Στάση αναμονής για νέες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων κρατά το οικονομικό επιτελείο, παραπέμποντας για το 2025 τις αποφάσεις για νέες παρεμβάσεις. Παράλληλα καθυστερεί η εφαρμογή του σχεδίου ενεργοποίησης του συστήματος της αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης στις εμπορικές αξίες. Παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών σε πολλές περιοχές όλης της χώρας με συνέπεια οι τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια αγοραπωλησιών να δείχνουν ότι χιλιάδες ακίνητα αλλάζουν χέρια σε τιμές ακόμη και διπλάσιες των αντικειμενικών τιμών, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει φέτος σε καμία αλλαγή.
►Διαβάστε επίσης: Τέλος χρόνου για τα POS σε λαϊκές, περίπτερα, ταξί - Εγκατάσταση ή τσουχτερά πρόστιμα
H επόμενη αναπροσαρμογή
Σημειώνεται ότι η πιο πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών έγινε τον Ιούνιο του 2021 με τις τιμές να προσδιορίζονται με βάση τις τιμές αγοράς που συνέλεξαν οι ιδιώτες εκτιμητές που είχε προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών και κατέγραψαν τις τιμές αγοράς των ακινήτων σε όλη τη χώρα, τα\στα τέλη του 2020.
H δημοσιοποίηση των 13.808 τιμών ζώνης οι οποίες καλύπτουν πλέον το 98% της Επικράτειας έδειξε αυξήσεις για μια στις δύο τιμές ζώνης ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα για 7.634 περιοχές - ζώνες, εκ των οποίων οι 6.105 είναι ήδη ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και οι υπόλοιπες 1.529 εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αυτό.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με βάση τις εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων καθώς δεν θα έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών στις εμπορικές αξίες.
Συμφωνα με τον σχεδιασμό οι αυξομειώσεις που καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζοντας αντίστοιχα τους δεκάδες φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα και υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία.
Η ευθυγράμμιση των τιμών θα γίνεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα σε ορίζοντα διετίας με την πρώτη,όμως, εφαρμογή του μέτρου να αποφασιστεί στο τέλος του έτους πότε θα εκκινήσει.
►Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Πιάνουν δουλειά οι ράμπο στα δύο νέα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου
Προς αύξηση οι αντικειμενικές
Εάν συνεχιστεί η αύξηση των τιμών των ακινήτων είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε σημαντική αύξηση και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,4%, έναντι αύξησης 11,9% το 2022.
Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 11,0% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 12,4% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.
Για το 2023, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,4%, έναντι ρυθμού αύξησης 12,5% το 2022, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 14,2% το 2023, έναντι αύξησης 11,6% το 2022.
Καθώς συνεχίζονται οι ανατιμητικές τάσεις στην αγορά ακινήτων, μέχρι να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2025 , η αύξηση των αγοραίων τιμών είναι βέβαιο ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Επομένως οι τιμές που θα προτείνουν οι ιδιώτες εκτιμητές και θα τις υποβάλλουν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα δημιουργήσουν ένα τοπίο στην κτηματαγορά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!