Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος για το Brent, ξεπέρασε τα 85$ το βαρέλι - Οιωνός για ανατιμήσεις στα καύσιμα

Πηγή: AP

Χωρίς τέλος το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια προσφορά περιορίζεται με χαμηλότερες εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αντισταθμίζοντας τις έντονες ανησυχίες για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν νέα άνοδο σήμερα, Δευτέρα και προμηνύουν ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Το αργό πετρέλαιο  Brent σημείωσε άνοδο 75 σεντς και ανρριχήθηκε στα 85,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate βρισκόταν στα 82,05 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 80 σεντς. Το συμβόλαιο WTI του Σεπτεμβρίου λήγει αύριο Τρίτη και το πιο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου κέρδισε 73 σεντς στα 81,39 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές υποχώρησαν ανακόπτοντας ένα ανοδικό σερί 7 εβδομάδων, καταγράφοντας  απώλειες περίπου 2%, μετά την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, λόγω της πιθανότητας τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Την κατάσταση επιτείνει η επιδείνωση της κρίσης ακινήτων στην Κίνα και εντείνει τις ανησυχίες για την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Οι αυξήσεις στα καύσιμα πυροδοτούν νέες πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά

Ωστόσο, η προσφορά περιορίζεται, με τις εξαγωγές αργού του ΟΠΕΚ+ να μειώνονται για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, όπως δήλωσε ο Stefano Grasso, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην 8VantEdge στη Σιγκαπούρη, επικαλούμενος προκαταρκτικά στοιχεία από την εταιρεία παρακολούθησης πλοίων Kpler.

«Η συνολική προσφορά μειώνεται, η ζήτηση αυξάνεται», δήλωσε ο Grasso και πρόσθεσε: «Εκτός αν υπάρξει ύφεση και η ζήτηση επιβραδυνθεί ή μειωθεί, ο ΟΠΕΚ+ έχει τον έλεγχο».

Ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο αντλεί από τα αποθέματα ρεκόρ που συσσωρεύτηκαν νωρίτερα φέτος, καθώς τα κινεζικά διυλιστήρια μειώνουν τις αγορές τους μετά τις περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, που οδήγησαν τις παγκόσμιες τιμές πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Τον Ιούλιο, οι αποστολές της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ η Ρωσία, με το αργό της που διατίθεται με κέπτωση, παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής του ασιατικού γίγαντα, όπως έδειξαν τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων τον Ιούλιο, παρασυρόμενα από τα ισχυρά περιθώρια εξαγωγών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ενεργών πετρελαιοπηγών, ένας πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε κατά πέντε σε 520 την περασμένη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με την έκθεση της Baker Hughes την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ