Στην κυβέρνηση, φαίνεται να έχουν καταλήξει στην απόφαση ότι το λιανεμπόριο θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει, μόλις χαλαρώσει η πίεση στην Αττική. Παράλληλα εκτιμούν ότι μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα μπει στο τραπέζι και θέμα για άνοιγμα της εστίασης.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν σταθμίσει τα πράγματα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τις τεκμηριωμένες απόψεις των επιστημόνων και έχουν καταλήξει στην άποψη ότι η κλειστή αγορά ελάχιστα συνεισφέρει στον έλεγχο της πανδημίας.
Δύσκολα διαχειρίσιμο το κόστος
Ουσιαστικά το λιανεμπόριο και η εστίαση υπολειτουργούν στην πρώτη κατηγορία και είναι κλειστά στην δεύτερη από τις αρχές Νοεμβρίου. Το κόστος για τις επιχειρήσεις και την οικονομία στο σύνολό της είναι πλέον δυσβάσταχτο και στο οικονομικό επιτελείο αν και δεν το φωνάζουν, το λένε χαμηλόφωνα ότι σε λίγο καιρό θα είναι και μη διαχειρίσιμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική σκέψη – απόφαση ήταν να λειτουργήσει η αγορά από σήμερα 1η Μαρτίου, αλλά η απότομη και μάλλον μη αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή υλοποίησης της εν λόγω κίνησης.
Παράλληλα το βαρύ φορτίο που έχει πέσει στα νοσοκομεία της Αττικής, αναβάλλει πιθανότατα για μία ακόμη εβδομάδα το άνοιγμα της αγοράς που πλέον πάει για τις 16 Μαρτίου, την επομένη της Καθαρής Δευτέρας.
Και πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι δεν θα αναγκαστούν να αποφασίσουν ξανά κλείσιμο της αγοράς. Και αυτή τους την άποψη την εστιάζουν στο γεγονός ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού κινείται ιδιαίτερα καλά, ενώ η έλευση της Ανοιξης συνεισφέρει στην αποδυνάμωση, έστω και μικρή του ιού.
Διαβατήριο τα εμβόλια
Μέχρι το τέλος της εβδομάδος, μπορεί να έχει υπερβεί το ένα εκατομμύριο ο αριθμός των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ζημιά για το ΑΕΠ υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ κάθε μήνα με την αγορά κλειστή, ενώ το δημοσιονομικό κόστος υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.
Το παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κατάσταση στις διεθνείς χρηματαγορές αρχίζει να γίνεται δύσκολη, με το κόστος δανεισμού να αυξάνει, φέρνει την απόφαση για άνοιγα της αγοράς μία ώρα νωρίτερα και ουσιαστικά φαντάζει ως μονόδρομος.
Το «στοίχημα» του τουρισμού
Ενας άλλος λόγος που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ την εν λόγω εξέλιξη είναι και τουρισμός. Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι για να έχει ένα αποτέλεσμα η φετινή τουριστική περίοδος, απαιτείται να έχει προηγηθεί αρκετό καιρό πριν η ομαλοποίηση, έστω και σχετική στην οικονομία και στην κοινωνία.
Εκτιμούν ότι δεν μπορεί να πατηθεί ένα κουμπί και να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία. Απαιτούνται στάδια και μάλιστα με συγκεκριμένη χρονική σειρά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!