Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά εργασίας: Η έλλειψη δεξιοτήτων τρομάζει την οικονομία - Άνεργοι και κακοπληρωμένοι πολλοί πτυχιούχοι 

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε διαφόρους κλάδων ελληνικών μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων στην χώρα, κάτι που αν δεν αντιμετωπιστεί, όπως σημειώνουν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς μπορεί στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην ελληνική παραγωγική διαδικασία.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η αίσθηση που υπήρχε είναι ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό εστιαζόταν μόνο στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα όσο ξεκαθαρίζει η εικόνα, φαίνεται ότι οι ελλείψεις εξαπλώνονται ευρύτερα στην ελληνική οικονομία.

Πλέον είναι ξεκάθαρο, ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα παρουσιάζεται στις δεξιότητες, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν πως αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και αυτή την στιγμή τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει ορατή λύση.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου το 60% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν και να προσλάβουν προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, καθώς, όπως επισημαίνουν, η αγορά εργασίας δεν είναι στη χώρα μας συνδεδεμένη με την εκπαίδευση, με αποτέλεσμα άλλα προσόντα να ψάχνουν οι επιχειρήσεις και άλλα να είναι τα προσόντα εκείνων που αναζητούν εργασία.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Ρεαλιστικός στόχος τα 22 δισ. εισπράξεις για το 2024 - Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις

Άνεργοι και κακοπληρωμένοι πολλοί πτυχιούχοι 

Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Και αυτό διότι την στιγμή που αρκετοί παραμένουν άνεργοι και μάλιστα με αρκετά πλούσιο βιογραφικό στο θέμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή βρίσκουν κακοπληρωμένες δουλειές, την ίδια στιγμή εξειδικευμένοι τεχνίτες είναι δυσεύρετοι και καλοπληρωμένοι.

Η παραπάνω πραγματικότητα δείχνει ότι το μοντέλο που ακολουθείται έχει πλέον ξεπεραστεί. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας εξειδικευμένος τεχνίτης αποτελεί καλοπληρωμένο εργαζόμενο με ζήτηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όταν την ίδια στιγμή αρκετές ειδικότητες που προκύπτουν από πανεπιστημιακή εκπαίδευση μένουν στα αζήτητα.

Όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο σήμερα περίπου το 40% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ζητούν εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων τους, όταν στην ΕΕ το ποσοστό είναι στο 30%.

Η μεγάλη έλλειψη εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μείζον πρόβλημα, με τις βιομηχανικές και μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως να καταγράφουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Το πρόβλημα αφορά κυρίως προσωπικό σε τεχνικά επαγγέλματα, όπως υπάλληλοι εργαστηρίου, ηλεκτρολόγοι, τεχνολόγοι, μηχανικοί.

Οι ελλείψεις δεξιοτήτων αντιπροσωπεύουν σοβαρό πρόβλημα για τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ, καθώς αναγνωρίζονται ως τέτοιες από το 53% των πολύ μικρών εταιρειών, το 65% των μικρών εταιρειών και το 68% των μεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Νίκησαν κατά κράτος οι Γερμανοί τους Βρετανούς - Ήρθαν περισσότεροι και ξόδεψαν περισσότερα

Πρόβλημα για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις 

Παράλληλα το 77% των μικρών και πολύ μικρών εταιρειών δηλώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, όμως και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Είναι χαρακτηριστικό, πριν από μερικούς μήνες, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ έκανε λόγο για 90.000 κενές θέσεις στη βιομηχανία κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ περίπου 10.000 εργαζόμενοι λείπουν από τον κλάδο των σουπερμάρκετ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), πολλές από τις οποίες σε τομείς που απαιτούν τεχνική εξειδίκευση.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην Ελλάδα, μία στις δέκα εταιρείες δηλώνει ότι προσπαθεί να το λύσει προσλαμβάνοντας εργαζομένους από άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός ΕΕ. Σε άλλες χώρες της ΕΕ το 14% αναφέρει την πρόσληψη προσωπικού από άλλα κράτη - μέλη της Ένωσης, με το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο για τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Τέλος να σημειωθεί ότι το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ), το 90,7% των συμμετεχόντων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε αναζήτησε ανθρώπινο δυναμικό, και συγκεκριμένα το 49,2% ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς, το 42,4% μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπαλλήλους γραφείου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ