Aέρα στον προϋπολογισμό, δίνει το «γκρέμισμα» των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και η υπεραπόδοση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο. Με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 έχει λάβει ως παραδοχή ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου φέτος θα είναι 45 ευρώ ανα μεγαβατώρα και πλέον κινείται σε επίπεδα που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής μεσοσταθμικά κοντά στα 25 , το όφελος είναι σημαντικό για την οικονομία καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Αν συνυπολογιστεί το όφελος από την ανακούφιση νοικοκυριών-επιχειρήσεων αλλά και των φορέων του κράτους από τη μείωση των ενεργειακών δαπανών,τότε το όφελος συνδυαστικά με άλλους παράγοντες μπορεί να αυξηθεί εντυπωσιακά και να ανοίξει τον δρόμο για πρόσθετες κυβερνητικές παροχές.
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ως το τέλος του Ιανουαρίου, τα φορολογικά έσοδα, μετά την αφαίρεση των αυξημένων επιστροφών φόρου, κατέγραφαν αύξηση 339 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.
Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις για τον Φεβρουάριο, τα έσοδα συνεχίσουν να καταγράφουν ανοδική πορεία ενώ στα τέλη του μήνα προστέθηκαν και οι τελευταίες δόσεις από τον φόρο εισοδήματος,τον ΕΝΦΙΑ,τα τέλη κυκλοφορίας.
Συμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ένα μέρος αυτής της υπέρβασης έχει ήδη διατεθεί σε έκτακτα και μόνιμα μέτρα τα οποία δεν είχαν υπολογιστεί στον Προϋπολογισμό του 2024.
Συγκεκριμένα έχουν διατεθεί περίπου 45 εκατ. ευρώ για την μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης και άλλα 110 εκατ. ευρώ για την πληρωμή εφημεριών γιατρών του ΕΣΥ και αναμένεται να δοθεί τους επόμενους μήνες η πρώτη πρόωρη δόση ύψους 50 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου του 2023 στους αγρότες σε συνέχεια σχετικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Επιπλέον, ένα αρνητικό στοιχείο όπως η αύξηση που καταγράφεται στις δαπάνες των νοσοκομείων και των Οργανισμων Τοπικής Αυτοδιοικησης,θα απαιτήσει χρηματοδοτική ένεση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
►Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πώς κερδίζουν εκπτώσεις φόρου οι φορολογούμενοι
Τα σενάρια
Κατά συνέπεια στην παρούσα χρονική φάση ο συνολικός διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος που φαίνεται να δημιουργείται είναι περιορισμένος δεν φτάνει για να καλύψει το σύνολο των αιτημάτων τα οποία έχουν συσσωρευτεί στο Μαξίμου.
Στο οικονομικό επιτελείο θα αναμένουν και την πορεία του προϋπολογισμού τον Μάρτιο αλλά κυρίως την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου, για το ΑΕΠ το 2023. Αν ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2023 ξεπεράσει την κυβερνητική προβλεψη ,τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια έκτακτη παροχή σε ευάλωτες ομάδες το Πάσχα.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάντως αρχίσει και επεξεργάζονται και εναλλακτικά σχέδια συμφωνα με τα οποία θα περιμένουν να διαπιστώσουν το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει στο τέλος του χρόνου προκειμένου να προχωρήσουν σε πιο γενναιόδωρες ενισχύσεις προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
►Διαβάστε επίσης: ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για κούρεμα 10%
Ο στόχος
Όπως αναφέρουν τον Δεκέμβριο ο φετινός προϋπολογισμός πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο από το περσινό, δηλαδή 2,1% του ΑΕΠ (έναντι 1,1% πέρυσι) ή περίπου 5 δισ. ευρώ. Οπότε,θα είναι πιο «σωφρον» προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας ,να δοθεί στο τέλος του 2024 μια έκτακτη παροχή.
Ωστόσο,όλα τα σενάρια είναι υπό επεξεργασία και η τελική απόφαση θα ληφθεί, αφού ζυγιστούν όλα τα δεδομένα και κυρίως η πορεία των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους .
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!