Στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Τουρκία στοιχηματίζει η Pimco, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ομολόγων στον κόσμο.
Η Pimco αγοράζει ομόλογα με νόμισμα αναφοράς την τουρκική λίρα από το β’ εξάμηνο του 2023, παρακινημένη από την απότομη αλλαγή οικονομικής πολιτικής από τον Ερντογάν μετά τις εκλογές του Μαΐου.
«Τα επιτόκια αυξήθηκαν πολύ, η δημοσιονομική πολιτική έγινε πιο σφιχτή… οι αρμόδιοι για την πολιτική συνεχίζουν να ανακαλούν τα μη βιώσιμα προγράμματα, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους της χώρας να επενδύουν ξανά στη λίρα και όχι στο δολάριο… οι προσπάθειες αυτές είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο Pramol Dhawan, ο οποίος είναι επικεφαλής της Pimco για τις αναδυόμενες αγορές.
Αναβάθμιση στην επόμενη πενταετία
Η Pimco είναι «πολύ εποικοδομητική» για τα τουρκικά assets, πρόσθεσε. Μία επάνοδος της Τουρκίας στην επενδυτική βαθμίδα θα αποτελούσε μία μεγάλη αναστροφή σε σχέση με την κατάσταση πριν τις εκλογές, όταν πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούσαν για τον κίνδυνο η χώρα να αντιμετωπίσει μία κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών ή να αναγκαστεί να επιβάλει capital controls.
H αναβάθμιση θα μπορούσε να συμβεί «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο», είπε ο Dhawan. Η Τουρκία έχει σήμερα διαβάθμιση Β από όλους τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, απέχοντας πέντε – έξι σκαλιά από την επενδυτική διαβάθμιση, την οποία έχασε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016.
Αναβάθμιση προοπτικών από τη Moody's
Η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Τουρκίας σε θετικές, αναφέροντας ότι μπορεί να αναβαθμίσει σύντομα το αξιόχρεό της Β3. Σημείωσε πως υπάρχουν «ενδείξεις ότι η δυναμική του πληθωρισμού αρχίζει να αλλάζει, υποδηλώνοντας ότι η νομισματική πολιτική ανακτά αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα».
Οι πιο θετικές προοπτικές που αναφέρουν επενδυτές και αναλυτές για τα τουρκικά assets καταγράφονται καθώς το νέο οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν, το οποίο ανέλαβε τον Ιούνιο, απέσυρε πολλές από τις μη συμβατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είαν οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων των ξένων επενδυτών τα τελευταία χρόνια.
Η κεντρική τράπεζα, υπό την Χαφίζ Γακγιέ Ερκάν, ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο 42,5% από 8,5% το καλοκαίρι σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσεις τις αυξήσεις τιμών, οι οποίες έφθασαν στο υψηλό 80% το 2022.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων προκάλεσαν sell-off στα τουρκικά κρατικά ομόλογα, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις τους και αυξάνοντας την ελκυστικότητά τους για τους ξένους διαχειριστές funds.
Εισροές 2 δισ. ευρώ για ομόλογα
Οι αρμόδιοι για τη πολιτική έλαβαν επίσης μέτρα για την αναπλήρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας, τα οποία είχαν συρρικνωθεί σοβαρά και αύξησαν τους φόρους για να επιβραδύνουν την εγχώρια ζήτηση.
Παράλληλα, χαλάρωσαν το δαπανηρό πρόγραμμα για την υποστήριξη της λίρας, η οποία έκανε βουτιά σχεδόν 40% πέρυσι στο χαμηλό επίπεδο των περίπου 30 λιρών ανά δολάριο.
«Η Τουρκία είναι πιθανό να προσελκύσει ξανά ξένα κεφάλαια, που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της λίρας, κάτι που είναι προϋπόθεση για τη μείωση του πληθωρισμού», σημείωσε ο Dhawan.
Οι διαχειριστές ξένων ομολογιακών funds έχουν αγοράσει τουρκικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 2 δις. δολαρίων από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Με πληροφορίες από FT
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!