Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη στέγη, με net metering, έως και 10,8 kW, μέσω του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες».
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης είναι ικανές να καταστήσουν αδύνατη την ένταξη στο πρόγραμμα.
Όμως πολλές φορές οι αλλαγές είναι απαραίτητες, αφού κατά την κατάθεση του φακέλου προς τον Διαχειριστή, ο εκάστοτε επενδυτής μπορεί είτε να επιλέξει διαφορετικό εξοπλισμό, είτε ακόμα κάποια συγκεκριμένα υλικά την περίοδο της κατασκευής να μην υπάρχουν στην αγορά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ο εκάστοτε επενδυτής καταθέτει στον ΔΕΔΔΗΕ τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης που θέλει κάνει, σε ότι αφορά για παράδειγμα τον εξοπλισμό, τον τύπο και την ισχύ των πάνελ, αντίστοιχα της μπαταρίας και ούτω καθεξής.
Η πλειοψηφία των επενδυτών επιλέγει να βάλει και μπαταρία, προκειμένου να επωφεληθεί από την επιδότηση του προγράμματος. Και τότε τόσο τις νέες αιτήσεις, όσο και υφιστάμενες προχωρούν σε τροποποίηση, προκειμένου να συμπεριλάβουν και μπαταρία. Όμως, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει και δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει απόκλιση +- 3% στα χαρακτηριστικά ισχύος που αναγράφει η αρχική αίτηση του επενδυτή σε σχέση με την τελική εγκατάσταση, η πλατφόρμα του προγράμματος….δεν μπορεί να το δεχτεί.
Το αποτέλεσμα είναι η πλατφόρμα του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες» να μη δέχεται την απόκλιση, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η όλη διαδικασία.
Ο κίνδυνος που δημιουργείται είναι οι χιλιάδες υποψήφιοι αφού πληρώσουν για την κατασκευή του συστήματος και συνδεθούν με το δίκτυο ακολούθως να αποκλειστούν κατά τη διάρκεια ελέγχου και να μη λάβουν επιδότηση.
Στα επανειλημμένα ηλεκτρονικά ερωτήματα προς την εφαρμογή pvstegi.gov.gr, η απάντηση που λαμβάνουν είναι η παρακάτω: «η αρχική αίτηση των επενδυτών προς τον ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να είναι ίδιας κατασκευής και ισχύος με την αίτηση και τα παραστατικά της επιδότησης, χωρίς να αποδέχεται την απόκλιση του ΔΕΔΔΗΕ».
►Διαβάστε επίσης: ΑΠΕ: Υψηλότερο στόχο για τα χερσαία αιολικά πάρκα ζητεί η ΕΛΕΤΑΕΝ
Το πρόγραμμα
Μέσω του προγράμματος 34.000 νοικοκυριά και αγρότες θα επιδοτηθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% με 60%, ενώ προβλέπεται και ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.
Με βάση τα όσα περιγράφονται στον οδηγό του προγράμματος οι έλεγχοι διενεργούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλα αρμόδια όργανα, είτε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων είτε και μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!