Νέα
  • ΓΔ: 1456.91 +0.30%
  • Τζίρος: 24,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα ανάπτυξης θα φέρει το τέλος του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς

Πολύς κόσμος σήμερα το απόγευμα στην Ερμού
Πηγή: Eurokinissi

Στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με εντυπωσιακούς ρυθμούς, όταν τελειώσει η πανδημία, οδηγούνται ένας μετά τον άλλον διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί. Μετά το Oxford Economics που προβλέπει ανάπτυξη 11,5% για το 2022, η Εθνική Τράπεζα βλέπει για εφέτος ανάπτυξη κοντά στο 5%, ενώ για το 2o και 3o τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι διψήφιος. Την ίδια στιγμή όλοι εκτιμούν ότι το lockdown πλησιάζει προς το τέλος του, παρά το γεγονός ότι η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζει να είναι αυξημένη. Ένας μετά τον άλλον οι οικονομικοί υπουργοί προσδιορίζουν το άνοιγμα της αγοράς από το 3ο δεκαήμερο και μετά.

Και στο υπουργείο Οικονομικών πάντως, έχουν αναθαρρήσει μετά τα στοιχεία για το 2020 και όπως σημειώνει κορυφαίος παράγοντας «αν δεν υπήρχε η πανδημία η ελληνική οικονομία θα είχε σημειώσει επιδόσεις που θα είχε εκπλήξει τον πλανήτη, ελπίζουμε ότι το ίδιο θα συμβεί αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας».

Βαθιά ύφεση πέρυσι, αλλά και χαμόγελα 

Την περυσινή χρονιά η ελληνική οικονομία κατέγραψε βαθιά ύφεση κατά 8,2% σε σταθερές τιμές και κατά 9,6% σε τρέχουσες τιμές. Για εφέτος το πρώτο 3μηνο του έτους, η ύφεση θα είναι βαθιά, τόσο γιατί η οικονομία είναι σε lockdown, όσο και γιατί πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα η Ελλάδα, ήταν από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που κατάφεραν να έχουν θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, έστω και οριακό, άρα η βάση είναι υψηλή.

Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, η ύφεση το πρώτο 3μηνο θα 9,5%. Θα ακολουθήσουν τρία ισχυρά 3μηνα. Στο δεύτερο η ανάπτυξη θα είναι 10,2%, το 3ο στο 11% και στο τελευταίο 8,9%. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι σύμφωνα με την Εθνική στο 5,2%, κατά πολύ υψηλότερη από τις εκτιμήσεις άλλων φορέων αλλά και της κυβέρνησης.

Ανάγκη να ανοίξει η οικονομία

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως κάθε εβδομάδα με lockdown κοστίζει στον κρατικό κορβανά 750 εκατ. ευρώ. Παράλληλα εκτιμούν ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν τη στήριξη του εμπορίου. Το συνολικό κόστος στήριξης της κοινωνίας από τον προϋπολογισμό εκτιμάται εφέτος σε 11,6 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισ. ευρώ, ενώ στον έναν χρόνο της υγειονομικής κρίσης η στήριξη την πραγματική οικονομία έφθασε τα 27 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν είναι απεριόριστα. Αυτή την στιγμή ανέρχονται σε περίπου 32 δισ. ευρώ. Από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 23 δισ. που είναι «κλειδωμένα» από τους δανειστές και καλύπτουν ως απόθεμα τρέχουσες υποχρεώσεις. Κατά συνέπεια οι διαθέσιμοι πόροι έχουν οροφή και είναι ουσιαστικά μόλις 9 δισ. για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και σε αυτά θα πρέπει να υπολογιστούν και αυτά που θα αντληθούν από τις αγορές, περίπου 14 – 15 δισ. (ήδη έχουμε σηκώσει 5,5 δισ. ευρώ). Δεν είναι δυνατό όμως το ποσό αυτό να μεγαλώσει κατά πολύ για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι οι αποδόσεις που έχουν αυξηθεί, ενώ παράλληλα θα σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές.

Κλειδί ο τουρισμός για το 2021

Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνεται ότι ο τουρισμός θα δώσει ώθηση στο ΑΕΠ το 2021 από την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών. Όπως εκτιμά η Τράπεζα θα υπερβεί τις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (εξαιρώντας τις καθαρές έμμεσες επιδράσεις), αντανακλώντας την αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 80% ετησίως ή κατά 3,4 δισ. υψηλότερα από το 2020, με τα συνολικά, όμως, έσοδα να υπολείπονται κατά περίπου 10 δισ. σε σύγκριση με τα τουριστικά έσοδα του 2019 (εκτιμώμενα 7,7 δισ. το 2021 έναντι 17,7 δισ. το 2019).

Οι συντάκτες της έκθεση αναφέρουν ότι «οι ανωτέρω εκτιμήσεις προκύπτουν υπό αρκετά συντηρητικές υποθέσεις αναφορικά με την πρόοδο στην ανάσχεση της πανδημίας μέσω εμβολιασμών, αλλά και με την υπόθεση διατήρησης των περιορισμών και των ελέγχων στις διεθνείς μετακινήσεις για μεγάλο διάστημα του 2021».

Και καταλήγουν στην ανάλυση ότι «αξίζει να τονισθεί ότι η Ελλάδα επλήγη περισσότερο από τις άλλες χώρες, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού τουρισμού από το εξωτερικό, κυρίως, μέσω αεροπορικών αφίξεων».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ