Χθες το πρωί ο πρωθυπουργός εξέπληξε τους πάντες προβαίνοντας σε ανακοινώσεις, πριν από τις 9 το πρωί, ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Τι άραγε ήθελε να σηματοδοτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την κίνηση; Μια εξήγηση είναι ότι το συγκεκριμένο πακέτο που εκτείνεται χρονικά μέχρι και τέλους του έτους - ίσως αν όλα κυλήσουν ομαλά σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της οικονομίας μέσα στον Μάρτιο να ήταν και το τελευταίο πακέτο με οριζόντια μέτρα.
Βαίνουν προς το τέλος τους τα οριζόντια μέτρα
Αμέσως μετά την εξειδίκευση των μέτρων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ήταν έκδηλη η πρόθεσή τους να σημάνουν την λήξη των οριζόντιων μέτρων και να περάσουν σε πιο στοχευμένα. Αυτό βέβαια θα συμβεί μόνο όταν φανεί φως στο τούνελ της πανδημίας. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όταν ρωτήθηκε αν θα ισχύσουν τα μηδενικά ενοίκια και τον Απρίλιο, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας «κάθε πράγμα στον καιρό του».
Η προοπτική με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξει η οικονομία, έστω και σταδιακά μέσα στον Μάρτιο, δεν είναι ευοίωνη, αφού και τα κρούσματα είναι υψηλά, οι άνθρωποι στις ΜΕΘ πάρα πολλοί. Το σύστημα υγείας πιέζεται.
Από την άλλη πλευρά, στην κυβέρνηση περιμένουν αναστροφή της κατάστασης από την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποφάσεις. Ωστόσο εκτός από τους οικονομολόγους και οι επιστήμονες λένε ότι «το φάρμακο του lockdown δεν είναι πλέον αποτελεσματικό».
«Να χαλαρώσουν τα μέτρα»
Χθες για παράδειγμα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών, ο Ν. Τζανάκης είπε ότι «θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτοί στην άθληση», ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις πολιτών, καθώς «θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα στο μέλλον».
Ακόμη, είπε ότι στην Επιτροπή των ειδικών, που εισηγούνται τα μέτρα στην κυβέρνηση, θα πρέπει εκτός από ιατρούς να μετέχουν και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως οικονομολόγοι, ώστε οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις να αφορούν όχι μόνο το «ιατρικό κομμάτι», αλλά συνολικά τις ανάγκες της κοινωνίας.
«Λαμβάνονται λάθος αποφάσεις»
Καμπανάκι για την συνέχιση της σημερινής κατάστασης και από την η διευθύντρια της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η επιτροπή έχει χάσει εδώ και καιρό τον βηματισμό της, ενώ παραδέχτηκε ότι λαμβάνονται λάθος αποφάσεις, οι οποίες μεταφέρονται και εσφαλμένα προς τα έξω, χωρίς να προσδιορίσει από ποιον.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» , όπου παρουσιάστηκε και δημοσκόπηση της Metron Analysi, τόνισε με έμφαση «στην επιτροπή ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας».
Στην κυβέρνηση όλα αυτά τα σταθμίζουν και έχουν λάβει την απόφαση, να αλλάξουν το μείγμα των μέτρων, με ανοικτή, έστω και μερικώς την οικονομία και την αγορά, αλλά με αυστηρά μέτρα. Για να συμβεί όμως αυτό θέλουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» με ύφεση σε κρούσματα και λιγότερους συνανθρώπους μας στις ΜΕΘ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!