Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Ερχεται νομοσχέδιο με νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και λίφτινγκ στο ΠΔΕ

Πηγή: Pixabay

Στον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στις αρχές νέου έτους. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2024 επενδυτικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχουν παλιές, διάσπαρτες διατάξεις για τις δημόσιες επενδύσεις, όπου χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, κάποιες από τη δεκαετία του 1950. Αλλωστε η θεσμοθέτηση του ΠΔΕ ξεκινά με τον νόμο 2212/1952 και επηρεάζεται από ένα μεγάλο φάσμα εθνικών και κοινοτικών νομοθεσιών, κανονισμών, διατάξεων και εγκυκλίων. Ωστόσο, όπως εχει επισημανθεί από αναλυτές, οι νεότερες νομοθετικές παρεμβάσεις, αν και πολυπληθείς, δεν αντικατέστησαν ως επί το πλείστον υφιστάμενες διατάξεις, αλλά έφεραν προσθετικό χαρακτήρα στο θεσμικό πλαίσιο του ΠΔΕ από τη δεκαετία του 1950.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο κλοιός των «έξυπνων» ελέγχων για τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα

Το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία, σε συνεργασία με ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιδώκει την αναμόρφωση και τον ανασχεδιασμό του ΠΔΕ μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων, αρχής γενομένης από την απλοποίηση των διαδικασιών του.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο επεξεργάζεται:

  • να μηχανογραφηθεί το σύστημα εξ ολοκλήρου (π.χ. υπάρχουν περιοχές που δεν είναι μηχανογραφημένες),
  • να ενταχθούν στο σύστημα έγγραφα τα οποία απαιτούνται ώστε να μη χρειάζεται να τα προσκομίζουν οι αρμόδιοι όπως είναι η ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και
  • να διασφαλιστεί μια ουσιαστική παρακολούθηση των έργων ώστε να ενισχυθεί και η διαφάνεια των διαδικασιών.

Αλλωστε, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, επιδιώκεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να είναι ένα πρόγραμμα με προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους, δομή και σωστό προγραμματισμό.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να παίρνουν την πληροφορία για τα έργα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα και να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησής τους ώστε να ξέρουν ποια έργα έχουν χρηματοδοτηθεί και σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται ή εάν, ενώ το πρόγραμμα τα έχει πληρώσει, έχουν ολοκληρωθεί.

Kινητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζουν τη χορήγηση επιπλέον κινήτρων για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων. Οι νέες παρεμβάσεις θα έρθουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον νόμο 4935  του 2022 που προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως είναι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για εννέα φορολογικά έτη, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού εταιρειών οποιασδήποτε μορφής, εκπτώσεις δαπανών που πραγματοποιούνται με σκοπό την απόκτηση εταιρικών συμμετοχών και διατήρηση σε ισχύ των διοικητικών αδειών σε περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία, υπέρ της νέας εταιρείας αλλά και απαλλαγή στο ποσοστό του 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος για την εταιρία που προκύπτει από εταιρικό μετασχηματισμό και για κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο, όταν υπάρχει συνεργασία προσώπων. 

Σε αυτή τη βάση, η πρώτη αλλαγή στην οποία προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα είναι η επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

H δεύτερη παρέμβαση αφορά την πλήρη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας  2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών.  Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις  εταιριών. Οι κανόνες για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τις εταιρίες και για την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασής τους.   

Ευκολότερη πρόσβαση στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

 Όπως εχει αποδειχθεί εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, ανοίγουν πιο εύκολα τον δρόμο για την ένταξη στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ερευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι οι μικρές επιχειρήσεις αποκομμένες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται να είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατηγορίες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, στις οποίες ποσοστό 84% δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε χρηματοδότηση και παρουσιάζουν υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου.

Σημειώνεται ότι ποσοστό 92,7% των ελληνικών επιχειρήσεων (644.264) είναι πολύ μικρές, ενώ 6,5% (45.401) είναι μικρές, το 0,7% (4.681) είναι μεσαίες και μόλις 0,1% (600) είναι μεγάλες επιχειρήσεις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2022).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ