Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό Παρατηρητήριο ΕΕ: Ελλάδα και Ιταλία έχουν το ευνοϊκότερο καθεστώς για πλούσιους ξένους

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Tα προνομιακά καθεστώτα φορολογίας εισοδήματος της Ελλάδας και της Ιταλίας για πλούσιους, δισεκατομμυριούχους ξένους είναι τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Φορολογικού Παρατηρητήριου της ΕΕ (Global Tax Evasion Report 2024).

Λαμβάνοντας υπόψη τέσσερα κριτήρια – διάρκεια του καθεστώτος, ύψος φορολογικής απαλλαγής, υποχρέωση δραστηριότητας των ξένων κατοίκων και το ύψος του εισοδήματος – η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δίνουν δυνατότητα μεγάλης μείωσης της φορολογίας για εύπορους ξένους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα φορολογικά καθεστώτα μπορεί να οδηγήσουν και σε μεγαλύτερη μείωση των παγκόσμιων φορολογικών εσόδων, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα μπορεί να αυξάνονται τις ίδιες τις χώρες που τα έχουν θεσπίσει. 

Για να εκτιμήσει τα φορολογικά έσοδα που χάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, το Παρατηρητήριο υπολογίζει τα επιπλέον έσοδα που θα είχαν οι χώρες υποδοχής ξένων αν προχωρούσαν όλες ταυτόχρονα στην κατάργηση των προνομιακών φορολογικών καθεστώτων.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα για την προσέλκυση ξένων εύπορων πολιτών, με δέλεαρ τη χαμηλή φορολογική επιβάρυνσή τους. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, στο οποίο αναφέρεται η έκθεση δίνει τη δυνατότητα σε ξένους που επενδύουν ποσό τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ελλάδα να έχουν ειδική φορολογική μεταχείριση για χρονικό διάστημα 15 ετών.

Φορολογικό Παρατηρητήριο ΕΕ

Πρόταση για φορολογία των δισεκατομμυριούχων

Το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν νέο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής, επιβάλλοντας έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 2% σε 2.700 δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως, από τον οποίο θα μπορούσε να εισπραχθούν 250 δις. δολάρια από τη συνολική περιουσία τους που εκτιμάται σε 13 τρις. δολάρια.

Σήμερα, ο προσωπικός φόρος που πληρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι είναι συχνά πολύ χαμηλότερος απ’ ό,τι των άλλων φορολογούμενων, επειδή μπορούν να παρκάρουν τα χρήματά τους σε εταιρείες – κελύφη και να απαλλάσσονται έτσι από τη φορολογία εισοδήματος.

«Κατά την άποψή μας, αυτό είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομευθεί η βιωσιμότητα των φορολογικών συστημάτων και η κοινωνική αποδοχή της φορολογίας», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Gabriel Zucman.

Πρόοδος κατά της φοροδιαφυγής τα τελευταία χρόνια

Αν και η συντονισμένη διεθνής πίεση για τη φορολογία των πολύ πλούσιων μπορεί να πάρει χρόνια, το Παρατηρητήριο παραπέμπει στο παράδειγμα της επιτυχίας που υπήρξε στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να βάλει τέλος στο φορολογικό απόρρητο και να περιορίζει τις δυνατότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων να μεταφέρουν κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους μετά τη συμφωνία για ελάχιστον φορολογικό συντελεστή 15% σε αυτές.

Η αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών που καθιερώθηκε το 2018 μείωσε τον πλούτο που διατηρείται σε offshore φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου.

«Κάτι που πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν αδύνατο, τώρα ξέρουμε ότι μπορεί στην πραγματικότητα να γίνει… Το λογικό επόμενο βήμα είναι να εφαρμοσθεί η ίδια λογική και για τους δισεκατομμυριούχους και όχι μόνο για τις πολυεθνικές εταιρείες», είπε ο Zucman.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ