Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Με το βλέμμα στη Moody’s ανοίγει ο χορός των αξιολογήσεων - Ετοιμάζεται για το πρώτο 10ετές του 2024 ο ΟΔΔΗΧ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Mε την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, η προσοχή του Δημοσίου στρέφεται στην απόκτηση καλύτερης βαθμολογίας ακόμη και μέσα στο 2024 γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση για επενδύσεις στην Ελλάδα, είτε στα ομόλογα είτε σε άμεσες ξένες επενδύσεις.

Tαυτόχρονα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο ομόλογο της χρονιάς πιθανότατα 10ετους διαρκείας. Η συγκυρία για μια μεγάλη έκδοση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ κρίνεται θετική, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων εμφανίζουν σημαντική αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες

Bασικός στόχος για τη νέα χρονιά είναι η Eλλάδα να αναρριχηθεί πιο ψηλά στη βαθμολογία και να απομακρυνθεί από την κατώτερη βαθμίδα που την τοποθετεί το BBB- που ανάκτησε η χώρα μας την περασμένη χρονιά. Με αυτή τη βαθμολογία βρίσκεται περίπου στο μέσο της παγκόσμιας κατάταξης και ο στόχος είναι να φτάσει τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Nότου.

Η Ιταλία που έχει υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με την Ελλάδα, βρίσκεται στο ΒΒΒ, μία βαθμίδα πάνω από την Ελλάδα ενώ η Πορτογαλία είναι στο BBB+, δύο βαθμίδες πάνω από τη χωρά μας με βάση την αξιολόγηση της S&P και τέσσερις βαθμίδες πάνω από την Ελλάδα με βάση την αξιολόγηση της Moody’s. Όσο για την Ισπανία, βαθμολογείται με Α από την S&P και Baa1 από τη Moody’s, τέσσερις βαθμίδες από την S&P διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα και δύο με βάση τους όρους της Moody’s.

►Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Εισροές 10 δισ. ευρώ μετά την επενδυτική βαθμίδα και νέες πρόωρες αποπληρωμές δανείων

Όλη η προσοχή σε πρώτη φάση στρέφεται στην αξιολόγηση του οίκου Moody’s, ο οποίος βαθμολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με Ba1, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οίκο στον κόσμο, με βαρύνουσα σημασία στην επενδυτική κοινότητα

Ο οίκος θα δημοσιοποιήσει την αξιολογηση του για την ελληνική οικονομία στις 15 Μαρτίου και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση ώστε η Eλλάδα να κατατάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα από το σύνολο των μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Αν δεν σημειωθεί η πολυπόθητη αναβάθμιση τον Μάρτιο, τότε το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση του Moody’s.

Η JP Morgan εκτιμά στο 90% την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να αναβαθμιστεί από τον Moody’s μέσα στο 2024, πιθανόν και στην πρώτη αξιολόγηση της 15ης Μαρτίου.

O χορός των αξιολογήσεων

Τον κύκλο των αξιολογήσεων για φέτος θα ανοίξει η γερμανική Scope, που θα παρουσιάσει τρεις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία το 2024:

  1. Η πρώτη θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου,
  2. η δεύτερη στις 12 Ιουλίου ενώ
  3. η τρίτη έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.

O καναδικός οίκος DBRS, έχει προγραμματίσει για φέτος δύο αξιολογήσεις, μια εβδομάδα πριν από τη Moody’s, με την πρώτη στις 8 Μαρτίου και η δεύτερη στις 6 Σεπτεμβρίου.

►Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία παρά τις κρίσεις - Βιώσιμο το χρέος

Ο έτερος αμερικανικός οίκος Standard & Poors, ο οποίος «κλείδωσε» στην ουσία την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο, έχει προγραμματίσει για φέτος δύο αξιολογήσεις: 

  1. Μια στις 19 Απριλίου και
  2. μια δεύτερη στις 18 Οκτωβρίου.

Η έκθεση του οίκου Standard & Poors εχει επίσης μεγάλη σημασία καθώς ο συγκεκριμένος οίκος είναι μαζί με τη Moody’s στην κορυφή των παγκόσμιων αξιολογητών και δεν δίστασε να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Οπότε έχει σημασία πώς θα τοποθετηθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά την τρέχουσα χρονιά.

O τρίτος αμερικανικός οίκος ο οποίος αναβάθμισε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, η Fitch έχει προγραμματίσει για φέτος επίσης δύο αξιολογήσεις: 

  • Η πρώτη θα γίνει στις 31 Μαΐου και
  • η δεύτερη στις 22 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει στο μικροσκόπιο των αγορών και τη φετινή χρονιά γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να συγκλίνουμε προς τον μέσο όρο αξιολόγησης των χωρών της ευρωζώνης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ