Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ηχηρό καμπανάκι από το limit down των εξαγωγών και το limit up των εισαγωγών

Ηχηρό καμπανάκι από την Τράπεζα της Ελλάδας αναφορικά με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο, που ουσιαστικά επιβεβαίωσε μία τάση που διαφαινόταν όλο το 2023, δηλαδή σταθερή υποχώρηση των εξαγωγών και ταυτόχρονα αύξηση των εισαγωγών.

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν αν μη τι άλλο ισχυρό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο που βλέπει αναβιώνουν φαντάσματα του παρελθόντος που όλοι θέλουν να ξεχάσουν. Η κατάσταση φάνηκε να σώζεται από τα έσοδα που ήρθαν από τον τουρισμό, αλλά και τα έκτακτα έσοδα από το ευρωσύστημα, αλλά αν μη τι άλλο η κατάσταση αυτή αποτελεί «ασπιρίνη» σε ένα δομικό πρόβλημα που δείχνει να αναδεικνύεται.

Η απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην χώρα σε μία περίοδο που η Ελλάδα θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να πρωταγωνιστεί.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ισοζύγιο αγαθών επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο καθώς η μείωση των εξαγωγών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τη μείωση των εισαγωγών, τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές.

Μάλιστα η δομική εικόνα του ισοζυγίου, αν δηλαδή εξαιρεθούν τα καύσιμα είναι ακόμη χειρότερη, αφού οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές αυξήθηκαν έστω και οριακά.

►Διαβάστε επίσης: ΙΝΣΕΤΕ: Πλήρης η ανάκαμψη του τουρισμού το 2023 σε σχέση με τα προ Covid επίπεδα

Η ακτινογραφία των εμπορικού ελλείμματος 

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σε τρέχουσες τιμές:

  • Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,4% (‑7,9% σε σταθερές τιμές) τον Ιανουάριο και
  • Οι εισαγωγές κατά 3,4% (αύξηση 1,6% σε σταθερές τιμές).
  • Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 8,4% (‑9,5% σε σταθερές τιμές),
  • Οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 1,1% (1,9% σε σταθερές τιμές).

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ αντικατοπτρίζουν την μείωση των εξαγωγών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, λόγω της μείωσης των τιμών κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα, της επιδείνωσης των συνθηκών στις διεθνείς αγορές που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που είναι και βασικοί προορισμοί για τα ελληνικά προϊόντα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των εξαγωγών τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα οποία η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε στα 4 δισ. ευρώ από 4,51 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2023, μειωμένες κατά 11,2%. Τον ίδιο μήνα υποχώρηση 6,3% κατέγραψαν και οι εισαγωγές που διαμορφώθηκαν στα 6,55 δισ. ευρώ από 6,99 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023.

►Διαβάστε επίσης: Επιμένει το τέρας της ακρίβειας στα τρόφιμα - Νέα μέτρα στο τραπέζι της κυβέρνησης

Ανάσα από τον τουρισμό 

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2024. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων, και ιδίως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 16% και οι εισπράξεις κατά 27,1%, αν και ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά αδύναμος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό και μετράει ελάχιστο στη συνολική πορεία του έτους.

Ωστόσο δείχνει μία τάση, που ενισχύεται και από άλλους πρόδρομους δείκτες, όπως είναι οι προκρατήσεις που δείχνουν ότι έρχεται μία ακόμη εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ