Όλα τα βλέμματα των αναλυτών και των traders είναι στραμμένα στο πετρέλαιο με την τιμή του διεθνώς να έχει πολύ μεγάλα σκαμπανεβάσματα και ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει την τάση που θα διαμορφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή στην αντλία οι μειώσεις που ανέμεναν και ήλπιζαν οι καταναλωτές τελικά δεν έρχονται και η όποια υποχώρηση δεν είναι ορατή … δια γυμνού οφθαλμού.
Μόνο η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης, ίσως και λόγω καλοκαιρίας που υπάρχει μέχρι στιγμής, έχει παρουσιάσει μία μικρή αποκλιμάκωση.
Πάντως να σημειωθεί ότι αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά του πετρελαίου αναζητεί κατεύθυνση και για την ώρα τουλάχιστον οι λόγοι των μεγάλων μεταβολών προς τα πάνω ή προς τα κάτω δεν είναι πάντα απόλυτα κατανοητοί.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως οι αυξομειώσεις των τιμών θυμίζουν ασανσέρ και σχετίζονται με την στάση του κρατάει ο OPEC+ αναφορικά με το αν τελικά θα προχωρήσει σε μία ακόμη περικοπή παραγωγής.
Θολές οι αιτίες των μεγάλων μεταβολών
Οι επενδυτές και οι αγορές δείχνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι απέναντι σε ειδήσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο και αυτός είναι ο βασικός λόγος που υπάρχουν συχνές μεταβολές των τιμών.
Στα πρατήρια λιανικής και στην αντλία πάντως δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες μεταβολές το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαψεύδοντας κατά κάποιο τρόπο τις όποιες προσδοκίες είχαν υπάρξει από την πλευρά των καταναλωτών την περασμένη εβδομάδα, όταν και μειώθηκε σημαντικά η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Βέβαια ακολούθησε η σημαντική άνοδος λόγω των φημών που υπήρξαν για νέες περικοπές από την πλευρά του OPEC+.
Κλειδί η στάση του OPEC+
Την περασμένη εβδομάδα και υπό το βάρος των εκτιμήσεων επιβράδυνσης της ζήτησης για πετρέλαιο η διεθνής τιμή του «μαύρου χρυσού» κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση, κάτι που ωστόσο ανατράπηκε βιαίως και άμεσα. Η αλλαγή τάσης είχε να κάνει με την διάθεση του OPEC+ να προχωρήσει σε νέες περικοπές παραγωγής, προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές στα επιθυμητά για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, που χωρίς να την έχουν προσδιορίσει φαίνεται από τους κινήσεις τους, ότι είναι κοντά ή πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Όμως και νέα αυτή τάση άλλαξε εκ νέου, μετά την αναβολή της κρίσιμης συνεδρίασης του OPEC+, που διαμόρφωσε κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές περικοπές στην παραγωγή αργού. Έτσι το πετρέλαιο την Τετάρτη βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος με ισχυρές απώλειες που έφτασαν ακόμη και κοντά στο 6% με χαμηλό ημέρας στα 78,43 δολάρια. Ωστόσο εν συνεχεία οι απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά.
Σήμερα παρατηρήθηκε εκ νέου μικρή πτώση τιμών στην περιοχή του 1%, με το Brent να είναι λίγο πάνω από 81 δολάρια και το αμερικάνικο αργό να βρίσκεται πάνω 76 δολάρια.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο λόγος για την ματαίωση της συνάντησης του Σαββατοκύριακου και η μετάθεσή της την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η Σαουδική Αραβία φέρεται να προσπαθεί να πείσει την Αγκόλα και τη Νιγηρία να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής.
Παράλληλα, η νέα ημερομηνία της σύσκεψης των χωρών του OPEC+ συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 15% τους τελευταίους δύο μήνες, όταν είχαν αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μια αυξανόμενη προσδοκία για τους traders ότι το καρτέλ του OPEC+ θα μπορούσε να εφαρμόσει πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή, δίνοντας ανοδική ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!