Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Οι 4 πληγές στην ελληνική οικονομία από ένα νέο ράλι στο πετρέλαιο

Σε συναγερμό βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που για μία ακόμη φορά είναι αντιμέτωπο με συνθήκες αβεβαιότητας, μετά την ανάφλεξη ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ. Στην οδό Νίκης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς μια πιθανή κλιμάκωση στο μέτωπο της πολεμικής σύρραξης και το ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό κρύβουν νέους σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Τυχόν εκτόξευση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου θα προκαλέσει:

  1. διόγκωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,
  2. αύξηση των δημοσίων δαπανών,
  3. νέες πληθωριστικές πιέσεις και
  4. διατήρηση των υψηλών επιτοκίων, σε μία κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση τους.

Νέα φωτιά στον πληθωρισμό

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2024 έχει συνταχθεί με παραδοχή ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί πέριξ των 82 δολαρίων το βαρέλι. Μια μεγάλη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, θα διογκώσει την ακρίβεια και την πληθωριστική κρίση προκαλώντας νέα βάρη στα εισοδήματα των νοικοκυριών και επηρεάζοντας την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, τη στιγμή που πρόκειται να αναθεωρηθεί στο 2,5%.

Με την ακρίβεια να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως διαπιστώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, η μεγαλύτερη ανησυχία επικεντρώνεται σε ένα νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου που μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα καύσιμα και αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανάβοντας φωτιά στο μέτωπο του πληθωρισμού, το οποίο εξακολουθεί να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. 

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Λαβράκια έβγαλαν οι διασταυρώσεις της εφορίας - Φόροι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Σαφάρι ελέγχων για τις τιμές των καυσίμων

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ξορκίζουν το κακό σενάριο, δηλαδή μια γενίκευση της σύρραξης και την εμπλοκή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αφού τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα με τη διακίνηση του πετρελαίου από την ευρύτερη περιοχή και θα εκτοξευθούν οι τιμές.

Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το πετρέλαιο μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε πιθανές επιπτώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Άλλωστε η αύξηση του Brent κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο έχει οδηγήσει στα ύψη την τιμή της βενζίνης που  σε αρκετές περιοχές  έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χαρης Θεοχάρης απηύθυνε ήδη προειδοποίηση στους παράγοντες της αγοράς καυσίμων να μην προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα  διαβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι από κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ.

«Βραχυπρόθεσμα», τόνισε, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης. Ωστόσο, οι αναλύσεις είναι καθησυχαστικές και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο εξέλιξης των πραγμάτων, αυτό να επιβεβαιωθεί και να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της μη κλιμάκωσης ή ακόμα καλύτερα και της αποκλιμάκωσης. Εμείς από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μη δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης. 

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η Πολιτεία, έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους».

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Οι 6 αλλαγές που έρχονται για ψηφιακή φορολογική ενημερότητα

Νέο ράλι ακρίβειας

Η ένταση στη Μέση Ανατολή θα διευρύνει το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας που παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντικές θα είναι οι επιπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ μια πιθανή νέα επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων θα μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων, προκαλώντας νέες ανατιμήσεις.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον τουρισμό αλλά και στις εξαγωγές που πλην των τροφίμων αντιμετωπίζουν προβλήματα τους τελευταίους μήνες. «Το μόνο βέβαιο είναι πως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν ακόμα σοβαρό γεωπολιτικό κίνδυνο, που απειλεί να πλήξει σοβαρά τον κλάδο του τουρισμού και των εξαγωγών της χώρας μας. Όσο για την ευρωπαϊκή οικονομία, όλα όσα συμβαίνουν θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ