μέτρησης απόδοσης και το υλικό που τεκμηριώνει κι αποδεικνύει την πρόοδό τους. Η επίτευξη των στόχων παρακολουθείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ανταμοιβής, που θεσπίζεται για αυτόν τον σκοπό με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Παράδειγμα
Έστω ότι μια μονάδα του Δημοσίου με 10 άτομα προσωπικό πετυχαίνει τους στόχους της και το bonus ορίζεται από την Επιτροπή στα 10.000 ευρώ.
- Το 40%, δηλαδή τα 4.000 ευρώ, κατανέμονται ισομερώς σε όλους τους υπαλλήλους: Κάθε υπάλληλος λαμβάνει από 400 ευρώ.
- Το 60%, δηλαδή τα 6.000 ευρώ, κατανέμονται σε συνάρτηση με την προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου από τον προϊστάμενο της μονάδας.
Έτσι, έστω υπάλληλος με ετήσιο μισθό 20.000 ευρώ : Δεν μπορεί να λάβει ετήσιο μπόνους αθροιστικά πάνω από 3.500 ευρώ (15% ετήσιου μισθού)
Αν ο συγκεκριμένος υπάλληλος ανήκει στην εν λόγω μονάδα θα λάβει:
- 400 ευρώ από το μπόνους της μονάδας και
- σε μια ακραία περίπτωση κι εφόσον είναι π.χ. ο «πρωταθλητής» στη μονάδα του έως 2.600 ευρώ προσωπικό μπόνους αν προκύπτει κάτι τέτοιο από την προσφορά του στην επίτευξη του στόχου. Συνηθέστερο μάλλον θα είναι να λαμβάνει κάτι πάνω ή κάτω από 600 ευρώ (που είναι το υπόλοιπο 60% του ποσού από το bonus της μονάδας), ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής του στο project της στοχοθεσίας.
Η επιλογή των δικαιούχων
Η ανταμοιβή μπορεί να είναι χρηματική ή μη χρηματική. Ο προϋπολογισμός για τις χρηματικές ανταμοιβές ανέρχεται συνολικά σε 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Προβλέπεται μεθοδικός τρόπος κατανομής της χρηματικής ανταμοιβής, με εφαρμογή συγκεκριμένων μαθηματικών τύπων που αναγράφονται ρητά στο σχέδιο νόμου. Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους χρηματικής ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία.
Ελάχιστο ποσό ανταμοιβής
Προκειμένου το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής να μην αποκτήσει «επιδοματικό» χαρακτήρα, προβλέπεται ο καθορισμός ελάχιστου ποσού χρηματικής ανταμοιβής ανά δικαιούχο υπάλληλο και ανώτατου αριθμού δικαιούχων υπαλλήλων ανά φορέα.
Το ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά υπάλληλο αναμένεται να καθορίζεται ανάλογα με το εκάστοτε ποσό που υπάρχει για να διανεμηθεί κάθε χρόνο. Το 2025, στην πρεμιέρα του μέτρου, ο προϋπολογισμός για τις χρηματικές ανταμοιβές ανέρχεται συνολικά σε 40 εκατομμύρια ευρώ.
Οι δικαιούχοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν συνδράμει στην επίτευξη του επιλεγέντος, προς ανταμοιβή, στόχου και λαμβάνουν μεταξύ του ελάχιστου ποσού ανταμοιβής και του 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.
Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς σε όλους τους δικαιούχους υπαλλήλους και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με την προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.
Υγιές κίνητρο
«Η ανταμοιβή, στη βάση επίτευξης μετρήσιμων στόχων, λειτουργεί ως υγιές κίνητρο για τους υπαλλήλους, στο πλαίσιο ενός συστήματος απόλυτα συνδεδεμένου με τη στοχοθεσία, την αξιολόγησης και τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αλλαγή της αντίληψης για το Δημόσιο και την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους που υπηρετεί τον πολίτη», αναφέρουν αρμόδια στελέχη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!