Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομικοί Κανόνες: Οι διαφωνίες Γερμανίας-Γαλλίας καθυστερούν τις αποφάσεις

Oι διαφορετικές απόψεις Γερμανίας και Γαλλίας σε μία σειρά ζητημάτων καθυστερούν σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία της ΕΕ, όπως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, τη μεταρρύθμιση της αγοράς ρεύματος και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για να στηριχθεί η Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται αξιωματούχους πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ αποτελούσε σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες το «κλειδί» για να επιτευχθούν ευρύτερα συναινέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χωρίς συμφωνία των δύο μεγάλων δεν ξεκινούσαν ουσιαστικά οι διαβουλεύσεις για να διαμορφωθεί μία συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η τρικομματική γερμανική κυβέρνηση 

Οι διαφωνίες δεν είναι βέβαια κάτι ασυνήθιστο και τελικά γίνονται πάντα οι αναπόφευκτοι συμβιβασμοί, αλλά αυτή τη φορά η καθυστέρηση είναι μεγάλη, αν σκεφθεί κανείς για παράδειγμα ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει από πέρυσι το φθινόπωρο τις προτάσεις της για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η καθυστέρηση οφείλεται αφενός στο ότι οι διαφωνίες αφορούν σε σημαντικά για τις οικονομίες των δύο χωρών θέματα, στη δυσκολία λήψης αποφάσεων από την τρικομματική γερμανική κυβέρνηση αλλά και στη χαμηλή προσωπική χημεία που λέγεται ότι έχουν ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο Σολτς και ο Μακρόν αντιμετωπίζουν και οι δύο σημαντικά εγχώρια προβλήματα, η χημεία τους δεν είναι σπουδαία και οι διμερείς σχέσεις σε θεσμικό επίπεδο και επίπεδο αξιωματούχων είναι επίσης πιεσμένες», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, ο γενικός διευθυντής για την Ευρώπη του Eurasia Group. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αρκετές φορές τον Οκτώβριο, όπως στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στην Ισπανία μέσα στην εβδομάδα και της ετήσιας κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών την επόμενη εβδομάδα στη Γερμανία.

Ελπίδα για πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες

Η ατζέντα της συνεδρίασης αυτή θα εστιάσει στην τεχνολογική πολιτική και την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά αξιωματούχοι ελπίζουν να υπάρξει κάποια πρόοδος σε σημαντικά θέματα.

Μεγάλη είναι η καθυστέρηση και όσον αφορά τις αποφάσεις για την ενίσχυση του εξαετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (MFF), στον οποίο θα ενσωματωθεί και η οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Κομισιόν έχει παραπέμψει τόσο για το θέμα αυτό όσο και αυτό που αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες για συμφωνία στη Γερμανία και τη Γαλλία πριν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ. «Οι δυο τους πρέπει να κάτσουν μαζί σε ένα δωμάτιο και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα… Αν δεν γίνει αυτό, δεν έχει νόημα για τους άλλους να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς.

Η συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να υπάρξει έως το τέλος του έτους για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές ανάγκες της Ουκρανίας για το 2024, με το θέμα να γίνεται πιο επείγον μετά την απόφαση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να μη συμπεριλάβει στον νέο χρηματοδοτικό νόμο τη βοήθεια στο Κίεβο.

Διαφωνία για τα πυρηνικά εργοστάσια

Εξ άλλου, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Ιανουάριο, μετά την αναστολή του από την περίοδο του κορονοϊού, που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει έως τότε συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες θα ισχύσουν οι παλιοί.

Η μεταρρύθμιση της αγορά ρεύματος καθυστερεί λόγω της διαμάχης Παρισιού και Βερολίνου για τα πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία η Γαλλία θεωρεί αναπόσπαστο στοιχείο της ενεργειακής πολιτικής της, ενώ η Γερμανία τα έχει κλείσει στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης στην πυρηνική ενέργεια «ιστορικό λάθος» δεδομένης της ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η Γαλλίδα υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων, Laurence Boone, δεν συμφωνεί με την άποψη ότι υπάρχει ρήγμα μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν το ίδιο όραμα για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της οικονομικής ανεξαρτησίας της, της προώθησης της πράσινης μετάβασης και την διεύρυνσης της ΕΕ.

«Υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένα θέματα όπου η συναίνεση είναι δυσκολότερη, όπως το ενεργειακό και των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ… Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τριβές σε αυτά καθώς πρόκειται για μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματά που συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι η γαλλο-γερμανική μηχανή της Ευρώπης έχει κατά κάποιο τρόπο καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από FT

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ