Στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κατέταξε την Ελλάδα το Economist, για δεύτερη συνεχή χρονιά. «Ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης» σημειώνει το Economist, που συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες -πληθωρισμό, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και χρηματιστηριακές επιδόσεις- για 35 κυρίως πλούσιες χώρες.
Εκτός από τη Νότια Κορέα, πολλές από τις άλλες χώρες που ξεχωρίζουν είναι στην Αμερική. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν απέχουν πολύ. Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους «υποτονικούς» βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία είναι η τελευταία.
«Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις κατατάξεις και ορισμένα εκπληκτικά αποτελέσματα».
Η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ήταν η μεγάλη πρόκληση για το 2023. Η πρώτη μέτρηση εξετάζει τον «πυρήνα» του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητες συνιστώσες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και, ως εκ τούτου, αποτελεί έναν καλό δείκτη της υποκείμενης πληθωριστικής πίεσης. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διατήρησαν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Στην Ελβετία οι βασικές τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Αλλού στην Ευρώπη, ωστόσο, πολλές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις. Στην Ουγγαρία ο πυρήνας του πληθωρισμού τρέχει με ρυθμό περίπου 11% σε ετήσια βάση. Η Φινλανδία αγωνίζεται επίσης.
Στις περισσότερες χώρες, ο πληθωρισμός γίνεται λιγότερο εδραιωμένος - όπως μετράται με το «εύρος του πληθωρισμού»: υπολογίζει το μερίδιο των στοιχείων του καλαθιού τιμών καταναλωτή στα οποία οι τιμές αυξάνονται κατά περισσότερο από 2% σε ετήσια βάση. Οι κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Χιλή και η Νότια Κορέα αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια το 2022, νωρίτερα από πολλές άλλες χώρες του πλούσιου κόσμου, και τώρα φαίνεται να αποκομίζουν τα οφέλη. Στη Νότια Κορέα το εύρος του πληθωρισμού έχει μειωθεί από 73% σε 60%. Οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Αμερική και τον Καναδά, όπου το εύρος του πληθωρισμού έχει μειωθεί ακόμη πιο απότομα, μπορούν επίσης να πάρουν κάποια εύσημα σημειώνει o Economist.
Οι επόμενες δύο μετρήσεις - η αύξηση της απασχόλησης και του ΑΕΠ - υποδηλώνουν το βαθμό στον οποίο οι οικονομίες προσφέρουν στους απλούς ανθρώπους. Πουθενά δεν τα πήγε θεαματικά καλά το 2023. Αλλά μόνο μια μικρή μειοψηφία χωρών είδε το ΑΕΠ να μειώνεται. Η Ιρλανδία ήταν η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις, με πτώση 4,1%. Η Βρετανία και η Γερμανία είχαν επίσης κακές επιδόσεις. Η Γερμανία παλεύει με τις επιπτώσεις από το σοκ των ενεργειακών τιμών και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα. Η Βρετανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Brexit.
Η Αμερική τα πήγε καλά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στην απασχόληση. Επωφελήθηκε από την παραγωγή ενέργειας που σημείωσε ρεκόρ. Η απασχόληση του Καναδά αυξήθηκε έξυπνα. Παρά τον πόλεμό του με τη Χαμάς, το Ισραήλ, το οποίο υπολογίζει την Αμερική ως τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο, έρχεται τέταρτο στη συνολική κατάταξη.
Σε ότι αφορά τα χρηματιστήρια το Economist επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%. Οι επενδυτές έχουν ξανακοιτάξει τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς. Αν και η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανίσχυρη χρεοκοπία της στις αρχές της δεκαετίας του 2010, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΔΝΤ, που κάποτε ήταν η νέμεση της Ελλάδας, εξήρε «τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας» και «τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά».
Ενώ οι Φινλανδοί που υπολειτουργούν μπορούν να παρηγορηθούν αυτά τα Χριστούγεννα πνίγοντας τον πόνο τους με päntsdrunk, (όπως είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο), ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον πιο απίθανο πρωταθλητή.
Εμ κατακλείδι, σχεδόν όλοι ανέμεναν παγκόσμια ύφεση το 2023, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες πάλευαν με τον υψηλό πληθωρισμό. Αλλά έκαναν λάθος. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε πιθανώς κατά 3%. Οι αγορές εργασίας άντεξαν. Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται. Τα χρηματιστήρια έχουν αυξηθεί κατά 20%.
Αλλά αυτή η συνολική επίδοση κρύβει μεγάλες διακυμάνσεις.