Μήνας - ορόσημο για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι ο Σεπτέμβριος καθώς μια σειρά από γεγονότα θα σηματοδοτήσουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση
Θεσσαλονίκης θα δώσουν το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του επόμενου έτους.
Με το κόστος των καταστροφικών πυρκαγιών να ρίχνει βαριά τη σκιά του στην οικονομία, τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση του καναδικού οίκου DBRS για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα κλείσει έπειτα από 13χρόνια και συμβολικά τον κύκλο της κρίσης χρέους, δίνοντας το σήμα για να ξεκινήσει ένας ενάρετος οικονομικός κύκλος για την Ελλάδα.
Κρίσιμη είναι και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2025 και μετά.
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ
Στις 6 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για το που θα κυμανθεί η ανάπτυξη το 2023 .
Ολα δείχνουν ότι η ταχύτητα θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 1,8% και την επικαιροποιημένη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,3% καθώς θα ξεπεράσει το 3%, διευκολύνοντας τους δημοσιονομικούς χειρισμούς για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους. Καθοριστικό ρόλο για την δυναμική της οικονομίας θα διαδραματίσουν τα έσοδα από τον τουρισμό που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ξεπεράσουν αυτά του χρυσού 2019.
Διαβάστε επίσης: Μεταποίηση: Ανάπτυξη τον Αύγουστο - Σταθερές οι τιμές των επιχειρήσεων
Η αξιολόγηση του DBRS
Η 8η Σεπτεμβρίου είναι η κρίσιμη ημέρα που «κληρώνει» για την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) από τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος σήμερα διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα με σταθερές τις προοπτικές.
Το επόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία είναι στις 15 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s και στις 20 Οκτωβρίου από την Standard & Poor’s. Η τελευταία αξιολόγηση για φέτος είναι στις 2 Δεκεμβρίου από την Fitch.
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η χώρα θα λάβει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα με πολλαπλασιαστική θετική επίδραση για την οικονομία και τις επενδύσεις. Εκτός από την υποχώρηση που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενισχύει το κύρος της ελληνικής οικονομίας καθώς θα σημάνει το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για τη χώρα εν μέσω τριών μνημονίων και μιας 4ετίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Η επάνοδος στην επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί τη μείωση του κόστους δανεισμού συνολικά για την οικονομία, από το Δημόσιο μέχρι τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει στους διεθνείς επενδυτές, είτε ενδιαφέρονται για έμμεσες επενδύσεις (μετοχές, ομόλογα), ή και για άμεσες επενδύσεις, ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος και ασφαλής επενδυτικός προορισμός, διευκολύνοντας την αύξηση των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων, που είναι πολύτιμα στην προσπάθεια της χώρας στον δρόμο της ανάπτυξης και της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων.
Διαβάστε επίσης: Επενδυτική βαθμίδα: Όλα τα βλέμματα στην αξιολόγηση της 8ης Σεπτεμβρίου από την DBRS - Πιθανή η ανάκτηση πριν την ΔΕΘ
Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει από το βήμα της ΔΕΘ την ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική, όπως αυτή θα εξελιχθεί στο βάθος της επόμενης τετραετίας. Η ομιλία θα έχει έντονο «άρωμα» μεταρρυθμίσεων ενώ στο πεδίο της οικονομίας εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κάποιο εντυπωσιακό μέτρο καθώς στόχος είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Δεδομένο πάντως είναι πως στη ΔΕΘ θα υπάρξει και ένα «καλάθι» με νέα μέτρα μικρού κόστους με έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Στις 15 Σεπτεμβρίου το Eurogroup
Στις 15 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να ξεκινήσουν ξανά τις διαπραγματεύσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η Γερμανία μαζί με τις χώρες του Βορρά, θέλουν οι υπερχρεωμένες χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά την ετήσια μείωση του χρέους τους. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει συμφωνία ότι, σε περίπτωση υπεραπόδοσης της οικονομίας, να μπορεί αυτή να διατεθεί για αναπτυξιακές δράσεις και κοινωνική πολιτική, χωρίς να προκαλεί
αποκλίσεις από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
Παράλληλα βασική επιδίωξη είναι η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει και το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή διπλής δόσης από τα διακρατικά δάνεια του πρώτου μνημονίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!