Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Πού θα πάνε τα 795 εκ. ευρώ από το REPowerEU

Υποβλήθηκε το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν για την τροποποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την προσθήκη των έργων που θέλει να εντάξει για χρηματοδότηση από το REPowerEU.

►Διαβάστε επίσης: Motor Oil: Ο παράγοντας που θα κρίνει την επενδυτική απόφαση για το FSRU της Κορίνθου

Τα έργα

Πρόκειται για έργα που θα αντλήσουν επιπλέον 795 εκατ. ευρώ  και αφορούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας, έργα βιομεθανίου και δέσμευσης άνθρακα αλλά και εγκατάστασης επιπλέον συστημάτων αποθήκευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση, κατά πληροφορίες, τα 560 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε δράσεις ενεργειακής απόδοσης. Δηλαδή σε νέα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και «Εξοικονομώ Επιχειρώ», σε ένα νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στην στέγη» όπως και σε ένα ακόμη «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα», καθώς και σε δράση για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, των γνωστών ΔΕΥΑ. 

Τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν ποσά για πιλοτικά έργα παραγωγής βιομεθανίου και κυρίως για δέσμευση άνθρακα Carbon Capture and Storage (CCS), όπως το έργο Prinos CCS.

►Διαβάστε επίσης: Α. Σιάμισιης (HELLENiQ Energy): Στόχος για 1 δισ. EBITDA, με φόρα στις ΑΠΕ και πωλητήριο στη ΔΕΠΑ

Ο στόχος της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι στον Πρίνο, η Energean αναπτύσσει ήδη σχέδιο αποθήκευσης CO2 ως μέρος μιας γενικότερης μεσογειακής αλυσίδας δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.  Εφόσον εγκριθεί η ελληνική πρόταση για το REPower EU θα πρόκειται για επιπλέον χρηματοδότηση.

Και 85 εκατ. ευρώ αφορούν την εγκατάσταση επιπλέον συστημάτων αποθήκευσης. Πρόθεση της Ελλάδας είναι να εντάξει μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση) στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος REPowerEU.

Τα 85 εκατ. ευρώ θα έρθουν να προστεθούν στα 200 εκατ. τα οποία έχουν ήδη δεσμευτεί για τον ίδιο σκοπό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορούν τους τρεις διαγωνισμούς της ΡΑΕ για σταθμούς αποθήκευσης, οι οποίοι πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Η Κομισιόν έχει τώρα έως και δύο μήνες περιθώριο, δηλαδή έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το τροποποιημένο ελληνικό σχέδιο πληροί όλα τα κριτήρια αξιολόγησης του κανονισμού RRF.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ