Νέα
  • ΓΔ: 1510.93 +0.29%
  • Τζίρος: 135,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε, αλλά διέψευσε και τον ίδιο της τον εαυτό

Ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Intime

Το σύνηθες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη, είναι οι κυβερνήσεις να κάνουν εκτιμήσεις, τις οποίες η πραγματικότητα τις διαφοροποιεί επί τα χείρω. Η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα πάει να δημιουργήσει παράδοση και να αλλάξει αυτό τον γενικό κανόνα. Πριν από σχεδόν 2,5 μήνες η κυβέρνηση ψήφισε προϋπολογισμό, βάση του οποίου η ύφεση για το 2020, θα έφτανε το 10,5%. Μάλιστα στο τελικό κείμενο, με βάση το προσχέδιο, υπάρχει αναθεώρηση επί τα χείρω. Ετσι ενώ στο προσχέδιο η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 ήταν στο 8,2%, αναθεωρείται στο 10,5%.

Στο μεσοδιάστημα βέβαια υπήρξαν γεγονότα που άλλαξαν προς το χειρότερο την κατάσταση στην οικονομία. Στις χειμερινές προβλέψεις της η Κομισιόν εκτιμούσε για την Ελλάδα ότι η ύφεση θα ήταν στο 10%, έναντι 9% προηγούμενης της πρόβλεψης στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις.  

Μία θετική είδηση μετά από καιρό 

Και όμως τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να χαμογελά. Η ύφεση τελικά το 2020 ήταν της τάξεως του 8,2%, όσο δηλαδή ήταν και η εκτίμηση στο προσχέδιο. Η ελληνική οικονομία άντεξε στις πιέσεις δείχνοντας ότι στην περίπτωση που δεν υπήρχε πανδημία, τα μεγέθη θα είχαν εκτοξευτεί.

Εν κατακλείδι η θετική αυτή εξέλιξη τηρουμένων των αναλογιών πάντα, δίνει ένα ακόμη ισχυρό όπλο στον υπουργό Οικονομικών και ισχυροποιεί την θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Οσο και να μεταβληθεί η εικόνα στις επόμενες αναθεωρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βρεθεί πάνω από την χειρότερη εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ το 2020. 

Κατά συνέπεια η Ελλάδα γεμίζει το διαπραγματευτικό της οπλοστάσιο για την επόμενη ημέρα. Και βέβαια ο υπουργός Οικονομικών έχει κάθε δίκαιο να χαμογελά και να δηλώνει «μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας. Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Τι έφερε την θετική έκπληξη;

Γιατί όμως η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό, κατόρθωσε να εκπλήξει και τον ίδιο της τον εαυτό;

Ας δούμε τα δεδομένα:

  • Η κατανάλωση παρά το ότι αγορά ήταν περισσότερο καιρό κλειστή παρά ανοικτή, σημείωσε μείωση μόλις 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
  • Οι επενδύσεις αυξήθηκαν, όσο και αν αυτό ακούγεται ως ανέκδοτο. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία τη ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθώς αυξήθηκαν μέσα στην πανδημία σε ποσοστό 13,4% (στοιχεία 4ου τριμήνου).
  • Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2%.

Στα δύο τελευταία στοιχεία βέβαια, αν προστεθούν και οι υπηρεσίες η εικόνα αλλάζει προς τον χειρότερο, κάτι που βέβαια δεν είναι παράδοξο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ