Επώδυνη, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, χαρακτηρίζει το ΔΝΤ την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία. Το άρθρο που υπογράφουν οι Kazuko Shirono, Esha Chhabra και Yingjie Fan επισημαίνει ότι ήδη το λιανικό εμπόριο έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, με επιχειρήσεις του κλάδου σε όλο τον κόσμο να έχουν βάλει οριστικά λουκέτο.
Σύμφωνα με την έκθεση οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες καθώς αντιπροσωπεύουν το ήμισυ έως τα δύο τρίτα της απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίστοιχα, και συμβάλλουν σχεδόν στο 40% του εθνικού εισοδήματος στις αναδυόμενες οικονομίες.
Ωστόσο, σε σύγκριση με τις μεγάλες εταιρείες, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ασθενέστερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων. Για τον λόγο αυτό, οι κυβερνήσεις έχουν λάβει διάφορα μέτρα για να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν στην πανδημία, καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ χωρίς την κρατική υποστήριξη, το ποσοστό χρεωκοπίας των μικρών εταιρειών θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 9 ποσοστιαίες μονάδες.
Εξετάζοντας τα πιο κοινά κυβερνητικά μέτρα στήριξης που χρησιμοποιούνται από 130 χώρες για να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, το ΔΝΤ εντοπίζει ότι συνολικά, η οικονομική βοήθεια με τη μορφή επιδοτήσεων – επιχορηγήσεων είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο μέτρο (εγκρίθηκε από το 77% των χωρών), ακολουθούμενο από δημόσιες εγγυήσεις για δάνεια (50%), μορατόρια στην αποπληρωμή δανείων (30%), φορολογικές ελαφρύνσεις (28%) και χαμηλότερα επιτόκια (24%).
Το μοτίβο αυτών των πολιτικών αποκρίσεων, ωστόσο, ποικίλλει. Πολλές χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα υιοθέτησαν πολλαπλά μέτρα, κατά μέσο όρο 2,5 και 1,9 μέτρα, αντίστοιχα. Από την άλλη, καμία χώρα χαμηλού εισοδήματος δεν υιοθέτησε περισσότερα από 2 μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι σε μια ακόμη πρόσφατη μελέτη, το ΔΝΤ επεσήμανε ότι χωρίς μέτρα στήριξης το ποσοστό των εταιρειών χωρίς ρευστότητα θα είχε υπερδιπλασιαστεί και εκείνο των αφερέγγυων θα είχε σχεδόν διπλασιαστεί έως τα τέλη του 2020. Τα μέτρα κρατικής στήριξης κάλυψαν το 60% των αναγκών ρευστότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά μόνο το 30% των ελλείψεων σε ίδια κεφάλαια.
Ακόμη και με τέτοιας κλίμακας βοήθεια, το ποσοστό των αφερέγγυων επιχειρήσεων επί το συνολικού εκτιμάται πως αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στην ίδια έκθεση οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι χωρίς πρόσθετη υποστήριξη, περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ φαίνεται πως θα χρειαστεί 2%-3% του ΑΕΠ για να καλυφθούν οι ελλείψεις και να έχουν επαρκή ίδια κεφάλαια οι επιχειρήσεις.