Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Το στοίχημα ενόψει Χριστουγέννων και ο πρωταθλητισμός της Ελλάδας στον πληθωρισμό τροφίμων

Πηγή: Pixabay

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τον Νοέμβριο παρατηρήθηκε μία μικρή αποκλιμάκωση, κάτι που χωρίς αμφιβολία προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και ειδικά στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η περίοδος των εορτών όπου και λαμβάνονται σειρά μέτρων προκειμένου να φρενάρει η ακρίβεια και έτσι οι τιμές να είναι στο μέτρο του εφικτού βέβαια υπό έλεγχο, έτσι ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να έχουν τα απολύτως απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι και έτσι να μην παρατηρηθούν σημαντικές ελλείψεις για την πλειονότητα των νοικοκυριών.

Παράγοντες της αγοράς, αλλά και της κυβέρνησης, αναφέρουν ότι ο Δεκέμβριος είναι ένας κομβικός μήνας, αφού οι ανάγκες είναι σημαντικά αυξημένες για τους καταναλωτές σε σχέση με όλους τους άλλους μήνες, ενώ ελπίζουν ότι τα επιδόματα που θα καταβληθούν μέσα στον μήνα και μόνο λίγα δεν είναι, αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα ζεστάνουν λίγο τα οικογενειακά πορτοφόλια και να ανταπεξέλθουν σχετικά ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις.  

Υψηλές πτήσεις για τις τιμές των τροφίμων 

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διατηρείται σε πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το πλέον ανησυχητικό πάντως είναι ότι τόσο ο πληθωρισμός, όσο και ο δείκτης των τροφίμων είναι αρκετά πάνω από τα μέσα επίπεδα της Ευρωζώνης, ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% από 3,8% που είχαν επιταχύνει τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες συνεχών επιβραδύνσεων. Η πτωτική τάση αντανακλάται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός πάτησε «φρένο» στο 2,4% από 2,9% προηγουμένως, προσεγγίζοντας ολοένα περισσότερο την τιμή - στόχο της ΕΚΤ στο 2%.

Η Ελλάδα, ωστόσο, παραμένει στη 12η θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη καθώς οι τάσεις επιβράδυνσης είναι πλέον ορατές σε μεγάλη έκταση του φάσματος των εθνικών στοιχείων.

Το γεγονός ότι, παρά την επιβράδυνση, η αύξηση των τιμών παραμένει σε υψηλά επίπεδα αντανακλάται και στις πιέσεις στο λιανικό εμπόριο όπου για τον μήνα Σεπτέμβριο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση τζίρου κατά 3,3% παράλληλα με μείωση όγκου πωλήσεων κατά πάλι 3,3%, που σημαίνει πως λιγότερα προϊόντα λιανικής πουλήθηκαν σε υψηλότερες τιμές. Στα θετικά, ωστόσο, πρέπει να συμπεριληφθεί η «καταβύθιση» των τιμών παραγωγού στην βιομηχανία τον Οκτώβριο κατά 13,5% θέτοντας τις βάσεις αυτή η τάση να αποτυπωθεί προοδευτικά σε επόμενες μετρήσεις και στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

Επιβράδυνση για τον δομικό πληθωρισμό 

Στα καλά νέα θα πρέπει να προστεθεί η νέα επιβράδυνση που καταγράφεται στον λεγόμενο πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, καπνού, αλκοόλ και τροφίμων, όπου πάτησε «φρένο» με ρυθμό αύξησης 2,8% από 3,6%.

Αν και με αισθητά βραδύτερο ρυθμό αύξησης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, οι τιμές των τροφίμων (στην κατηγορία όπου μετρούνται μαζί με καπνό και αλκοόλ) στην Ελλάδα εξακολουθούν να «καλπάζουν» καθώς αυξήθηκαν κατά 7,7% από 8,8% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ρυθμός μάλιστα στην Ελλάδα είναι ταχύτερος από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,9% από 7,4% τον Οκτώβριο. Αντίθετα μεγαλύτερη μείωση στις τιμές της ενέργειας. Αυτή επιταχύνθηκε και πάλι στο - 7,2% από - 6,8% τον προηγούμενο μήνα, όταν και είχε επιβραδύνει σημαντικά τον ρυθμό πτώσης, από το - 18,3% του Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο με τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό να αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό στο 6,9%, έναντι 7,4% τον προηγούμενο μήνα, με τις υπηρεσίες σε ρυθμό αύξησης 4%, έναντι 4,6%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά 2,9% έναντι 3,5% και την ενέργεια με μείωση -11,5%, έναντι -11,1%.

Από τις χώρες της Ευρωζώνης, ταχύτερα κινήθηκαν οι τιμές στην Σλοβακία με 6,9%, στην Κροατία κατά 5,5% και Σλοβενία με 4,5%, με αισθητές, ωστόσο, διαφορές από τους προηγούμενους μήνες.

Αντίθετα στο Βέλγιο συνεχίστηκαν οι αποπληθωριστικές κινήσεις αν και σε μικρότερο βαθμό, στο -0,7% από -1,7%, ενώ στην Ολλανδία από -1% τον Οκτώβριο «γύρισε» σε ρυθμό αύξησης 1,4%.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ