Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Με διαφορά καλύτερη η επίδοση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη

H Ελλάδα είχε τον Μάρτιο με διαφορά την ισχυρότερη επίδοση στον μεταποιητικό τομέα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, όπου συνεχίστηκε η τάση συρρίκνωσης παρά τις επιμέρους ενδείξεις βελτίωσης.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Hamburg Bank of Commerce (HCOB), για λογαριασμό της S&P Global, αυξήθηκε στις 56,9 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση 25 μηνών (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας).

Η επίδοση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα ήταν πολύ καλύτερη από αυτή του ισπανικού, όπου ο PMI κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή (51,4 μονάδες). Στην Ιταλία, η μεταποίηση ανέκαμψε ελαφρά, για πρώτη φορά μετά από ένα έτος, με τον PMI να διαμορφώνεται στις 50,4 μονάδες, ενώ από εκεί και πέρα η συρρίκνωση σημειώθηκε στις άλλες χώρες που εξετάζει η S&P Global.

Διαβάστε επίσης: Μεταποίηση: Εντονότερη ανάπτυξη τον Μάρτιο - Η ισχυρότερη δύο και πλέον ετών

Βαρίδια η Γερμανία και η Γαλλία

Τον αρνητικό τόνο για τη συνολική επίδοση της Ευρωζώνης δίνουν οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις της, η Γερμανία και η Γαλλία, με τον PMI να διαμορφώνεται στις 41,4 και 46,2 μονάδες. Ετσι, για το σύνολο της Ευρωζώνης ο PMI υποχώρησε στις 46,1 από 46,5 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Οι θετικές ενδείξεις για τη Ευρωζώνη είναι ότι η μεταποιητική παραγωγή  μειώθηκε μεν τον Μάρτιο για 12ο μήνα, αλλά ο ρυθμός μείωσης ήταν ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο του 2023, ενώ επιβραδύνθηκε και η μείωση των νέων παραγγελιών.

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Απρόσμενη βελτίωση του τομέα υπηρεσιών τον Φεβρουάριο - Νέα κάμψη στη μεταποίηση

Βελτίωση στην εφοδιαστική αλυσίδα - Μείωση τιμών 

Επίσης, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους, αλλά οι προσδοκίες για ανάπτυξη παρέμειναν σχετικά αδύναμες, κάτι που επηρέασε αρνητικά και την απασχόληση στον τομέα.

Σημαντικό είναι και ότι οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας μειώθηκαν σημαντικά, παρά τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους χρόνους παράδοσης να σημειώνουν την καλύτερη βελτίωση έξι μηνώ. Επιπλέον, οι τιμές των εισροών συνέχισαν να μειώνονται, αν και με τον βραδύτερο ρυθμό έτους, ενώ οι τιμές των εργοστασίων μειώθηκαν πιο σημαντικά.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HBOC, Cyrus de la Rubia, δήλωσε: «O μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης συνήθως λειτουργεί με αρκετές μηχανές, κυρίως των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών - Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, στις οποίες αντιστοιχούν τα τρία τέταρτα της παραγωγής του τομέα. 

Σήμερα έχουμε την ασυνήθιστη κατάσταση΄δύο από αυτές τις μηχανές, της Γερμανίας και της Γαλλίας, να είναι λιγότερο ή περισσότερο εκτός δράσης. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία και η Ισπανία, άρχισαν να ανακάμπτουν ξανά τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα, με βάση τους δείκτες PMI. Ως τώρα, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να επαναφέρει συνολικά την Ευρωζώνη σε τροχιά ανάπτυξης. Μία βιώσιμη ανάκαμψη μπορεί να αναμένεται μόνο όταν όλες οι μηχανές τεθούν σε κίνηση». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ