Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τρεις γραμμές άμυνας της Ελλάδας και ο ρόλος των ΑΠΕ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνουμε ότι ο πληθωρισμός δείχνει ξανά τα δόντια του στην Ευρώπη με πολιορκητικό κριό αυτή την φορά και πάλι την ενέργεια. Ήδη σε Γερμανία και Γαλλία οι δείκτες ακρίβειας στο συγκεκριμένο τομέα δείχνουν τα δόντια τους, απόρροια όχι τόσο από την αύξηση των τιμών στην παραγωγή αλλά από την απόσυρση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών.

Στην Ελλάδα άργησε να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και ουσιαστικά ο πρώτος μήνας είναι ο Ιανουάριος και όλα δείχνουν ότι η επίπτωση στον πληθωρισμό θα είναι θετική από την πλευρά του καταναλωτή, δηλαδή οι τιμές θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο, έστω και αν έχει πάψει να υφίστανται η κρατική επιδότηση.

Μία αιτία είναι ο ανταγωνισμός που φαίνεται να λειτουργεί ικανοποιητικά σε αυτόν τον κλάδο, σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Μία άλλη είναι η παρέμβαση του ηγέτη της αγοράς, της ΔΕΗ δηλαδή, που τάραξε τα νερά παρουσιάζοντας πολύ ελκυστικά πακέτα, παρασύροντας και τους άλλους παρόχους σε αυτή την λογική.

Ο 3ος παράγοντας και ίσως ο πλέον σημαντικός είναι η συνεισφορά που έχουν στο σύστημα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσουν σημαντικά την συμμετοχή τους στο μίγμα. Έτσι οι χονδρεμπορικές τιμές τείνουν να πλησιάσουν τον μέσο όρο της Ευρώπης, κάτι που είχε καιρό να συμβεί, δεδομένου ότι η Ελλάδα ήταν από τις πλέον ακριβές χώρες στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Δουλέψαμε 177 ημέρες το 2023 για να πληρώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στο μίγμα 

Η αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το κόστος της Τιμής Εκκαθάρισης της Αγοράς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι τελικές τιμές καταναλωτή να μειωθούν σημαντικά, αφού τα κυμαινόμενα τιμολόγια συναρτώνται με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τάση αυτή επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο μειώνεται το συνολικό κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς. Σημαντικό ρόλο στην πορεία των τιμών έχει και η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές στο Χρηματιστηρίου Ενέργειας υποχώρησαν σε χαμηλό 21 εβδομάδων. Συγκεκριμένα η μέση ΤΕΑ διαμορφώθηκε στα 86,84 ευρώ η MWh, ενώ για αρκετές ώρες καταγράφηκε σχεδόν μηδενική τιμή (ελάχιστη ΤΕΑ στα 0,54 ευρώ/KWh). Οι τιμές στην Ευρώπη κυμάνθηκαν από 59 έως 103 ευρώ/KWh.

Βασική αιτία για την υποχώρηση των τιμών χονδρικής, στάθηκε η πληθωρική παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ που ξεπέρασε σε επίπεδο εβδομάδας τις 400GWh.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: «Βροχή» οι καταγγελίες πολιτών για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις - Ποιοι δικαιούνται αμοιβή έως 3.000 ευρώ

Σε υψηλό 17 εβδομάδων 

Οι μονάδες ΑΠΕ είχαν ημερήσια παραγωγή 60GWh και είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα να διαμορφώνεται στο 49%. Η συνολική παραγωγή των ΑΠΕ σε εβδομαδιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στις 419GWh που ήταν υψηλό 17 εβδομάδων. Η παραγωγή αυτή ήταν κατά 79% υψηλότερη από την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 26% μεγαλύτερη από τη μέση εβδομαδιαία παραγωγή του 2023.

Αντίστοιχα η παραγωγή φυσικού αερίου ήταν 213GWh ή αλλιώς 25% του εβδομαδιαίου μείγματος, των υδροηλεκτρικών 67GWh ή αλλιώς 8% του εβδομαδιαίου μείγματος και των λιγνιτικών 34GWh ή αλλιώς 4% του εβδομαδιαίου μείγματος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ